search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:16
MENU CLOSE

Τρεις καυτές πατάτες

19.12.2012 22:00
oldphotosvrou1355943212.jpg

Σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου βρίσκονται στο υπουργείο Εργα­σίας, καθώς μπορεί το Μνημόνιο 3 να ψηφίστηκε αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία τόσο του ασφαλιστικού συστήματος όσο και των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, όμως μέσα στο επόμενο διάστημα απαιτούνται πολλές μικρές, εξίσου όμως σημαντι­κές, παρεμβάσεις προκειμένου να εφαρμοστεί.

Σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου βρίσκονται στο υπουργείο Εργα­σίας, καθώς μπορεί το Μνημόνιο 3 να ψηφίστηκε αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία τόσο του ασφαλιστικού συστήματος όσο και των εργασιακών σχέσεων στη χώρα, όμως μέσα στο επόμενο διάστημα απαιτούνται πολλές μικρές, εξίσου όμως σημαντι­κές, παρεμβάσεις προκειμένου να εφαρμοστεί.
 
Ο έλεγχος των δανειστών είναι συνεχής και πιεστικός. Ελέγχουν ακό­μη και τις φραστικές διατυπώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί οποια­δήποτε αλλαγή όχι μόνο στο γράμμα, αλλά και στο πνεύμα του νόμου που κυρώνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
 
Μετά την οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, και προκειμένου να εγκριθεί η καταβολή των δόσεων του 2013, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστι­κό, κυρίως όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας (εφάπαξ), που αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε σημαντικές, επιπλέον, περικοπές για τους νέους ασφαλισμένους, να αντιμετωπιστεί το δύσκο­λο θέμα των κοινωνικών πόρων, να εξασφαλιστεί η λειτουργία των Ορ­γανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, να ψηφιστεί νομο­σχέδιο για την οργανωτική λειτουργία του ΟΑΕΔ και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Και βέβαια, ο «αγώνας» θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2013, αφού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η τρόικα περι­μένει τον νέο κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφο­ρίες, η εξειδίκευση της διαδικασίας νομοθέτησης του νέου μηχανισμού που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό θα προσ­διοριστεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το α’ τρίμηνο του 2013.
 
Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πρέπει να «κλείσουν» τρία καυτά θέματα. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων έχει ήδη ανοίξει την πόρτα για μια δομική αλλαγή στον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Με τις ευλογίες της τρόικας, και με οριστικό χρονοδιάγραμμα την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ξεκινά η μετάλλαξη του συστήματος επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό.
 
Δύο στάδια
 
Οι αλλαγές θα γίνουν σε δύο στάδια.
Α) Ο νόμος ορίζει ότι μέχρι τις 31.12.2012 θα πρέπει τα δεκάδες επι­κουρικά ταμεία που έχουν αιτηθεί την εξαίρεσή τους από την ένταξη στο ΕΤΕΑ να καταθέσουν αναλογιστικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ένταξη.
Βέβαια, στις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας προβλέπεται ξεκάθαρα ότι όλα τα επικουρικά πρέπει να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ.
Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και το ταμείο ξεκίνησε τη λειτουργία του, οι περισσότεροι φορείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδι­ωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕ-ΑΔΥ), αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό. Έτσι, στο ΕΤΕΑ υπάχθηκαν καταρχάς μόνο το ΕΤΕΑΜ, δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ, και το ΤΑΥΤΕ-ΚΩ, που αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – πρώην ΔΕΚΟ. Αυτό σημαί­νει ότι σε πρώτη φάση το νέο υπερταμείο καλύπτει 1.000.000 συνταξι­ούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κρατά στο συρτάρι του διάταξη νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ. Περιμένει όμως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια οριστική απάντηση για το εάν μπορούν κάποια ταμεία να εξαιρε­θούν, υπό την προϋπόθεση να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία, θεσμό που στηρίζει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και όσα ταμεία έχουν ήδη καταθέσει αναλογιστικές μελέτες για να αποδείξουν ότι μπορούν να εξαιρεθούν, δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν απο­δεκτές. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να προβλεφθεί είναι το γεγονός ότι με τη μετατροπή του επικουρικού σε επαγγελματικού, βγαίνει εκτός σφαίρας κοινωνικής ασφάλισης και κατά συνέπεια δια­κόπτεται κάθε κρατική χρηματοδότηση. Εάν κάτι τέτοιο προβλεφθεί στις αναλογιστικές μελέτες, δεν είναι πολλά, εάν υπάρχουν, τα ταμεία που μπορούν να αποδείξουν την αναλογιστική βιωσιμότητά τους.
 
Β) Ακόμα κι αν όλα τα επικουρικά ταμεία ενταχθούν οι­κειοθελώς ή υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ, το νέο επικουρικό δεν είναι βιώσιμο. Βάσει των αναλογιστικών μελετών, εντός του 2013, το ταμείο θα έχει έλλειμμα σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ. Δεν είναι λίγοι, δε, αυτοί που χαρακτηρίζουν το ΕΤΕΑ νέο ΕΟΠΥΥ. Κι εδώ ερχόμαστε σε μια άλλη μνημονιακή υποχρέωση. Ο Νό­μος 4052 του 2012 προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα το νέο επικουρικό ταμείο θα πρέπει να αναπροσαρμόζει το ύψος των παροχών του, προ­κειμένου να εξασφαλίζεται η μη ύπαρξη ελλείμματος, χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Συνεπώς, η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων στο υπουργείο Εργασίας θεωρείται «κοινό μυστικό».
 
Οι αλλαγές αυτές, θα πρέπει να τεθούν υπό το πρίσμα μιας άλλης δέ­σμευσης, που απορρέει από το προηγούμενο Μνημόνιο και προβλέπει ότι το ύψος των αποδιδόμενων συντάξεων θα ανακαθορίζεται ακόμα και σε τριμηνιαία βάση, ανάλογα με την αποδοτικότητα της διαχείρισης των κεφαλαίων του, πέραν του όγκου των εισφορών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:16