search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:49
MENU CLOSE

Χορός εκατομμυρίων στον ΕΟΤ;

27.12.2012 13:16
Χορός εκατομμυρίων στον ΕΟΤ; - Media

Ως η κορυφή του παγόβουνου ενδέχεται να αποδειχθεί η υπόθεση με την προσπάθεια υπεξαίρεσης -μέσω επιταγής- 147.000 ευρώ.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΟΤ καταγγέλλει πιέσεις και απειλές.

Ως η κορυφή του παγόβουνου ενδέχεται να αποδειχθεί η υπόθεση με την προσπάθεια υπεξαίρεσης -μέσω επιταγής- 147.000 ευρώ.

Χθες, ο πρώην γ.γ. του ΕΟΤ, Ο Ν. Καραχάλιος, μεταξύ άλλων, συνέδεσε την «αποπομπή» του με την ανεύρεση υπόθεσης πιθανής λογιστικής «τρύπας» στον ΕΟΤ 12 εκατομμυρίων ευρώ. Υποστήριξε χθες ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, ότι ο Κώστας Βασιλάκος πλαστογράφησε την υπογραφή του και άφησε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού προσπάθησε να τον «εκτελέσει» επικοινωνιακά.

Άλλοι ωστόσο συνδέουν την απομάκρυνσή του με καθυστερήσεις στην οργάνωση του ΕΟΤ αλλά και με διαφωνίες του με την υπουργό τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία ζητά «διαφάνεια».

Σήμερα πάντως ο Σύλλογος των Εργαζομένων στον ΕΟΤ καταγγέλλει ότι πιέσεις, ακόμη και απειλές που δέχθηκαν υπάλληλοι από συγκεκριμένο ειδικό σύμβουλο. Καταγγέλλουν μάλιστα πως ότι σύμβουλος του τέως γ.γ. καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και ασκούσε πιέσεις για να έχει πρ΄σοβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες.

Την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο στον ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της ΝΔ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ΔΗΜΑΡ μιλά για «κορυφή του παγόβουνου» ενώ η Χρυσή Αυγή ζητά έλεγχο σε όλα τα υπουργεία.
 
Μιλώντας στον Alpha 9.89 ο Δημήτρης Παπαδημούλης(ΣΥΡΙΖΑ) κάλεσε την αρμόδια υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη να διευκρινίσει ποιοι είναι οι κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν και να εισπράττουν ποσά.
 
«Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η χαλαρότητα που διέπει τους κανόνες διαχείρισης των χρημάτων στη ναυαρχίδα που διαχειρίζεται την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος και ο διάδοχός του Πάνος Λειβαδάς, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές.
 
Κανένας κανονικός άνθρωπος, που να έχει δουλέψει στη βιομηχανία του τουρισμού, να τον εμπιστεύεται, η κυβέρνηση και να μην είναι παιδί του κομματικού σωλήνα δεν υπάρχει;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να προβληματίσει ότι αυτό το δίδυμο το έχουμε ξαναδεί πριν από μερικά χρόνια σε άλλο πεδίο».
 
Η Δημοκρατική Αριστερά βλέπει «τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου», ενώ τονίζει πως κάποιοι διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα ως λάφυρο.
 
«Οι ισολογισμοί του 2011 με κενό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.
 
»Πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το Υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, ζητώντας απόδοση πολιτικών ευθυνών «όσο ψηλά και αν φτάνουν».
 
Έλεγχο σε όλα τα υπουργεία ζητάει η Χρυσή Αυγή, με αφορμή το σκάνδαλο του ΕΟΤ.
 
«Το σκάνδαλο στον Ε.Ο.Τ. επιβάλλει τον άμεσο λογιστικό έλεγχο στα οικονομικά όλων των υπουργείων και των κρατικών οργανισμών, όπου η κλοπή του δημοσίου χρήματος έχει γίνει κανόνας τις τελευταίες δεκαετίες. Εξονυχιστικός έλεγχος, παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπόπτων, σκληρές ποινές και δήμευση της περιουσίας των επίορκων κρατικών λειτουργών» αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της.

Οι ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων στον ΕΟΤ:

«Η απόπειρα υπεξαίρεσης 147.000 EURO από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΟΤ αποτράπηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των ευσυνείδητων και έμπειρων υπαλλήλων του Ταμείου και του Λογιστηρίου του ΕΟΤ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΟΤ.

«Οι συνάδελφοί μας αυτοί δεν αρκέστηκαν μόνο να μπλοκάρουν την πληρωμή της σχετικής επιταγής, αλλά με κατεπείγουσα αναφορά τους ενημέρωσαν την ηγεσία του ΕΟΤ. Έτσι προκάλεσαν την έγκαιρη επέμβαση των διωκτικών αρχών και την εξάρθρωση, εν τη γενέσει του, κυκλώματος που, όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σκοπό είχε να αντλεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τον ΕΟΤ. Μία από τις πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση ήταν να ερευνηθεί και να σφραγιστεί το γραφείο συνεργάτη – συμβούλου του τέως Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ.

Ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν.

Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.

Τέλος, ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ από την πρώτη στιγμή είναι στη διάθεση των ανακριτικών και δικαστικών αρχών για να συμβάλουν στη σε βάθος έρευνα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων.
Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι οι υπάλληλοι να μην επιτρέπουν ανάμιξη εξωθεσμικών παραγόντων στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΟΤ.

Καλούμε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων μας του Ταμείου και του Λογιστηρίου και να καταγγέλλουν άμεσα παρεμβάσεις, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, με τις οποίες θα τους ζητείται να παραβιάσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Ο Σύλλογος θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν ευσυνείδητα και εύορκα τα καθήκοντά τους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:43