search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:23
MENU CLOSE

Η πράσινη ανάπτυξη στο επίκεντρο της συνάντησης Μπιρμπίλη-Ρουσό

09.04.2010 15:59

Η χρησιμότητα της συνεύρεσης των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου για την πράσινη ανάπτυξη, ήταν το θέμα της συζήτησης μεταξύ της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, και της Αναπληρώτριας Γενικής Επιτρόπου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Γαλλίας, Μισέλ Ρουσό (Michèle Rousseau).

Η χρησιμότητα της συνεύρεσης των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου για την πράσινη ανάπτυξη, ήταν το θέμα της συζήτησης μεταξύ της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, και της Αναπληρώτριας Γενικής Επιτρόπου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Γαλλίας, Μισέλ Ρουσό (Michèle Rousseau).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης της κας Ρουσό στη χώρας μας, η οποία παρίσταται, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα και τις καλές πρακτικές της γαλλικής πρωτοβουλίας στη δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον (Grenelle environnement).

«Η Γαλλία είχε την ευκαιρία να διεξάγει έναν μεγάλο δημόσιο διάλογο για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, με επιτυχημένα αποτελέσματα, τόσο όσο αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσο και στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε», τόνισε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας μας να υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές.

Η κα Μπιρμπίλη υπογράμμισε τη σημασία και τη συνοχή που πρέπει να διαθέτουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στον ενεργειακό, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την περιβαλλοντική παράμετρο. Ακόμη, αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, που είναι η μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, η προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης.

Η δημόσια διαβούλευση για το περιβάλλον «Grenelle de l’Environnement», άρχισε στη Γαλλία το 2007, ως μια καινοτόμος διαδικασία δημόσιου διαλόγου, ενταγμένη στην εθνική στρατηγική της χώρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συμμετείχαν οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, σωματεία εργαζόμενων και εργοδοτών και πολίτες, με στόχο το χτίσιμο μιας οικολογικά υπεύθυνης δημοκρατίας. Μετά από ευρεία διαβούλευση, με τη συμμετοχή περίπου 17.000 πολιτών, συγκεντρώθηκαν οι απόψεις που οδήγησαν σε μία σειρά νόμων, στους οποίους αποτυπώνονται οι στόχοι, οι δράσεις και οι οικονομικές δεσμεύσεις της στρατηγικής που διαμορφώθηκε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:22