search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:57
MENU CLOSE

Η άπορος Ελλάς βιοκλιματίζεται

15.12.2012 22:00
Η άπορος Ελλάς βιοκλιματίζεται - Media

Η Αθήνα δεν έχει δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Εθνικό Αρχαιολογικό φιλοξενεί εκθέματα από όλο τον ελλαδικό χώρο (και εκτός, όπως τα υπέροχα αιγυπτιακά – να πάτε με τα πιτσιρίκια σας!), ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης είναι μόνο για τον Ιερό Βράχο.

Η Αθήνα δεν έχει δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Εθνικό Αρχαιολογικό φιλοξενεί εκθέματα από όλο τον ελλαδικό χώρο (και εκτός, όπως τα υπέροχα αιγυπτιακά – να πάτε με τα πιτσιρίκια σας!), ενώ το Μουσείο της Ακρόπολης είναι μόνο για τον Ιερό Βράχο. Μία βουβή στρατιά χιλιάδων αντικειμένων, από το πιο μικροσκοπικό θραύσμα αγγείου μέχρι το ογκωδέστερο αρχιτεκτονικό μέλος, στοιβάζονται στις αποθήκες του λεκανοπεδίου Αττικής.
Η πρώτη υπουργική απόφαση για την ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης των Αθηνών υπογράφτηκε το μακρινό 1989. Οικόπεδο υπάρχει, στην Ακαδημία Πλάτωνος. Έκτοτε δεν έχει δουλέψει ούτε ένας εκσκαφέας, δεν έχει μπει ούτε μία σιδερόβεργα, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα σακί τσιμέντο. Κατά καιρούς το φιλόδοξο σχέδιο υποτροπιάζει ως εξαγγελία. Σε (ανα)δουλειά να βρισκόμαστε.
Προ ημερών η μισοξεχασμένη ιδέα επανήλθε εν μέσω πτωχεύσεως και καταραμένης αφραγκίας.
Θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού. Ωραία λόγια, χωρίς καν ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα.
Όμως οι αρμόδιοι έδωσαν την καθησυχαστική διαβεβαίωση: το κτήριο, είπαν, «θα στηριχθεί στις βιοκλιματικές αρχές ώστε να ανταποκρίνεται ιδεολογικά και κτηριολογικά στις ιδέες που έχουν αναπτυχθεί στον χώρο».
Η άπορος Ελλάς βιοκλιματίζεται. Δηλαδή, ζήσε, άπορέ μου, να φας τριφύλλι.
Διότι, άντε και βρέθηκαν τα κονδύλια, πράγμα εντελώς αμφίβολο λόγω τροϊκανής δαμοκλείου σπάθης. Μιλάμε για ένα μεγαθήριο 16.500 τετραγωνικών, που θα καλύπτει από την Προϊστορία μέχρι την ίδρυση του καταραμένου νεοελληνικού προτεκτοράτου – συγγνώμη, κράτους – το 1830.
Γιατί τόσος φαραωνισμός; Γιατί να «σκάσει» η Ελλάδα ένα σωρό λεφτά σε εποχή μαζικής ανθρωπιστικής καταστροφής; Μέτρον πάντων άνθρωπος: κάποιοι από τα εκατομμύρια των συνελλήνων που θαλασσοδέρνονται, τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Να μη χτιστεί ένα πανάκριβο κτήριο! Να μελετηθούν, χρησιμοποιηθούν, ενοποιηθούν και μετασκευαστούν κατάλληλα άλλα, ήδη υφιστάμενα, κτήρια του Δημοσίου. Ας κάνουν οι μηχανικοί, οι μουσειολόγοι και άλλοι ειδικοί τη δουλειά τους. Ας τους δοθεί ετούτη η χάρη μίας ευκαιρίας να προτείνουν δημιουργικά κάτι άλλο από ένα «βιοκλιματικό», για ξεκάρφωμα, τέρας.
Εξάλλου ήδη το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί, και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, μία ρωμαλέα πρόταση: το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στο Μοναστηράκι. Θα απλώνεται στα πλήρως ανακαινισμένα 18 σπιτάκια μιας εγκαταλελειμμένης για δεκαετίες «εσωτερικής» αθηναϊκής αυλής.
Παλιά κτήρια σε νέα χρήση. Λύση δοκιμασμένη, ταπεινή, με πιο μαζεμένες δαπάνες. Να ξαναζωντανέψουν και κάμποσα βιομηχανικά κουφάρια, να ξαναβρούν ευγενή προορισμό αυτοί οι υπέροχοι ξεπεσμένοι αριστοκράτες της οικονομικής μας Ιστορίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:56