search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29
MENU CLOSE

Κάν’ το όπως το Ann Arbor

14.01.2013 22:00
Κάν’ το όπως το Ann Arbor - Media

Το Ann Arbor, ιδανικά, είναι µια πόλη σαν τον Βόλο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, το Περιστέρι, τουλάχιστον, µε συγκριτικό στοιχείο και µόνο τον πληθυσµό τους που είναι πάνω από 100.000 κατοίκους.

Το Ann Arbor, ιδανικά, είναι µια πόλη σαν τον Βόλο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, το Περιστέρι, τουλάχιστον, µε συγκριτικό στοιχείο και µόνο τον πληθυσµό τους που είναι πάνω από 100.000 κατοίκους.
Βρίσκεται στην πολιτεία του Μίτσιγκαν και έχει 113.934 κατοίκους, όσους περίπου καθεµιά από τις πέντε ελληνικές πόλεις που αναφέραµε. Και κάπου εδώ σταµατούν οι συγκρίσεις. Γιατί η δηµοτική αρχή του Ann Arbor αποφάσισε πριν από λίγες ηµέρες να πάρει δραστικά µέτρα για την κλιµατική αλλαγή, µε συγκεκριµένους στόχους µείωσης των αερίων του θερµοκηπίου, µέσα από ένα λεπτοµερές και κοστολογηµένο σχέδιο για τη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 8% µέχρι το 2015, 25% µέχρι το 2025 και 90% µέχρι το 2050, µε σηµείο αναφοράς τα επίπεδα εκποµπών του 2000. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος του δήµου Matt Naud παρουσιάζοντας το Σχέδιο ∆ράσης δεν αναλώθηκε σε λόγους «δεκάρικους», δεν έκανε καµιά βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση, αλλά µίλησε απλά και ξεκάθαρα λέγοντας τα πράγµατα µε το όνοµά τους: «είµαστε όλοι υπεύθυνοι και πρέπει να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να µειώσουµε τις επιπτώσεις στη ζωή µας και στη ζωή των παιδιών και εγγονιών µας, όπως επίσης και τις επιπτώσεις στον πανέµορφο πλανήτη που είµαστε τυχεροί που ζούµε».
Επισηµαίνεται ότι η στρατηγική που ακολουθεί το Ann Arbor αλλά και άλλες πόλεις των ΗΠΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε την επίσηµη θέση της χώρας που συστηµατικά υποτιµά τα µέτρα για την κλιµατική αλλαγή και συστηµατικά σαµποτάρει κάθε διεθνή προσπάθεια για τη λήψη δεσµευτικών µέτρων για τη µείωση των εκποµπών.
Η δράση, όµως, των πόλεων όπως το Ann Arbor δείχνει ότι η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών µπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε µια κεντρική διοίκηση που κωφεύει και επιµένει σε πρακτικές περασµένων δεκαετιών. Θα µπορούσε άραγε µια ελληνική πόλη να χαράξει το δικό της Σχέδιο ∆ράσης σε πείσµα των αντιαναπτυξιακών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών του ΥΠΕΚΑ και της κυβέρνησης;
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, εάν ένας δήµος εκπονούσε σχέδιο δράσης για την κλιµατική αλλαγή και ο δήµαρχος ή ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Περιβάλλοντος µιλούσε για το µέλλον των παιδιών και του πλανήτη, θα ακουγόταν ως ένας γραφικός τύπος, που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και που δεν ασχολείται µε τα «µεγάλα» και «σοβαρά» προβλήµατα της πόλης… Τα πράγµατα, όµως, δεν είναι τόσο απλά και όσοι επιµένουν, και είναι πολλοί στην Ελλάδα, να λοιδορούν ότι τους ξεπερνά, απλώς συµβάλλουν στο να χαθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης.
 
Πράσινη πόλη
Η αρχή έγινε το 2011, όταν το δηµοτικό συµβούλιο της πόλης του Ann Arbor αποφάσισε µέχρι το 2015, µέσα σε δυο χρόνια δηλαδή, το 30% της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία όλων των δηµοτικών κτηρίων και επιχειρήσεων να προέρχεται από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα αποφάσισε οι εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από δραστηριότητες του δήµου να µειωθούν κατά 50% µέχρι το 2015 αντί για 8% που αποφασίστηκε για τους κατοίκους και τους επιχειρηµατίες της πόλης.
Η απόφαση αυτή είναι συµβολική, µε στόχο να δείξει ότι ο δήµος πρέπει να λαµβάνει πιο αυστηρά και πιο προωθηµένα µέτρα, δίνοντας έτσι το παράδειγµα για την πόλη του αύριο, ένα παράδειγµα που συνδυάζει τη λογική της εξοικονόµησης µε τη λογική της καινοτοµίας και της εκµετάλλευσης όλων των νέων τεχνολογιών.
Τα µέτρα που αποφασίστηκαν στο Σχέδιο ∆ράσης για το Κλίµα θα επηρεάσουν δραστικά τον τρόπο µε τον οποίο ζει σήµερα η πόλη. Για παράδειγµα, προβλέπει κίνητρα ώστε όσοι κάτοικοι το επιθυµούν να µετακοµίσουν σε απόσταση 2 µιλίων από τη δουλειά τους προκειµένου να µειωθούν τα χιλιόµετρα που διανύουν και άρα οι εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς και κίνητρα για τη χρήση των µέσων µαζικής µεταφοράς, τα δροµολόγια των οποίων θα ενισχυθούν, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες. Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτήρια, τη χρήση της γης, τη διαχείριση των πόρων, με έμφαση στο νερό, καθώς και τη δημόσια υγεία.
 
Στοπ στην ακριβή ενέργεια
Το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης ΑΠΕ θεωρείται κεντρικό στη στρατηγική του δήμου αφού, όπως επισημαίνουν, ό,τι μέτρα είχαν λάβει μέχρι σήμερα για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση δεν οδήγησαν σε πραγματική οικονομία στο κόστος της ενέργειας γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν συνεχώς, με αποτέλεσμα τα όποια οφέλη από την εξοικονόμηση να εκμηδενίζονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, συνολικά η πόλη δαπανά πάνω από 140 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια, χρήματα που δεν μένουν στην πόλη αφού η ενέργεια που καταναλώνεται από την πόλη δεν παράγεται τοπικά. Η στροφή, επισημαίνουν, σε άλλου τύπου μορφές ενέργειας, που θα μπορούσαν μάλιστα να παραχθούν τοπικά, προσφέρει πολύ μεγάλα επίπεδα εξοικονόμησης χρημάτων, αφού για παράδειγμα, εάν με τις κατάλληλες επενδύσεις επιτευχθεί αρχικά μείωση κατά 10% της ενέργειας που παράγεται από συμβατικές μορφές ενέργειας, αυτό θα σήμαινε εξοικονόμηση 14 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην τοπική οικονομία. Το ποσοστό του 10% μεταφράζεται σε εξοικονόμηση για κάθε οικογένεια περίπου 160 δολαρίων τον χρόνο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, ένα μέσο νοικοκυριό στο Ann Arbor δαπανά για τις ενεργειακές του ανάγκες περίπου 1.600 δολάρια τον χρόνο. Ο στόχος του δήμου είναι διπλός αφού βάσει των υπολογισμών τους, εάν σε κάθε σπίτι στο Ann Arbor τοποθετηθούν συστήματα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας ισχύος 1 Κιλοβάτ, η πόλη μόνο από τις κατοικίες θα μπορούσε να παράγει 30 εκατομμύρια κιλοβατώρες κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν, περίπου, στο 10% της συνολικής απαιτούμενης ενέργειας.
Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος προβλέπει στρατηγικές συμμαχίες του δήμου με εταιρείες ΑΠΕ προκειμένου από κοινού να χρηματοδοτήσουν ΑΠΕ έτσι
ώστε να παράγεται και να καταναλώνεται τοπικά πράσινη ενέργεια μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τονώνοντας την τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής τοπικών προϊόντων που έχουν πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα εισαγόμενα από άλλες πολιτείες, με στόχο και πάλι την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29