search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:40
MENU CLOSE

«Ζεστάθηκε» η γερμανική οικονομία!

02.01.2013 17:31
«Ζεστάθηκε» η γερμανική οικονομία! - Media

Για πρώτη φορά η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει "σχετικό" πρόβλημα, αφού ο πληθωρισμός ξεπέρασε το πλαφόν του 2% που ορίζει η ΕΚΤ για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Για πρώτη φορά η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει "σχετικό" πρόβλημα, αφού ο πληθωρισμός ξεπέρασε το πλαφόν του 2% που ορίζει η ΕΚΤ για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά ρυθμό 2,1% . Σε μηνιαίο επίπεδο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9%.
 
Οι οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε σχετική έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στη Γερμανία 1,9% και μηνιαίο 0,7%.
 
"Οι τιμές των τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τα πακέτα διακοπών είναι οι βασικές αιτίες για την πληθωριστική έξαρση τον Δεκέμβριο στη Γερμανία", είπε ο Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγος της Berenberg.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές κατηγορίες εργαζομένων είδαν φέτος σημαντικές αυξήσεις ενώ ουσιαστικές αυξήσεις έχουν δρομολογηθεί και για τους συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση και η Μπούντεσμπανκ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανέχονταν ως ένα βαθμό την αύξηση των τιμών, υπό τον όρο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υπό έλεγχο. 

Για την ευρωζώνη συνολικά, τον Δεκέμβριο προβλέπεται πλέον μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού 2,1%, ελαφρά μειωμένος από το 2,2% το Νοέμβριο.
 
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε πάνω από το όριο της ΕΚΤ, κοντά αλλά κάτω από το 2% για μεγάλο μέρος του 2012, καθώς η οικονομία της απέδωσε πολύ καλύτερα από ό,τι εκείνες των εταίρων της, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις μισθών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:40