search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:39
MENU CLOSE

Κυβέρνηση… χακί

17.12.2012 22:00
oldphotospod_1312_060_cmyk1355745078.jpg

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά στην Αίγυπτο, όπου η μάχη για την κάλυψη των θεσμικών κενών που θα αποτελέσουν και την κύρια πηγή εξουσίας, καλά κρατεί.

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά στην Αίγυπτο, όπου η μάχη για την κάλυψη των θεσμικών κενών που θα αποτελέσουν και την κύρια πηγή εξουσίας, καλά κρατεί. Όμως, παρά τον αέρα που δίνει στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους η πεποίθηση ότι υπερέχουν σε απόλυτους αριθμούς, παρά το αίσθημα ισχυροποίησης της μέχρι πρότινος κατακερματισμένης αντιπολίτευσης που κατάφερε να συσπειρωθεί κατά των ισλαμιστών, ο μόνος πραγματικά κερδισμένος είναι… ο στρατός.
Μην ξεχνάμε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ έπεσε μόνο όταν η στρατιωτική ηγεσία τον εγκατέλειψε… και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα τανκς, που αναπτύχθηκαν πριν από λίγες ημέρες γύρω από την προεδρική κατοικία για να «προστατέψουν» τον Μόρσι, δεν έσπευσαν στο σημείο χωρίς να έχουν προηγουμένως διασφαλίσει ανταλλάγματα.

Προνόμια
Ανέκαθεν στην Αίγυπτο ο στρατός ήθελε την πολιτική εξουσία «υποταγμένη» και την αντιπολίτευση «διαιρεμένη». Αυτό του επέτρεπε να απολαμβάνει ανενόχλητος τα προνόμια του ειδικού καθεστώτος που με επιμονή και υπομονή δημιούργησε για τον εαυτό του: απόλυτο έλεγχο της εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής – έτσι διασφάλιζε, μεταξύ άλλων, και 1,3 δισ. δολάρια ετησίως από τις ΗΠΑ ως ανταπόδοση για τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ –, απόλυτη αυτονομία στη κατάρτιση του προϋπολογισμού του αλλά και στη διαχείριση μια πληθώρας αφορολόγητων επιχειρήσεων και εργοστασίων που έχει στην κατοχή του. Η κόντρα του στρατού με την επίσημη «εξουσία» άρχισε πριν από την Αραβική Άνοιξη.
Όταν ο διαφαινόμενος διάδοχος του Μουμπάρακ, ο γιος του Γκαμάλ, εξέφρασε την πρόθεσή του να περάσει μέρος της περιουσίας του στρατού στα χέρια της πολιτικής ολιγαρχίας, η στρατιωτική ηγεσία μπορεί να μην προκάλεσε το κοινωνικό ξέσπασμα κατά του Μουμπάρακ… αλλά το αντιμετώπισε ως κάτι «εξαιρετικά βολικό» και επέτρεψε την πτώση του καθεστώτος.
Βέβαια, το πολιτικό «άνοιγμα» που συντελέστηκε δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί. Ο στρατός, για να διατηρήσει τη νομιμοποίησή του στα μάτια των πολιτών, έπρεπε να διασφαλίσει τον ρόλο του ως θεματοφύλακα της ασφάλειας και να εμφανίζεται παράλληλα ως προασπιστής της λαϊκής βούλησης. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με το δυναμικό ρεύμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Δεν είναι τυχαίο που ο στρατός δεν αντέδρασε όταν ο Μόρσι, «με το καλημέρα», καρατόμησε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, ακυρώνοντας παράλληλα τα διατάγματα του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου. Κράτησε στάση αναμονής. Ήξερε ότι θα έρθει η ώρα του να δράσει…

Οι δύο στόχοι
Πρώτος στόχος: Η θεσμική κατοχύρωση της επιρροής του στο νέο Σύνταγμα. Ως «αντάλλαγμα» για τη στάση κατανόησης που προτίθεται να τηρήσει – με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση δεν θα μετεξελιχθεί σε εμφύλιο, περίπτωση κατά την οποία οι ένοπλες δυνάμεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επέμβουν – ο στρατός εξασφάλισε μια «καλή συμφωνία»: το νέο Σύνταγμα προβλέπει τη διατήρηση της αυτονομίας του στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του καθώς και του «κρίσιμου ρόλου» του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Δεύτερος στόχος: η αποδυνάμωση του Μόρσι προς όφελος του ίδιου. Ο στρατός δεν επιθυμεί πολιτική αστάθεια και, ουσιαστικά, δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε έναν πρόεδρο έναντι κάποιου άλλου… αρκεί ο τελευταίος να έχει «συνειδητοποιήσει» ότι τον χρειάζεται για να ασκεί εξουσία. Όταν ο Μόρσι κάλεσε το στρατό για να συνδράμει στην προστασία του, ο στρατός είχε πετύχει διάνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:35