search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:37
MENU CLOSE

Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

03.01.2013 22:00
oldphotossel_101357219599.jpg

Απαιτητικά ξεκινά το 2013 για τον ΣΥΡΙΖΑ! Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες με τις οποίες τρέχει το πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τη λίστα Λαγκάρντ, υπό τη σπουδή του συστήματος να κλείσει γρήγορα το θέμα και ει δυνατόν να αποφευχθεί ένα καίριο πλήγμα στο όλον ΠΑΣΟΚ, που θα συμπαρέσυρε την κυβερνητική συνοχή, απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα προσεκτικούς χειρισμούς.

Απαιτητικά ξεκινά το 2013 για τον ΣΥΡΙΖΑ! Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες με τις οποίες τρέχει το πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τη λίστα Λαγκάρντ, υπό τη σπουδή του συστήματος να κλείσει γρήγορα το θέμα και ει δυνατόν να αποφευχθεί ένα καίριο πλήγμα στο όλον ΠΑΣΟΚ, που θα συμπαρέσυρε την κυβερνητική συνοχή, απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα προσεκτικούς χειρισμούς.

Η επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από το μακρύ ταξίδι του στη Λατινική Αμερική τον προσγειώνει απότομα σε μια πιεστική πολιτική πραγματικότητα, πτυχή της οποίας είναι η προσπάθεια του μνημονιακού πολιτικού συστήματος να επιβιώσει, πιέζοντας ταυτόχρονα το σχήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό να μειώσει την επιρροή του και να ανακόψει την όποια δυναμική έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει με στόχο την κυβερνητική εξουσία.
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ψηλά στην ατζέντα του, μετά την τροπή της εξαιτίας της παράδοσης από τους Γάλλους του αυθεντικού αρχείου που δείχνει σαφή εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μπορεί να αποδειχθεί «βούτυρο στο ψωμί του» ή «δίκοπο μαχαίρι», ανάλογα με τους χειρισμούς που τελικώς θα επιλεγούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σύστημα περιμένει στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να του χρεώσει μικροκομματική εκμετάλλευση της υπόθεσης και να τον πλήξει ηθικά εμφανίζοντάς τον ότι επιθυμεί με «ανοίκεια» μέσα να πλήξει προσωπικά τον Βενιζέλο και να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, κλίμα που καλλιεργείται εδώ και μέρες και αναπαράγεται από τα ΜΜΕ.
Σε αυτό το επίπεδο χθες ήταν μέρα αποφάσεων, καθώς επρόκειτο να οριστικοποιηθεί η στάση του στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίασης της Γραμματείας του.

Στο στόχαστρο

Με δεδομένη την εσπευσμένη κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για προκαταρκτική επιτροπή εστιασμένη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής προσανατολίστηκε στην κατάθεση ξεχωριστής από την πλευρά του πρότασης, η οποία όμως θα επεκτείνει το εύρος της έρευνας και σε άλλα πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο «στόχαστρο» και τους τέσσερις μνημονιακούς υπουργούς Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Σαχινίδη και Στουρνάρα), διότι στην καλύτερη περίπτωση γνώριζαν την ύπαρξη της λίστας, αλλά δεν την αξιοποίησαν, όπως υποστηρίζει.

Από εκεί και πέρα υπήρχε πρόθεση να επιμεριστούν πολιτικές ευθύνες και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, επίσης γιατί γνώριζαν την ύπαρξη της λίστας και δεν την αξιοποίησαν. Ταυτόχρονα και πέρα από τις πολιτικές ευθύνες, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολιζόταν μέχρι χθες, και πριν γίνει η συζήτηση στη Γραμματεία, στην ένταξη του Βενιζέλου στο κάδρο των ποινικών ευθυνών.

Ενδεικτική υπήρξε η αναφορά της βουλευτή του Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «εξακολουθητικά εγκλήματα» κατά του δημοσίου συμφέροντος και κατά παράβαση του νόμου για την ευθύνη υπουργών, τα οποία, όπως υπογραμμίζει, «δεν έγιναν από έναν ούτε με μια στιγμιαία πράξη». Ευθύνη έχουν, σημειώνεται, «οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών και όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία ενός δημοσίου εγγράφου- πειστηρίου σαν να ήταν προσωπικό ραβασάκι». Και ο νοών νοείτω…
Σε νεότερη χθεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Ο περιορισμός της έρευνας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί στο να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση καθώς και στο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων.

Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξή της και τη μη αξιοποίησή της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρεις ολόκληρους μήνες».
Σε όσα επιχειρεί να καταλογίσει το περιβάλλον του Βενιζέλου στην Κουμουνδούρου, δηλαδή μια υποτιθέμενη προσπάθεια σπίλωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά κάνοντας λόγο για «ένοχη φλυαρία» ή «ένοχο πανικό» εκείνων «που συγκάλυψαν την υπόθεση της Siemens» και «που κατασκεύασαν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για να παραγράφονται οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων».

Προβληματισμός

Πάντως, εν όψει της συνεδρίασης υπήρχε προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα όπως το αν θα έπρεπε να καταθέσει πρόταση για προκαταρκτική και μάλιστα εγείροντας ζήτημα ποινικών ευθυνών και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο συγκεκριμένος προβληματισμός, προερχόμενος από στελέχη συνιστώσας του, «πατά» στο επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο «στενεύει» το κάδρο των ευθυνών και της συζήτησης στα συγκεκριμένα πρόσωπα, αντί να διαχέεται η πολιτική ευθύνη και στα δύο κόμματα. Ταυτόχρονα υπήρχαν ερωτήματα για το αν στοιχειοθετείται σαφώς ποινική ευθύνη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το δίκαιο της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και άρα να μην δοθούν λαβές στο σύστημα εναντίον του. Υπήρχε, επομένως, ο προβληματισμός μήπως όφειλε να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή.
Κατ’ άλλους η απόκρυψη και μη αξιοποίηση της λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνιστά παράβαση καθήκοντος, κάτι που δεν μπορεί να μην αναδειχθεί και να μην ενταχθεί σε ένα πλαίσιο «ενδεχόμενων» ποινικών ευθυνών. Ταυτόχρονα, απέρριπταν τη σκέψη για Εξεταστική, γιατί θα εξέπεμπε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαμηλώνει τους τόνους και βρίσκεται πίσω και από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής.

Πάντως, αρκετοί επισημαίνουν τον κίνδυνο να επισκιαστεί, υπό το βάρος των προτάσεων για Προκαταρκτική και του κλίματος σκανδαλολογίας που θα διαμορφωθεί, το σοβαρό πολιτικό ζήτημα, αυτό της τεράστιας ροής μαύρου χρήματος στο εξωτερικό, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμιά προσπάθεια από τις ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν σοβαρά από χώρες, π.χ. όπως η Ελβετία, την ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου. Όπως λένε, η λίστα Λαγκάρντ, η οποία αφορά μόνο ένα υποκατάστημα στην Ελβετία της HSBC, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Με άλλα λόγια, είναι ένας βασικός προβληματισμός μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιοι είναι οι ιδανικοί χειρισμοί μιας υπόθεσης που έχει σαφώς ευρύτερες διαστάσεις από αυτές που προσπαθεί να της προσδώσει το σύστημα εναποθέτοντας το σύνολο των ευθυνών σε «εξιλαστήρια» θύματα.

Για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομβικό στοίχημα, καθώς ως αξιωματική αντιπολίτευση που οικοδομεί κυβερνητικό προφίλ καλείται να αποδείξει ότι φέρνει εις πέρας αποτελεσματικά τις υποθέσεις τις οποίες διαχειρίζεται – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα καυτό και ταυτόχρονα ευαίσθητο ζήτημα που αφορά την απόδοση ποινικών ευθυνών σε αρχηγό κόμματος – χωρίς να αφήνει περιθώρια στους αντιπάλους του να τον υπονομεύουν.

Ως ένας εκ των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης, αφού επίμονα ανέδειξε το ζήτημα, μοιραία θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της όποιας εξέλιξης της υπόθεσης. Το θέμα είναι λοιπόν αν θα καταφέρει να τη χειριστεί χωρίς να υπάρξουν πολιτικά και ηθικά πλήγματα σε βάρος του, καθώς βρίσκεται σε μια φάση που επιζητά την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής του και ταυτόχρονα την αποδυνάμωση της συγκυβέρνησης των τριών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:36