search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:10
MENU CLOSE

Με σημαία την πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα το ΚΚΕ

14.12.2012 22:00
oldphotoskke1355472849.jpg

Με τη δημοσίευση των προσυνεδριακών του κειμένων, το ΚΚΕ μπαίνει στη φάση της προετοιμασίας και του προσυνεδριακού διαλόγου…

Με τη δημοσίευση των προσυνεδριακών του κειμένων, το ΚΚΕ μπαίνει στη φάση της προετοιμασίας και του προσυνεδριακού διαλόγου, ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε συνθήκες ιστορικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, σύμφωνα με τη βασική θεώρηση του Περισσού, χωρίς όμως το ΚΚΕ να κεφαλαιοποιεί από τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στο αστικό πολιτικό σύστημα.
Και παρά την ιστορική εκλογική του υποχώρηση, η οποία ευρύτερα έγινε αντιληπτή και ως πολιτική (όχι μόνο εκλογική) ήττα, το ΚΚΕ υψώνει τη σημαία της πολιτικής και ιδεολογικής του καθαρότητας, ακόμη κι αν αυτό μπορεί «προσωρινά», σύμφωνα με την εκτίμησή του, να επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωσή του.
Οι θέσεις και το σχέδιο Προγράμματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Κυριακή, με μια πρώτη ανάγνωση, περιέχουν δύο κομβικής σημασίας σημεία για την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα:
Το πρώτο αφορά τη στρατηγική συμμαχιών. Το ΚΚΕ αποσύρει και τυπικά τη γραμμή του 15ου Συνεδρίου για τη συγκρότηση του «Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου» (ΑΑΔΜ), η οποία προβλέπει το ενδεχόμενο και πολιτικών συμμαχιών και κυβέρνησης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με στόχο τη «δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού», χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη προκύψει οι όροι για το «επαναστατικό πέρασμα» στον σοσιαλισμό.
Η γραμμή αυτή ουσιαστικά είχε εγκαταλειφθεί, και στη θέση της εισάγεται η γραμμή της «Λαϊκής Συμμαχίας», σύμφωνα και με τις νεότερες επεξεργασίες των τελευταίων χρόνων που έχουν γίνει από την Κεντρική Επιτροπή, όπως π.χ. ο Β’ τόμος του Δοκιμίου της Ιστορίας ή οι θέσεις των αμέσως προηγούμενων Τακτικών του Συνεδρίων.

Εκκαθαρίσεις;
Το δεύτερο σημείο είναι το θέμα του καταστατικού, όπου εισάγεται η διάταξη για την ανακαταγραφή μελών, ενώ αυστηροποιούνται τα κριτήρια ένταξης μελών στο κόμμα. Κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς ως προαναγγελία εσωκομματικών «εκκαθαρίσεων» μέσα από τη διαδικασία επαναξιολόγησης των μελών.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο του καταστατικού αναφέρεται ότι «με απόφαση Συνεδρίου, το Κόμμα μπορεί να κάνει ανακαταγραφή των μελών του. Ο χρόνος και η διαδικασία καθορίζονται από την Κ.Ε.».
Ουσιαστικά, το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το ΚΚΕ είναι ότι δεν υποχωρεί από τη σκληρή ταξική γραμμή, σύμφωνα με την οποία η βελτίωση της ζωής των εργαζομένων θα έρθει μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού κι επιπλέον δεν προτίθεται να συνάψει συμμαχίες που απειλούν την αυτοτέλειά του.
Τη θέση αυτή φαίνεται ότι το ΚΚΕ θα την υπερασπιστεί με κάθε κόστος, όπως προκύπτει και από τη θέση ότι: «Η άρνηση συμμετοχής του Κόμματος σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό λαϊκό κίνημα».
Το μήνυμα στρέφεται και προς το στενό ή ευρύτερο ακροατήριο του κόμματος. Είναι ενδεικτική η αναφορά ότι «οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες και η προσμονή φιλολαϊκής διεξόδου από μια αστική διακυβέρνηση παραμένουν κυρίαρχες στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, ισχυρές ακόμη και σ’ ένα μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος».
Στον αντίποδα αυτού που το ΚΚΕ θεωρεί «αστική διαχείριση» τοποθετεί λοιπόν την ανάγκη για τη συγκρότηση «Λαϊκής Συμμαχίας», η οποία όμως σήμερα περιορίζεται σε φορείς του κόμματος όπως το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, η οποία «δεν αποτελεί συμμαχία πολιτικών κομμάτων».
Σύμφωνα με τις Θέσεις, η Λαϊκή Συμμαχία είναι «σε συμφωνία με τη θέση που προτείνει το ΚΚΕ για συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντικαπιταλιστικών κοινωνικών δυνάμεων, με έκβαση του αγώνα προς την εργατική – λαϊκή εξουσία που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των κοινωνικών της συμμάχων».
Η ηγεσία του Περισσού επαναλαμβάνει και στις Θέσεις την προειδοποίηση ότι «το εργατικό κίνημα θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και για το ενδεχόμενο αρνητικής εξέλιξης, υποχώρησης της ταξικής πάλης και πισωγυρίσματος», το οποίο όμως δεν συνιστά λόγο ανησυχίας καθώς θα μπορέσει «με βάση τις νέες συνθήκες να προετοιμαστεί για τη νέα άνοδο που σίγουρα θα προκύψει σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Το ερώτημα είναι, σύμφωνα με ορισμένους, αν αυτό προετοιμάζει και για μια νέα εκλογική συρρίκνωση του κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:10