search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:53
MENU CLOSE

Μάρτης γδάρτης μισθών – συντάξεων

30.12.2012 22:00
oldphotossel.71356614893.jpg

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται πως μας επιφυλάσσει και για το 2013 νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μάλιστα νωρίς: από τον Μάρτιο.

Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται πως μας επιφυλάσσει και για το 2013 νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μάλιστα νωρίς: από τον Μάρτιο. Γιατί το λέμε αυτό; Η κυβέρνηση έχει μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις να υλοποιήσει ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τις επόμενες τρεις δόσεις των δανείων.

Το πρώτο crash test είναι προγραμματισμένο στις 21 Ιανουαρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν εάν θα μας δώσουν άλλα 9,2 δισ. ευρώ. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα εφτά θα πάνε στις τράπεζες και τα δυο για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών, όπως η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κ.λπ. Μέχρι τότε πρέπει να κλείσουν μια σειρά από θέματα:

1 Να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις προς την τρόικα.

2 Να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

3 Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

4 Να περάσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις όλες οι εκκρεμότητες που θα επιτρέπουν την αύξηση των παρεμβάσεων της Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, η αυξημένη εποπτεία της τρόικας και οι αυτόματοι σταθεροποιητές – μέτρα που θα μπαίνουν σε εφαρμογή όταν θα αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους.

5 Να διαχωριστεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υγιές κομμάτι και κακή τράπεζα. Το ενεργητικό και οι καταθέσεις θα λειτουργούν ως συστημική τράπεζα (βάσει των προβλέψεων της τρόικας) και το υπόλοιπο με κάποιον τρόπο θα το αποπληρώσει το Δημόσιο – δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Εν τω μεταξύ, όμως, στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης άφησαν να εννοηθεί ότι θα επιδιώξουν αλλαγές στο φορολογικό μέσα από συζήτηση στη Βουλή, γεγονός που δυσαρεστεί έντονα τους δανειστές. Ήδη το Eurogroup έχει διαμηνύσει στον Στουρνάρα να μην τολμήσει να φέρει αλλαγμένο φορολογικό στις 21 Ιανουαρίου. Να θυμίσουμε ότι η ψήφιση του φορολογικού είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.

Παράλληλα στην κυβέρνηση, από την πλευρά της Ν.Δ., γκρινιάζουν ότι το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» έχει δημιουργήσει ένα… κατεστημένο πίσω από τα κλειστά επαγγέλματα εδώ και δεκαετίες και πως αυτή είναι η βασική αιτία που κάποια επαγγέλματα όχι μόνο παραμένουν κλειστά, αλλά επιπλέον δεν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Δύσκολα λοιπόν η κυβέρνηση θα βρει τη χρυσή τομή μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Όσο για τις λεπτομέρειες της αυξημένης εποπτείας και των αυτόματων μέτρων, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Κουβέλη και Βενιζέλου, όταν θα τις μάθουν – ή, μάλλον, όταν θα ανακοινωθούν στην ολότητά τους ενώπιον της κοινωνίας.

Τον Φεβρουάριο
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση βρει τη χρυσή τομή για όλα τα πιο πάνω θέματα, θα έρθει αντιμέτωπη με το Eurogroup του Φεβρουαρίου, όταν θα περάσουμε τις εξετάσεις για την τρίτη δόση.

1 Πρώτα θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα πάταξης της φοροδιαφυγής. Βάσει των «μνημονίων κατανόησης» που έχουν συνυπογράψει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρέπει να θεσπιστεί ημιανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος θα ελέγχει και θα πιάνει τους φοροφυγάδες. Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, η τρόικα και οι δανειστές θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τη στελέχωση του οργανισμού αυτού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

2 Πρέπει να ανοίξει νέος γύρος απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και να κατατεθεί πρόγραμμα νέων απολύσεων σταδιακά μέχρι το 2014.

3 Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών.

4 Τέλος Φεβρουαρίου θα κάνει ταμείο ο προϋπολογισμός του 2012. Ανάλογα με τα αποτελέσματα – εάν είναι εντός στόχων ή όχι – η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα.

Από Μάρτιο έως Ιούλιο
Τον Μάρτιο το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου. Παράλληλα θα αρχίσει η μεγάλη αξιολόγηση της τρόικας για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας. Εκεί αναμένεται η μεγάλη εκκαθάριση, καθώς οι νέες ρυθμίσεις δίνουν απόλυτες εξουσίες στους δανειστές. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε δεν θα ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Εάν όχι, τότε μας περιμένουν νέες περικοπές στις δαπάνες.

Σε αυτό το σημείο θα δοκιμαστεί και η συνοχή της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέσα σε αυτό το τρίμηνο οι Βρυξέλλες φοβούνται πρόωρες εκλογές. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο υπάρχει φόβος αναταράξεων στην κοινωνία, όταν θα γίνουν πλέον κατανοητά τα νέα φορολογικά μέτρα και η σαρωτική εποπτεία σε όλη την οικονομική ζωή της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η προφανής αδυναμία της συγκυβέρνησης – σε συνδυασμό με τυχόν καθυστερήσεις σε «μεταρρυθμίσεις», «διαρθρωτικές αλλαγές» και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις – θα έχουν προκαθορισμένο αποτέλεσμα την αυτόματη ενεργοποίηση του μέτρου οριζόντιας περικοπής δαπανών του Δημοσίου που αφορούν μισθολογική δαπάνη. Κοινώς οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι απολύτως βέβαιες…

Έναντι όλων αυτών η κυβέρνηση έχει να «πουλήσει» την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στο εξωτερικό, ιδιαίτερα την αλλαγή στάσης έναντι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη στήριξη μέσω δημοσιευμάτων, οίκων αξιολόγησης και… της ΕΚΤ, η οποία έδωσε μια – άνευ σοβαρού αντικρίσματος – παράταση στην κάλυψη των ελληνικών ομολόγων.

Πολλά τα προβλήματα, στενά τα περιθώρια διαχείρισης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:48