search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:25
MENU CLOSE

Λευκά μάρμαρα και ξερό ψωμί

23.12.2012 22:00
Λευκά μάρμαρα και ξερό ψωμί - Media

Σε δύο βάρκες πατάει η πρόσφατη απόφαση για την τύχη του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, του πασίγνωστου κτηρίου του 1884.

Σε δύο βάρκες πατάει η πρόσφατη απόφαση για την τύχη του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, του πασίγνωστου κτηρίου του 1884. Αυτό που πολλοί από μας επισκεφτήκαμε πρώτη φορά όταν ήμασταν παιδιά, και κρατώντας το χέρι κάποιου μεγάλου είδαμε τις πέντε Καρυάτιδες και μάθαμε την ιστορία εκείνης που ζει ξενιτεμένη στο Λονδίνο, κλεμμένη από τον συφιλιδικό αρχαιοκάπηλο διπλωμάτη Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν.
Η μία βάρκα είναι ότι το κτήριο δεν κηρύσσεται διατηρητέο. Η άλλη είναι ότι δεν ανάβει το πράσινο φως για να κατεδαφιστεί.
Έσπευσαν ορισμένοι να επικροτήσουν αυτή τη μεσοβέζικη «μη λύση» την οποία προέκριναν σε κοινή τους συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. «Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την κατεδάφιση», είπαν, ώστε «να αποκατασταθεί η ηρεμία του τοπίου» και να πλησιάσει ξανά «στην εικόνα που είχε στην αρχαιότητα».
Διαφωνώ απολύτως με την προοπτική να γκρεμιστεί αυτό το παλιό μουσειάκι. Είναι αρχαιόπληκτη και κοντόφθαλμη. Σημαίνει ότι παίρνουμε τον μπαλτά του χασάπη και πετσοκόβουμε το τελευταίο μη κλασικό οικοδόμημα που απέμεινε στον ιερό βράχο. Καμωνόμαστε πτωχοσυγγενικά ότι από τον χρυσό αιώνα του Περικλή μέχρι σήμερα τίποτα άξιον λόγου δεν συνέβη.
Το ίδιο λάθος έκαναν οι φανατικοί που γκρέμισαν τον πανύψηλο φράγκικο πύργο της Ακρόπολης (είχε ύψος 26 μέτρα, στεκόταν όρθιος για αιώνες, κατεδαφίστηκε το 1876) και χάλασαν τα δεκάδες σπίτια και κτίσματα που βρίσκονταν εκεί.
Το έκαναν διότι η αληθινή ιστορία – η επί χιλιετηρίδες χρήση του συγκεκριμένου χώρου – τους φαινόταν «ασήμαντη» μπροστά στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία και τα μνημεία της. Κι αν ήταν; Εμπρός λοιπόν: ας γκρεμίσουν οι Ιταλοί τα μεγαθήρια που έκτισε ο Μουσολίνι δίπλα στην αρχαία αγορά της Ρώμης. Ας σαρώσουν οι Αιγύπτιοι τις νεότερες οικοδομές της Γκίζας που τη μεταμόρφωσαν σε προάστιο του Καΐρου. Ας ξεσπάσει κι ένας ωραιότατος πόλεμος στα Ιεροσόλυμα για να κάνουν στάχτη οι πιστοί καθεμιάς από τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες τα ιερά και τα όσια των άλλων δύο.
«Λευκά μάρμαρα και ξερό ψωμί!», λένε ακόμα οι Έλληνες αρμόδιοι. Πρόταση: ας ακολουθήσουν στα άκρα το παράδειγμα του Άρθουρ Εβανς στην Κνωσό. Ας βρουν χορηγούς (τώρα που «δεν υπάρχει σάλιο» λόγω μνημονιακής βαρβαρότητας) κι ας στήσουν μια πυρετώδη βιομηχανία τσιμεντο-αναστήλωσης της Ακρόπολης. Να βάψουν μάλιστα πατόκορφα όλα τα κτήρια κι όλα τα αγάλματα, ακριβώς όπως ήταν στην αρχαιότητα. Και μετά να κόβουν εισιτήρια στους τουρίστες για το «Real Ancient Acropolis Theme Park». Σκέτη Ντίσνεϊλαντ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:25