search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:05
MENU CLOSE

Το μερίδιο των Αγγέλων

19.12.2012 22:00
Το μερίδιο των Αγγέλων - Media

Ταινία προερχόμενη από τη μεγάλη των Άγγλων ρεαλιστική σχολή, διά χειρός του καλύ­τερου εκπροσώπου της. Γλυ­κόπικρο χιούμορ, κοινωνικές προεκτάσεις και ο άνθρωπος υπεύθυνος των πράξεών του. Κεν Λόουτς για πάντα…

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς.
Πρωταγωνιστούν: Πολ Μπράνιγκαν, Τζον Χένσο, Γκάρι Μέιτλαντ, Τζασμίν Ρίγκινς,
Γουίλιαμ Ρουέν.
 
Ο Ρόνι, αν και άνεργος, υπόσχεται στον εαυτό του πως θα κάνει τα πάντα για να εξασφα­λίσει στο νεογέννητό του μια καλύτερη ζωή. Στη Γλασκώβη, όμως, όπου ζει, η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ο Ρόνι, προκειμένου να τα βγάλει πέρα, αναγκάζεται να διαπράξει κάποιες μικροπαρανομίες. Δεν περνά απαρατήρητος, και έτσι καταδικάζε­ται σε 300 ώρες κοινωνικής προσφοράς. Ο Ρόνι νιώθει τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, ωστόσο του παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία. Κάποιος ανακαλύπτει πως είναι προικισμένος με μια ιδιαίτερη όσφρηση και του προσφέρει δουλειά ως δοκιμαστή σε διάφορες μάρκες ουίσκι.
 
 Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους πιο συμπα­θείς αλλά και έμπειρους Βρετανούς σκηνοθέτες, επανέρχεται στο προσκήνιο με μια απολαυστική γλυκόπικρη ταινία από αυτές που σε κάνουν να πιστεύεις πως πράγματι το σινεμά είναι μια τέχνη στην υπηρεσία του ανθρώπου, ιδιαιτέρως του απλού, λαϊκού, γιατί όχι του προλετάριου, αφού, ως γνωστόν, οι περισσό­τερες ταινίες του Λόουτς είναι βαθιά πολιτικοποιημένες. Απλώς σε τούτη την ταινία διαφοροποιείται κάπως, και το πολιτικό δίνει τη θέση του στο κοινωνικό. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα αυθεντικό ανθρωποκεντρικό σινεμά, με σαφείς και συνειδητές κοινωνικές προεκτάσεις.
 
Οι ήρωες του Λόουτς είναι οι γνωστοί, οικείοι «φτωχοδιάβολοι» της γειτονιάς, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο προσπαθούν κόντρα στις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες να επιβιώσουν. Σπρωγμένοι στο περιθώριο, δεν χάνουν ποτέ το κουράγιο τους και περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία για να σταθούν στα πόδια τους. Παράλληλα, δεν διστάζουν να επωμιστούν τις ευθύνες των πράξεων και των επιλογών τους. Και εδώ ακριβώς αναδύ­εται ο πυρήνας, το βασικό, θα λέγαμε, νόημα της νέας ταινίας του σπουδαίου Άγγλου σκηνοθέτη. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και παίρνει τη ζωή του στα χέρια του. Αυτός και μόνο αυτός θα αποφασίσει με ποιους τρόπους θα πορευτεί στη ζωή και, αναλόγως με το αποτέλεσμα, θα πληρώσει ή όχι το τίμημα των αποφάσεών του. Ο ρεαλισμός, όπως πάντα, κυριαρχεί και δίνει τον τόνο στην ταινία, η οποία όμως αυτήν τη φορά είναι διανθισμένη και με πολλές πινελιές έξυπνου και καυστικού χιούμορ. Με λίγα λόγια, μια τρυφερή δραματική κωμωδία που εστιάζει στα προβλήματα και τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων, που, αν και γλιστρούν στην παρανομία κάποιες φορές, δεν παύουν να παραμένουν συμπαθείς, οικείοι και βαθιά ανθρώπινοι.   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:04