search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:15
MENU CLOSE

Γκράφιτι εναντίον κρίσης

13.12.2012 22:00
Γκράφιτι εναντίον κρίσης - Media

Φταίει… η κρίση, το κράτος, ο δήμος, η αστυνομία, οι διαδηλωτές, η γενική αφραγκία, η κατάθλιψη που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας

Φταίει… η κρίση, το κράτος, ο δήμος, η αστυνομία, οι διαδηλωτές, η γενική αφραγκία, η κατάθλιψη που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας: Τους καταστηματάρχες του κέντρου τούς έχουμε συνηθίσει να γκρινιάζουν – όχι άδικα. Να που μερικοί, όμως, διάλεξαν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.
«Ναι, η κατάσταση είναι δύσκολη» σκέφτηκαν «αλλά ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους». Όσοι λοιπόν έχουν καταστήματα κοντά στην Αγία Ειρήνη αποφάσισαν να μαζέψουν τους κατοίκους της περιοχής και να φτιάξουν έναν σύλλογο. Τον ονόμασαν «Γλαύκα», αλλά καθόλου δεν κομίζουν «γλαύκας εις Αθήνας». Θέλουν να νιώσουν γύρω τους λίγη ζωντάνια, λίγο χρώμα, μια νότα αισιοδοξίας. Και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.
Τώρα λοιπόν που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μας καλούν να τους επισκεφθούμε και κάνουν ό,τι κάνουμε όλοι στα σπίτια μας: κρίση ξε-κρίση στολίζουμε, το ίδιο λοιπόν θα κάνουν και εκείνοι την ερχόμενη Κυριακή. «Βλέπαμε γύρω μας άδεια καταστήματα, ερειπωμένες προσόψεις, ασχήμια, και αποφασίσαμε να επέμβουμε» μας είπαν. Συνεννοήθηκαν λοιπόν και με τους ιδιοκτήτες των κλειστών σπιτιών και καταστημάτων, μίλησαν με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και στις δύο το μεσημέρι θα μαζευτούν για να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα γκράφιτι, να στολίσουν «το δικό τους σπίτι» και να το γιορτάσουν.
Τα γκράφιτι θα μείνουν μόνο τις μέρες των γιορτών, αλλά για μετά η «Γλαύκα» έχει κι άλλες ιδέες, που μάλλον θα μας εκπλήξουν και πάλι ευχάριστα.
Άραγε, εξαφανίζονται τα προβλήματα αν τα κρύψουμε μέσα σε ένα ωραίο αμπαλάζ;
Όχι βεβαίως, κι αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους οι κάτοικοι του κέντρου, γι’ αυτό ακόμα και στα γκράφιτι θα υπάρχει ένα κοινωνικό σχόλιο. Αλλά το να αποκτήσει το κατασυκοφαντημένο κέντρο μια καλύτερη όψη είναι ένα βήμα. Όπως τονωτική ένεση για την καρδιά της Αθήνας είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ιδιώτες προσπαθούν να επέμβουν στο αστικό τοπίο όχι μόνο στολίζοντας και γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα, αλλά επενδύοντας σε νέους χώρους, όπως καφέ, μπαράκια, εναλλακτικά πολιτιστικά κέντρα και πολυχώρους. Αν ξεφύγουμε και εμείς λίγο από τις προκαταλήψεις και τον φόβο που μας έχουν δημιουργήσει τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ και αν πάμε να τους βρούμε, ίσως η κατάσταση βελτιωθεί προς το καλύτερο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10