search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:52
MENU CLOSE

Ξανάγινε… ρόμπα η συγκυβέρνηση

14.01.2013 22:00
oldphotospod_1001_018_cmyk1358158724.jpg

Καταγγελία – κόλαφο κατά της κυβέρνησης κατέθεσε στις 2 Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επιστημονικός φορέας Ecocity επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων.

Καταγγελία – κόλαφο κατά της κυβέρνησης κατέθεσε στις 2 Ιανουαρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επιστημονικός φορέας Ecocity επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας καυσίμων, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και η οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός φορέας, όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, αλλά αντίθετα προχώρησε σε ρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στις περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που ενισχύουν τις δυσμενείς επιπτώσεις και ιδιαίτερα την αύξηση εκπομπής των φονικών αιωρούμενων σωματιδίων.
Οι επιστήμονες του Ecocity καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι τα αρμόδια υπουργεία εσκεμμένα παραλείπουν να αναφερθούν στις επικίνδυνες εκπομπές μικροσωματιδίων και οξειδίων αζώτου από την καύση νοθευμένου πετρελαίου και πετρελαίου θέρμανσης από πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Στην καταγγελία προς τον επίτροπο Περιβάλλοντος Janez Potocnik και τον επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών Μάρος Sefcovits, οι επιστήμονες του Ecocity ζητούν από την Κομισιόν να κινήσει τους αναγκαίους μηχανισμούς κατά της Ελλάδας, ώστε:
◆ Να παταχθούν το λαθρεμπόριο και η νοθεία των καυσίμων στη χώρα μας.
◆ Να ελεγχθεί η παράνομη χρήση νοθευμένου καυσίμου σε πετρελαιοκίνητα οχήματα και να αξιολογηθούν οι εκπομπές ρύπων πετρελαιοκίνητων οχημάτων νέας τεχνολογίας στις δύο πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας.
◆ Να εφαρμοστούν μέθοδοι περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για την ορθή λειτουργία στις δύο πόλεις και τη βελτίωση του εισπνεόμενου αέρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
◆ Να αξιολογηθούν οι συνέπειες της άρσης της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στην υγεία των πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
◆ Να υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μέτρα μείωσης μικροσωματιδίων και οξειδίων του αζώτου στις δύο πόλεις, ώστε να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικίνδυνη αδιαφορία
Οι επιστήμονες του Ecocity στηρίζουν την καταγγελία τους σε εμπεριστατωμένες μελέτες και αναφορές, όπως στο πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής που εκδόθηκε μετά την εξέταση του θέματος πετρελαιοκίνησης Ι.Χ. οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ, καθώς και στα συμπεράσματα του διαλόγου που πραγματοποίησε το Ecocity με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια υπουργεία, τα κόμματα και εκπροσώπους της αγοράς καυσίμων.
Με βάση τα στοιχεία των μελετών, το Ecocity στοιχειοθετεί προς την Κομισιόν πέντε σημαντικές παραλείψεις της κυβέρνησης και γενικότερα όλων των αρμόδιων φορέων, και συγκεκριμένα:
◆ Την πλήρη αδυναμία της ελληνικής διοίκησης να πατάξει την παράνομη διάθεση και χρήση του νοθευμένου πετρελαίου (θέρμανσης – ναυτιλίας) στην Ελλάδα και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
◆ Τη μη πάταξη από τις αρμόδιες αρχές της παράνομης χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης για την κίνηση οχημάτων, με συνέπεια την εκπομπή μεγάλου αριθμού αιωρούμενων σωματιδίων.
◆ Την απώλεια πολύ σημαντικών δημόσιων εσόδων λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων.
◆ Την ατεκμηρίωτη απόρριψη από τον τέως υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου του πορίσματος του Κοινοβουλίου.
◆ Τη μη τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της ελληνικής Βουλής την 22α Σεπτεμβρίου 2011 να παταχθεί πρώτα η νοθεία πετρελαίου και να εφαρμοσθεί πράσινος δακτύλιος και μετά να επιτραπεί η πετρελαιοκίνηση στα δύο αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η στάση αυτή του τέως υπουργού εκφράζει περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς.
◆ Την εσκεμμένη συνεχή παράλειψη των αρμόδιων υπουργείων να αναφερθούν στις επικίνδυνες εκπομπές μικροσωματιδίων (PM) και οξειδίων αζώτου (ΝΟx) από την καύση νοθευμένου πετρελαίου και πετρελαίου θέρμανσης από πετρελαιοκίνητα οχήματα, που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων στις δύο ήδη πολύ ρυπασμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης.
◆ Την αδιαφορία με την οποία το αρμόδιο υπουργείο αντιμετωπίζει την αναμενόμενη επιβολή προστίμων από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αδυναμίας της χώρας να επιτύχει τα όρια εκπομπής μικροσωματιδίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κυβερνητική υποκρισία για τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια
Η καταγγελία του Ecocity στην Κομισιόν υπογραμμίζει και την κυβερνητική υποκρισία όσον αφορά τη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, την οποία ξαφνικά «ανακάλυψαν» το ΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία. Όπως επισημαίνεται, τα όρια των αιωρούμενων σωματιδίων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπερβαίνουν τα ανώτατα (50 μg/m3) και μάλιστα για τριπλάσιο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο (35 ημέρες τον χρόνο).
Ειδικά για την Αθήνα, το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως δείχνουν διάφορες μετρήσεις που έχουν γίνει από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠ-ΕΑΑ) σε διάφορες περιόδους και σε περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.
Στην αναφορά επισημαίνεται ακόμη ότι πρόσφατες έρευνες κατατάσσουν τα αιωρούμενα σωματίδια ως ένα από τα κύρια αίτια για μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην έρευνα του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σύμφωνα με την οποία μια μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων της τάξης του 60%, δηλαδή από 50 μικρογραμμάρια περίπου στα 20 μικρογραμμάρια, θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των θανάτων από αναπνευστικές παθήσεις στην περιοχή των Αθηνών και μόνο.
Στην καταγγελία υπογραμμίζεται ότι, ήδη, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που χρησιμοποιούν νοθευμένο και παράνομο πετρέλαιο εξελίσσονται σε τοξικές βόμβες για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η ελεύθερη κυκλοφορία και των πετρελαιοκίνητων επιβατικών εκτιμάται ότι θα εκτινάξει τη νοθεία και το λαθρεμπόριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:51