search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:54
MENU CLOSE

Το Μπρίστολ «κατήργησε» τη λίρα Αγγλίας!

13.01.2013 22:00
Το Μπρίστολ «κατήργησε» τη λίρα Αγγλίας! - Media

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υποβάλλονται σε αιματηρές θυσίες υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ και η Βρετανία θεωρείται το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης…

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες υποβάλλονται σε αιματηρές θυσίες υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ και η Βρετανία θεωρείται το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, αφού πεισματικά σνομπάρει το ευρωπαϊκό νόμισμα και δεν αποχωρίζεται τη λίρα, μια αγγλική πόλη, το Μπρίστολ, αποφάσισε να υιοθετήσει το δικό της νόμισμα! Η αγγλική πόλη κινείται, πλέον, στους ρυθμούς του δικού της τοπικού νομίσματος, της «λίρας του Μπρίστολ», ένα νόμισμα που προωθεί τα τοπικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις, με το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης George Ferguso n, θα πληρώνεται και ο ίδιος τον μισθό του.
 
Πώς λειτουργεί
Επειδή η λίρα του Μπρίστολ δεν είναι νόμιμο νόμισμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον εντός των ορίων του δήμου και βέβαια εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά. Οι επιχειρήσεις υπογράφουν συμβάσεις συμμετοχής στο πρωτότυπο εγχείρημα έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πού μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τοπικό τους νόμισμα.
Στο πείραμα επιτρέπεται να συμμετάσχουν μόνον τοπικές επιχειρήσεις και όχι πολυεθνικά σχήματα, αφού, όπως λένε οι εμπνευστές του σχεδίου, στόχος είναι, για παράδειγμα, να στηριχθούν τα τοπικά καφέ και όχι τα starbucks.
Όσοι πολίτες θέλουν να χρησιμοποιούν το τοπικό νόμισμα ανοίγουν μέσω διαδικτύου λογαριασμό στο Bristol Credit U nion – με την υποστήριξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας FSA – και μεταφέρουν χρήματα από άλλον τραπεζικό λογαριασμό ή με πάγια εντολή.
Η αντιστοιχία είναι μια λίρα Αγγλίας για μια λίρα Μπρίστολ, όμως για την προώθηση του σχεδίου κάθε κατάθεση πριμοδοτείται με ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 5%.
Εάν δηλαδή καταθέσει κάποιος 100 λίρες Αγγλίας στον λογαριασμό του θα εμφανιστούν 105 λίρες Μπρίστολ με την πριμοδότηση του 5% να ισχύει μέχρι και για ποσά 100.000 λιρών Αγγλίας. Σε ειδικά σημεία έχουν δημιουργηθεί, επίσης, ανταλλακτήρια όπου οι πολίτες ανταλλάσσουν τις λίρες Αγγλίας με το τοπικό τους νόμισμα.
Η πρωτοτυπία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι το τοπικό νόμισμα, σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν χρησιμοποιείται μόνο για πληρωμή με μετρητά, αφού συναλλαγές μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου on line ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου.
 
350 επιχειρήσεις
Το τοπικό νόμισμα δεν αντικαθιστά το εθνικό, αλλά λειτουργεί παράλληλα με αποτέλεσμα, όπως λένε οι εμπνευστές του εγχειρήματος, τα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις που μπορούν να δέχονται και τα δυο νομίσματα να στοχεύουν σε μεγαλύτερη πελατεία σε σχέση με τις αλυσίδες καταστημάτων και τις πολυεθνικές εταιρείες που δεν θα ενταχθούν στο σύστηµα του τοπικού νοµίσµατος.
Η συµµετοχή στο εγχείρηµα προσφέρει επίσης στις επιχειρήσεις δωρεάν προβολή και διαφήµιση σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφηµερίδες, Facebook και Twitter.
Για τη στήριξη του εγχειρήµατος οι επιχειρήσεις που συµµετέχουν στην περίπτωση που ανταλλάξουν τις λίρες Μπρίστολ µε λίρες Αγγλίας χάνουν ένα 3% του ποσού, µε εξαίρεση τους πρωτογενείς τοµείς παραγωγής, όπως είναι οι κτηνοτροφικές και αγροτικές µονάδες, µια και δεν έχουν τη δυνατότητα, προς το παρόν, αγοράς πρώτων υλών µε τη χρησιµοποίηση µόνον του τοπικού νοµίσµατος.
Μέχρι στιγµής και ενώ το τοπικό νόµισµα βρίσκεται σε λειτουργία κάτι περισσότερο από 3 µήνες, συµµετέχουν περισσότερες από 350 επιχειρήσεις, ανάµεσά τους κρεοπωλεία, αρτοποιεία, βιβλιοπωλεία, σχολές χορού, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί ακόµα και δικηγορικά γραφεία, και έχει γίνει το µεγαλύτερο εναλλακτικό νόµισµα στη Βρετανία.
Το σύνθηµα του εγχειρήµατος είναι «η πόλη µας, το νόµισµά µας» και µέχρι σήµερα εκτιµάται ότι έχουν τεθεί σε κυκλοφορία λίρες Μπρίστολ αξίας 125.000 λιρών, ενώ µέχρι το τέλος του 2013 εκτιµάται ότι η αξία του τοπικού νοµίσµατος που θα κυκλοφορεί θα είναι πάνω από 500.000 λίρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:54