search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:35
MENU CLOSE

HOT DOC: «Η λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε στις 4-5 Αυγούστου 2010»

10.01.2013 10:47
Το tweet που στάθηκε αφορμή για τη μήνυση Σαμαρά κατά Βαξεβάνη (Photo) - Media

Υπόνοιες για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών και στοιχεία για την «ημερομηνία αλλοίωσης», όπως αναφέρει, της λίστας Λαγκάρντ περιλαμβάνονται στο σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC, του Κώστα Βαξεβάνη. Παράλληλα ο δημοσιογράφος μιλάει για «πεπονόφλουδα του κυρίου Πεπόνη».
 

Υπόνοιες για εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών και στοιχεία για την «ημερομηνία αλλοίωσης», όπως αναφέρει, της λίστας Λαγκάρντ περιλαμβάνονται στο σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού HOT DOC, του Κώστα Βαξεβάνη. Παράλληλα ο δημοσιογράφος μιλάει για «πεπονόφλουδα του κυρίου Πεπόνη».
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το στικάκι που είχε στην κατοχή του ο δημοσιογράφος και τα στοιχεία του οποίου (2.059) ονόματα δημοσιεύτηκαν σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού, δόθηκε για έλεγχο και πραγματογνωμοσύνη σε «πιστοποιημένο εργαστήριο ηλεκτρονικών πειστηρίων με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως αυτές που χρησιμοποιεί το FBI και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».
 
Από αυτήν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκύπτει ότι:«Η ημερομηνία αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ είναι 4-5 Αυγούστου του 2010» ( δηλαδή νωρίτερα από την ημερομηνία που υποστηρίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι παρέλαβε τη λίστα) και όχι 8-11 Ιουλίου του 2011 όπως διέρρευσαν δικαστικές πηγές.
Υποστηρίζει επίσης ότι «το CD μεταγράφηκε σε στικάκι usb, χωρίς όμως να γίνει πλήρης αντιγραφή του αρχικού αρχείου» κι αυτό έγινε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010, δηλαδή περίοδο κατά την οποία όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση διαβεβαιώνουν ότι δεν είχαν καν τη λίστα.
 
Παράλληλα, το koutipandoras.gr  αναφέρει ότι : «Ερωτηματικά προκύπτουν για τις διαρροές στον Τύπο από την πλευρά του κ. Πεπόνη σύμφωνα με τις οποίες η αλλοίωση της Λίστας Λαγκάρντ έγινε στις 8-11 Ιουλίου του 2011. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο οικονομικός εισαγγελέας έχει πραγματοποιήσει πραγματογνωμοσύνη στο στικάκι που έχει στα χέρια του και για ποιους λόγους αρνείται να παραδώσει τη Λίστα στο Σφακιανάκη και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη παρόλο που έχει λάβει εγγράφως σαφή εντολή από τον Άρειο Πάγο».
 
Το ΗΟΤ DOC υποστηρίζει ότι το υλικό που δόθηκε για πραγματογνωμοσύνη «προήλθε απευθείας από το CD».

 
Στο μεταξύ, ο Κώστας Βαξεβάνης, σε άρθρο του με τίτλο: «Η πεπονόφλουδα του κυρίου Πεπόνη» αναφέρει ότι:

«Ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, δυστυχώς πάτησε την πεπονόφλουδα. Πιστεύω, (θέλω να πιστεύω για να είμαι ειλικρινής) από άγνοια των ηλεκτρονικών μέσων. Μερικές ώρες πριν δημοσιευτεί η αποκάλυψη του HOT DOC για το τι επεξεργασία έγινε στο στικάκι με τη Λίστα, ανακοίνωσε πως η ημερομηνία αλλοίωσης ήταν η 8η Ιουλίου του 2011. Ως αποδεικτικό αυτής της άποψης, ο κύριος Εισαγγελέας δεν έχει προσκομίσει κάποια πραγματογνωμοσύνη, αλλά μια εκτύπωση των στοιχείων των αρχείων Excel, από τα οποία φαίνεται πως ένα στικάκι έχει αντιγραφεί από άλλο στικάκι στις 2:02 το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου του 2011. Αυτό και τίποτα άλλο. Ούτε αλλοίωση, ούτε ιστορικό επεξεργασίας. Ένα απλό copy δηλαδή.
Ο καθένας πιο σχετικός από τον ίδιο, θα μπορούσε να του πει, πως ένα μικρό παιδί, μπορεί να κάνει ένα στικ από άλλο στικ και η αντιγραφή να δείχνει ό,τι ώρα θέλει, αλλάζοντας τα settings στο κομπιούτερ. Προχρονολογώντας δηλαδή την αντιγραφή. Αν για παράδειγμα ο κύριος Βενιζέλος ο οποίος παρέλαβε τη λίστα από τον κύριο Διώτη ήθελε να τον ενοχοποιήσει, μπορούσε αντί να παραδώσει το USB που παρέλαβε, να κάνει ένα αντίγραφο προχρονολογημένο. Έτσι στο αρχείο αυτό, δεν θα φαινόταν κανένα άλλο στοιχείο (πότε έγινε από το CD,πότε εκτυπώθηκε, αν υπήρξαν πιθανές αλλοιώσεις κλπ). Αυτή η πιθανότητα μάλιστα θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, αφού ο Βενιζέλος, κράτησε επί 7 μήνες το στικάκι στο σπίτι του και δεν το παρέδωσε στο υπουργείο.
Η επιπόλαιη διαρροή για ένα επιπόλαιο στοιχείο, λίγες ώρες μετά την πρόταση παραπομπής του Παπακωνσταντίνου, δημιουργεί μόνο σύγχυση και απαξιώνει το έργο της Δικαιοσύνης, του οποίου ο κύριος Πεπόνης υπήρξε από τους καλούς εκφραστές.
Αν ο κύριος Πεπόνης, από τις 6 Ιανουαρίου που επικοινώνησα μαζί του, δεχόταν να παραλάβει τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης που έκανε το HOT DOC, θα είχε αποφύγει ο ίδιος την πεπονόφλουδα και η χώρα μια ταλαιπωρία. Η διοχέτευση ωστόσο προς τα έξω των στοιχείων που συγκέντρωσε αποδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό. Το USB που παραδόθηκε από τον Βενιζέλο στο γραφείο Σαμαρά, ενδεχομένως να μην έχει πληροφορίες για το ιστορικό της λίστας, αν αυτό έχει αντιγραφεί από άλλο USB με στόχο την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων για την αλλοίωση. Ενδέχεται μοναδικό αξιόπιστο τεκμήριο να είναι το ηλεκτρονικό στικάκι που έχουμε στην κατοχή μας. Αν λοιπόν αυτό παραδοθεί στη Δικαιοσύνη, αποκαλύπτονται όλα τα στοιχεία για την αρχική εγγραφή από το CD. Και πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που μπαίνουν.
Αν εξάλλου, εμείς πιστοποιήσουμε πως το USB μας, προήλθε από αντίγραφο πριν την παραλαβή του Βενιζέλου, τότε πρέπει ο Βενιζέλος να εξηγήσει πώς το δικό του CD, είναι «τυφλό».
Αυτά για ξεκίνημα.
Υ.Γ. Βασικό ερώτημα παραμένει γιατί δεν αξιοποίησαν τη λίστα. Αν ήταν νόμιμη τότε έχουν κάνει παράβαση καθήκοντος και απιστία. Αν ήταν παράνομη, τότε ο Βενιζέλος επί 7 μήνες κατείχε στο σπίτι του παράνομα, παράνομο υλικό και κατέστησε τον πρωθυπουργό αποδέκτη προιόντων εγκλήματος δίνοντάς του παράνομο υλικό.»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:31