09/04/2020 07:17:44

Διεθνής Αμνηστία: «Απάνθρωπη η μεταχείριση των μεταναστών στην Ελλάδα»

Διεθνής Αμνηστία: «Απάνθρωπη η μεταχείριση των μεταναστών στην Ελλάδα» - Media
 Καταπέλτης για τη χώρα μας είναι η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Βερολίνο. Η έκθεση κάνει λόγο για «ντροπιαστικές συνθήκες» αναγνωρίζοντας παράλληλα ευθύνες και στην Ε.Ε.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης απουσία ασφάλειας και προστασίας των προσφύγων και μεταναστών ενώ την ίδια ώρα ασκείται  δριμεία κριτική για τη στάση των ελληνικών Αρχών, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα των προσφύγων, στερώντας από πολλούς το νόμιμο δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. 
 
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων που συλλαμβάνονται είναι «καταστροφικές» καθώς στριμώχνονται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τα παιδιά που καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς γονείς και συγγενείς, τα οποία οι Αρχές αρνούνται να προστατέψουν. Αναφορά γίνεται και στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής μεταναστών».

Όπως υπογράμμισε ο  Τζον Νταλχούιζεν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και υπεύθυνος για τη δράση της στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, «δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι η ΕΕ δεν έχει μία ανθρωπιστική κρίση προ, αλλά εντός των συνόρων της» παρατηρώντας ότι «η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι αναξιοπρεπής για την ΕΕ, η οποία τιμήθηκε μόλις με το Νόμπελ Ειρήνης».
 
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για την έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε τα περιστατικά βίας με ρατσιστικά κίνητρα για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 87 περιστατικά συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδας που ενεργούσαν με οργανωμένο τρόπο. 
 
Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική τα μέλη της οποίας έχουν αναγνωριστεί ως δράστες από πολλά θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.
 
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ΕΕ να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα να γίνεται πιο ισορροπημένη κατανομή των προσφύγων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αν και αναγνωρίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να σηκώσει μόνο του το βάρος της προστασίας των προσφύγων, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ξενοφοβικό λόγο ή τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι καιρός η Ελλάδα και η ΕΕ να θέσουν τέρμα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (στα αγγλικά).

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.