search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:48
MENU CLOSE

Ο Αντώνης και οι άλλοι

24.12.2012 06:28
Ο Αντώνης και οι άλλοι  - Media

Δεν ξέρω να σας πω εάν ο Σαμαράς και οι «πρόθυμοι» του ΠΑΣΟΚ που προσβλέπουν σε μια παλινόρθωση του πάλαι ποτέ συστήματος  οργάνωσαν τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά η αλήθεια είναι ότι για κάποιο λόγο, τα ευρήματα ταιριάζουν… γάντι στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα. Ούτε παραγγελία να ήταν, δηλαδή.

Δεν ξέρω να σας πω εάν ο Σαμαράς και οι «πρόθυμοι» του ΠΑΣΟΚ που προσβλέπουν σε μια παλινόρθωση του πάλαι ποτέ συστήματος  οργάνωσαν τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, αλλά η αλήθεια είναι ότι για κάποιο λόγο, τα ευρήματα ταιριάζουν… γάντι στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα. Ούτε παραγγελία να ήταν, δηλαδή.
 
Τι λένε τα γκάλοπ:
 
1.      Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους εμφανίζουν έντονη τάση αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων. Με δυο λόγια, οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση και προβλέπουν σε ποσοστό 81% αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού το 2013.
2.      Οι πολίτες δείχνουν να έχουν «τελειώσει» με τους σημερινούς πολιτικούς, αφού μόνο το 6,4% των ερωτηθέντων θέλει να τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε υπουργικούς θώκους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός. Με τον τρόπο αυτό η σφυγμομέτρηση καταγράφει επίσης την πρόθεση του εκλογικού σώματος για ανανέωση των κυβερνητικών στελεχών κυρίως από νέα πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες.
3.      Η μεγάλη πλειοψηφία εμφανίζεται απαισιόδοξη για το 2013. Το 64,4% περιμένει δυσμενείς εξελίξεις το επόμενο έτος. Περισσότερο απαισιόδοξη για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εμφανίζεται η ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (71,2%) και ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκονται τόσο οι νέοι 18-24 ετών (60,1%) όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες των 55 ετών και άνω (60,1%).
 
4.      H αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος εμφανίζεται έντονη στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ δύο στους τρεις πολίτες αμφισβητούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση.
 
5.      Οι πολίτες θεωρούν ότι τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν, κατέχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα και κρατούν αποστάσεις από τους πολιτικούς σχηματισμούς που ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.
 
6.      Η περίοδος της μεταπολίτευσης, όπου οι πολίτες ταυτίζονταν με τα κόμματα που ψήφιζαν, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Από την έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ανήκουν κυρίως στις μικρότερες και μέσες ηλικιακές κατηγορίες (18-54 ετών), σε ποσοστό 60%, επιθυμούν τη σύσταση νέων πολιτικών σχηματισμών για να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε προς το καλύτερο. Αν και οι νεότερες ηλικίες (18-34 ετών) δεν θεωρούν απαραίτητη την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 55,2%, η πλειοψηφία των πολιτών επιδιώκει την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης από τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών.
 
Συνοψίζοντας:
 
·        Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα το 2013 οι πολίτες διεκδικούν τη διαμόρφωση νέων σχημάτων, κυρίως στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
 
·        Η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος διαμορφώνουν ένα σημαντικό πολιτικό κενό εκπροσώπησης στο Κέντρο, που αποτελεί και το μήλον της έριδος για τους υπάρχοντες, καθώς και για τους υπό σύσταση πολιτικούς σχηματισμούς.
 
·        Η νέα τάση που δημιουργείται στο εκλογικό σώμα απορρίπτει τις επιλογές στα «άκρα» της πολιτικής -είτε βρίσκονται στα δεξιά είτε στα αριστερά – και αναζητά ελπίδα για ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα σε κόμματα με πολιτικούς που δεν θα διαθέτουν το κλασικό προφίλ του «επαγγελματία» πολιτικού.
 
            Τώρα, το αν το κόμμα των μνημονιακών δυνάμεων που θέλει να φτιάξει ο         Σαμαράς καλύπτει τις απαιτήσεις αυτές θα σας γελάσω.  Σίγουρα πάντως θα το          προσπαθήσει. Και να μην είστε τόσο βέβαιοι ότι έχει χάσει και το παιχνίδι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:48