23/01/2019 10:38:40

Συνάντηση Τσίπρα-Ρούσεφ

Συνάντηση Τσίπρα-Ρούσεφ - Media
Την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, συνάντησε στο προεδρικό Μέγαρο Πλανάλντα της Μπραζίλια, ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική και αφορούσε στην οικονομική κρίση και τους κινδύνους επέκτασής της σε παγκόσμιο επίπεδο το 2013. παράλληλα, διαπιστώθηκε ταύτιση θέσεων για τις αιτίες της κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις για τις αναγκαίες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να αναχαιτιστεί η επέκταση της ύφεσης στη παγκόσμια οικονομία.
 
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ευχαρίστησε την Πρόεδρο Ρουσέφ για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που επιδεικνύει η Βραζιλία στη χώρα μας, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ εξήρε το έργο της Κυβέρνησής της για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχιας και την αναδιανομή του πλούτου με πολιτικές ανάπτυξης. Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι τόσο η Βραζιλία όσο και οι σύμμαχές της, αναδυόμενες χώρες των BRICS, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναχαίτιση της καταστροφικής και ατελέσφορης στρατηγικής της λιτότητας στην οποία επιμένει η κα Μέρκελ, διακινδυνεύοντας να οδηγήσει σε κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός, ακολουθώντας το παράδειγμα των λαών της Νότιας Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΔΝΤ, θα λυτρωθεί από τη θανατηφόρο θηλιά του μνημονίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της επικίνδυνης Στρατηγικής της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι επαφές μας με τις πολιτειακές και πολιτικές αρχές της Βραζιλίας, της 5ης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση ότι η χώρα μπορεί να βρει ισχυρούς συμμάχους στη γεωπολιτική σκακιέρα αν χαράξει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επιβεβαιώνει επίσης την ανάλυση μας αλλά και την ανησυχία μας ότι η κρίση μπορεί να γενικευτεί το 2013 αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της λιτότητας, αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα η στρατηγική της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη. Μόνο που τη στιγμή που η κ. Μέρκελ απομονώνεται διεθνώς δυστυχώς βρίσκει συμμάχους στην Ελλάδα, τους μερκελιστές των τριών κομμάτων του μνημονίου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά. Το μήνυμα της Βραζιλίας στον ελληνικό λαό, το μήνυμα μιας χώρας που απελευθερώθηκε από το ΔΝΤ και στάθηκε στα πόδια της και σήμερα είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη είναι ένα: Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια λιτότητας παρά μονάχα με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και αναδιανομής».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.