search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:30
MENU CLOSE

Πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων

19.12.2012 22:00
oldphotospod_2012_052_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional-w12001355943169.jpg

Είναι γνωστή και δοκιμασμένη από τα τζιμάνια και τους επαγγελμα­τίες διαχειριστές της εξουσίας η τακτική όταν βρίσκουνε παπά να θάβουνε πέντε – έξι. 

Είναι γνωστή και δοκιμασμένη από τα τζιμάνια και τους επαγγελματίες διαχειριστές της εξουσίας η τακτική όταν βρίσκουνε παπά να θάβουνε πέντε – έξι. Κάπως έτσι ξεμπερδεύουνε με ενοχλητικές εκκρεμότητες και ενδύουν ηθικά τις άθλιες επιλογές τους, όπως είναι οι συστηματικές – μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο.
 
Στην προκειμένη περίπτωση ο «παπάς» είναι οι κοπανατζήδες δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους έχει βάλει στο στόχαστρο η χρηστή υπεύθυνη και αριστερή συνιστώσα της κυβέρνησης. Προφανώς ο Μανιτάκης ξεσκόλισε στα γρήγορα το πολιτικάντικο κουρμπέτι και με τρόπο αριστερό και υπεύθυνο οργανώνει τους αντιπερισπασμούς. Προβάλλει το αυτονόητο για να κρύψει την αθλιότητα. Το αυτονόητο προφανώς είναι ότι οι κοπανα­τζήδες και κάποιες άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Η αθλιότητα είναι ότι πίσω από αυτούς προσπαθούν να κρυφτούν οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ούτε κοπανατζήδες ούτε επίορκοι ούτε λαμόγια είναι…
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για τον εντοπισμό αρχικά των υπαλλήλων που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους, οι οποίοι και θα υποστούν τις κυρώσεις που ήδη προβλέπο­νται, χωρίς ωστόσο ουδέποτε να έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί.
 
Όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων περιπτώσεων, για τις οποίες επιδεικνύεται ωστόσο ανοχή από τους υπευθύ­νους των υπηρεσιών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, εξάλλου, έχει ήδη εντάξει τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλ­λήλων στις «δεξαμενές» από τις οποίες θα αντληθεί το προσωπικό που θα εξέλθει του Δημοσίου, αφού τεθεί σε διαθεσιμότητα.
 
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο εντοπισμός των αδικαιολογήτως απόντων υπαλλήλων να ανατεθεί σε νέο μηχανισμό από ειδικές επιτροπές, ώστε η αρμοδιότητα αυτή να αφαιρεθεί ουσιαστικά από την ίδια την υπαλληλία, η οποία και δεν απέδωσε, αφού πολλές φορές ουδείς… έβλεπε ποιος απουσιάζει από το γραφείο του. Οι κάρτες, που είναι υποχρεωμένοι να «χτυ­πούν» οι υπάλληλοι κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους, εκτιμάται πως ακόμη κι αν αναβαθμιστούν δεν μπορούν να διασφαλίσουν τον έλεγχο της κατάστασης.
 
Με τα μέτρα που σχεδιάζονται, το υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς ελέγχου τόσο της παρουσίας των υπαλλήλων όσο και του έργου που διεκπεραιώνουν καθημερινά, με βάση τα καθήκοντά τους, το οποίο να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους «κοπα­νατζήδες».
 
Την ίδια ώρα επιχειρείται να κλείσει το θέμα της διαθεσιμότητας και να τερματιστούν οι αντιδράσεις, με τη δημοσιοποίηση εντός της εβδομάδας της λίστας με τα κενά των υπηρεσιών του Δημοσίου για να μετακινηθούν σε αυτές οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
 
Θα κληθούν οι ίδιοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις τις οποίες επιθυμούν να καταλάβουν, συμπληρώνοντας τα σχετικά δελτία, με βασικά κριτήρια για τη μετακίνηση την προϋπηρεσία σε συνδυασμό με τη συνάφεια της θέσης που κατείχαν, τα τυχόν πρόσθετα προσόντα που απαιτούνται πέ­ραν των τυπικών, την οικογενειακή κατάσταση και την εντοπιότητα. Πληρο­φορίες από το υπουργείο αναφέρονται σε κενά πενταπλάσια των περίπου 1.700 υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:28