search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:45
MENU CLOSE

Από το αυτί και στην τρόικα

10.01.2013 22:00
oldphotossp1001epitropoi1357835962.jpg

Εκτός από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να εγκριθεί, στις απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνεται και η έγκριση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Εκτός από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναμένεται να εγκριθεί, στις απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνεται και η έγκριση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η τρόικα δίνει διορία μέσα στο πρώτο 15θήμερο του μήνα να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της Επιχείρησης θα γίνουν σε τρεις δόσεις: Μία αναδρομική από 1η Ιανουαρίου, η δεύτερη τον Μάρτιο και η τρίτη τον Μάιο με τη συνολική αύξηση να είναι της τάξης του 11%.

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ μαζί με το φορολογικό είναι βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου. Ωστόσο οι απαιτήσεις της τρόικας δε σταματούν εκεί… Τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την πιο «φλέγουσα» από τις απαιτήσεις της τρόικας, που είναι οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Μέσα στο 2013 θα πρέπει να δουν την έξοδο 25.000 υπάλληλοι, ενώ οι τριμηνιαίες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστούν και το 2014.

Επιπλέον τα πλοκάμια της τρόικας απλώνονται και στις τράπεζες, αφού έρχονται επίτροποι και μάλιστα με πολύ άγριες διαθέσεις. Ειδικότερα, σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα η τρόικα διορίζει επίτροπους – ελεγκτές, οι οποίοι θα ασκούν καθημερινό και ασφυκτικό έλεγχο στις τράπεζες που έχουν λάβει κρατικά κεφάλαια για τη στήριξή τους. Οι επίτροποι, οι οποίοι θα είναι το «μάτι» και το «αυτί» της τρόικας, τυπικά θα υπάγονται στην Κομισιόν, αλλά θα πληρώνονται από τις τράπεζες και οι αμοιβές τους θα αγγίζουν τα 800.000 ευρώ ετησίως.
Όταν εντοπίζουν παραβάσεις θα μπορούν να εισηγηθούν την απομάκρυνση της διοίκησης και θα στέλνουν τριμηνιαίες αναφορές με σκοπό την κατάρτιση έκθεσης που θα αποστέλλεται στην τρόικα. Οι διοικήσεις των τραπεζών θα είναι υποχρεωμένες να παραχωρήσουν στους επιτρόπους πλήρη πρόσβαση στα βιβλία και τα έγγραφα και να παράσχουν κάθε τεχνική πληροφορία. Με λίγα λόγια οι εξουσίες τους δεν θα έχουν όρια!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:45