search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Η τιμή θα σώσει την «τιμή» του βιβλίου

11.01.2013 22:00
Η τιμή θα σώσει την «τιμή» του βιβλίου - Media

Για πρώτη φορά, τη χρονιά που μόλις τελείωσε, τα ηλεκτρονικά βιβλία στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σε πωλήσεις όσα τυπώνονται με σκληρό εξώφυλλο, οι δε αγορές μέσω Διαδικτύου έχουν εκτοξευθεί.

Για πρώτη φορά, τη χρονιά που μόλις τελείωσε, τα ηλεκτρονικά βιβλία στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σε πωλήσεις όσα τυπώνονται με σκληρό εξώφυλλο, οι δε αγορές μέσω Διαδικτύου έχουν εκτοξευθεί. Άραγε, αυτό είναι ένα δείγμα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα συμβεί αυτό που ορισμένοι προέβλεπαν, ότι δηλαδή όλοι θα διαβάζουμε σε οθόνες και θα αγοράζουμε βιβλία από το Ίντερνετ; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Γαλλία, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων παραμένουν στο 1,6%. Και ενώ η Apple και το Amazon τσακώνονται για το ποιος θα εξασφαλίσει περισσότερους τίτλους για τα i-Pad ή Kidle, στο Παρίσι φαίνεται να αδιαφορούν για τις δύο εταιρείες και τις ηλεκτρονικές συσκευές τους ανάγνωσης και αποφεύγουν να αγοράζουν μυθιστορήματα από το Διαδίκτυο. Προτιμούν τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους, τα οποία αυξάνονται κιόλας! 3.000 βιβλιοπωλεία έχει αυτήν τη στιγμή η Γαλλία, 400 από τα οποία στην πρωτεύουσά της. Κι αν ακόμα τύχει να κλείσει κάποιο από αυτά, ένα νέο ανοίγει λίγο παραπέρα.
Αντιθέτως, αλλού, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και εδώ, παρόμοιες επιχειρήσεις βάζουν καθημερινά λουκέτο. Χαρακτηριστικά, στην Αγγλία επιβιώνουν 1.000 βιβλιοπωλεία και 130 μόνο στο Λονδίνο. Ένα 20% των Αμερικανών και των Εγγλέζων προτιμά να αγοράζει μόνο από το Διαδίκτυο, ενώ μόνο 3% των Γάλλων.
«Στους Γάλλους αρέσει να διαφοροποιούνται» σχολιάζουν το φαινόμενο οι «New York Times». Με το γαλατικό χωριό του Αστερίξ που αντιστέκεται, παρομοιάζει το Παρίσι, λόγω των βιβλιοπωλείων του, η «El Pais». Όμως δεν πρόκειται ούτε για κόμπλεξ του τύπου «να ξεχωρίσουμε με κάθε τρόπο» ούτε για «αντίσταση στους υπερεθνικούς κολοσσούς».
Το γαλλικό κράτος έχει θεσπίσει ενιαία τιμή για το βιβλίο. Είτε στο μικρό κατάστημα της γειτονιάς σου είτε σε ένα πολυκατάστημα είτε στο Ίντερνετ, το βιβλίο που αγοράζεις κοστίζει το ίδιο, δηλαδή όσο έκρινε ο εκδότης του. Επίσης, βιβλιοπωλεία και εκδοτικές επιχειρήσεις βοηθιούνται με επιδοτήσεις και σχεδόν άτοκα δάνεια. Η δε κυβέρνηση Ολάντ όχι μόνο ακύρωσε την απόφαση Σαρκοζί να αυξήσει τον ΦΠΑ στα βιβλία, αλλά ανακοίνωσε πως θα τον μειώσει σύντομα από 7% σε 5 %.
Θέμα πολιτικής είναι, λοιπόν, ότι στο Παρίσι τα βιβλιοπωλεία ανθούν, ενώ όπου η αγορά λειτουργεί μόνο με τους δικούς της κανόνες κλείνουν και οι αναγνώστες στρέφονται στους ιντερνετικούς κολοσσούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:02