search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:03
MENU CLOSE

Φορτώνουν στα… μυρμήγκια τα «σπασμένα» του 2004!

06.01.2013 22:00
oldphotospod_0301_049_cmyk1357296293.jpg

Τελικά βρέθηκε ποιος θα πληρώσει το υπέρογκο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μακριά χέρια των εργολάβων. Οι εργαζόμενοι της Οργανωτικής Επιτροπής!

Τελικά βρέθηκε ποιος θα πληρώσει το υπέρογκο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και τα μακριά χέρια των εργολάβων. Οι εργαζόμενοι της Οργανωτικής Επιτροπής! Οι πρώην εργαζόμενοι των Ολυμπιακών Αγώνων καλούνται να υποβάλουν εκ νέου τη φορολογική δήλωση του… 2004! Και όχι μόνο αυτό: ορισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με παράλογες προσαυξήσεις και απίστευτα ποσά.
Ισχύει για όλους; Όχι ακριβώς. Διότι από τους 2.000 εργαζόμενους των Αγώνων έχουν εξαιρεθεί οι τέσσερις «χρυσοί» του Διοικητικού Συμβουλίου, πλην Γιάννας. Εκείνοι φορολογούνται αλλιώς και ευνοϊκά. Είχαν, βλέπετε, το κατάλληλο «μέσον». Προσέξτε τι έχει συμβεί.
Η απασχόληση στους Ολυμπιακούς Αγώνες σήμαινε και την καταβολή εισφορών προς ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου μετά το τέλος των Αγώνων – και αν αυτοί είχαν κριθεί επιτυχείς – οι εργαζόμενοι να πάρουν κάποια χρήματα ως αποζημίωση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το διάστημα της ανεργίας.
Βεβαίως οι αποζημιώσεις σε κάποιες περιπτώσεις υπέκρυπταν μεγάλες αφανείς αμοιβές, οι οποίες συγκαλύπτονταν διά του ασφαλιστικού συμβολαίου. Προφανώς το «Π» δεν αναφέρεται σε αυτούς τους υπόγειους διακανονισμούς, αλλά στους ταλαίπωρους εργαζόμενους, οι οποίοι όχι μόνο δούλεψαν για κανονικές αμοιβές, χωρίς κρυφές απολαβές, αλλά και βρέθηκαν να υπερφορολογούνται στο πλαίσιο μιας παράλογης αντιμετώπισής τους από το κράτος.
Για παράδειγμα μία γραμματέας που εργάστηκε επτά χρόνια στην Οργανωτική Επιτροπή έλαβε ως αποζημίωση από την ασφαλιστική το ποσό των 10.000 ευρώ. Μαζί έλαβε και βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία το ποσό αυτό δεν φορολογείται. Σωστό ή λάθος; Ας πούμε λάθος.

Επιπλέον φόρος
Οκτώ χρόνια μετά, το υπουργείο Οικονομικών ανακίνησε το θέμα. Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμάτευσε ότι αυτή η γραμματέας πρέπει να φορολογηθεί στο 40% του ποσού που είχε λάβει. Και αν αυτό το ποσό την ανεβάζει φορολογική κλίμακα για το 2004, τότε να της επιβληθεί και επιπλέον φόρος εισοδήματος.
Τι κι αν η γραμματέας είναι σήμερα άνεργη; Τι κι αν πληρώνει τις επιπλέον επιβαρύνσεις; Καλείται επίσης να πληρώσει άλλα 4.000 ευρώ. Και αν υπολογιστούν και κάποιες προσαυξήσεις, το ποσό μπορεί και να διπλασιαστεί.
Τώρα εσείς όλο αυτό μπορεί να το βρίσκετε δίκαιο. Θα ήταν, αν και τα χρυσά αγόρια των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν φορολογηθεί με τον ίδιο τρόπο. Κι όμως, οι Σίμιτσεκ, Καπράλος, Σπανουδάκης και Πυργιώτης, οι άνθρωποι που έλαβαν ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, φορολογήθηκαν ως… απολυμένοι. Δηλαδή με το 20% του ποσού που πήραν. Ποιος φρόντισε γι’ αυτό; Ο Αλογοσκούφης, που πέρασε μάλιστα και ειδικό νόμο το 2006.
Όμως το υπουργείο Οικονομικών και το ΝΣΚ δεν έλαβαν υπόψη αυτόν τον νόμο όταν έπιασαν από τον λαιμό, οκτώ χρόνια μετά, τους εργαζόμενους των Ολυμπιακών Αγώνων. Άλλωστε και οι ίδιοι, όταν προσπάθησαν να βρουν το δίκιο τους, έπεσαν πάνω στο ακλόνητο επιχείρημα «ναι, αλλά και εσείς βουλιάξατε τη χώρα».

Ποιος να μιλήσει;
Το θέμα δεν είναι μία συνηθισμένη φορολογική υπόθεση. Είναι κάτι σαν… φορολογικός ρατσισμός με διάθεση εκδίκησης.
◆ Τα golden boys φορολογήθηκαν ως απολυμένοι που πήραν αποζημίωση.
◆ Οι εργαζόμενοι φορολογούνται με 40%. Και άβουλοι γραφειοκράτες να τους λένε ότι ναι, έχουν δίκιο, «αλλά είναι το θέμα του 2004 που καίει, ρε παιδί μου».
Και όταν τους απαντούν ότι η υπόθεση θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα δικαστήρια και το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει και αποζημιώσεις, ψιθυρίζουν ένα «ζήσε μαύρε μου»… Ομοίως και βουλευτές όλων των κομμάτων: «Είναι άδικο, αλλά ποιος να μιλήσει τώρα για το 2004;».
Μάλιστα στο νέο φορολογικό προβλέπεται ότι αντίστοιχες παροχές θα φορολογούνται με 20%. Ψιλά γράμματα. Ποιος ασχολείται; Το θέμα πήγε στη Βουλή από τη ΔΗΜΑΡ (Ψαριανός), αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Μαυραγάνης (δεν) απάντησε λέγοντας… ότι όποιος χρωστάει μπορεί να πληρώσει με δόσεις.
Ο Στουρνάρας; Έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και έβαλε τη λογική στο τραπέζι. Έστειλε εκ νέου το θέμα στο ΝΣΚ, ρωτώντας αν είναι σωστό οι εργαζόμενοι να φορολογούνται βαρύτερα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναμένεται η συνέχεια…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:59