search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:18
MENU CLOSE

Αρχίζει το πρέσινγκ

14.01.2013 22:00
oldphotospn1001dimios_copy1358235620.jpg

Υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο αλλά και με ασφυκτικούς κανόνες θα δουλεύουν πλέον όλα τα υπουργεία, οι φορείς τους, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, ώστε να εκτελούν κατά γράμμα τον προϋπολογισμό τους.

Υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο αλλά και με ασφυκτικούς κανόνες θα δουλεύουν πλέον όλα τα υπουργεία, οι φορείς τους, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, ώστε να εκτελούν κατά γράμμα τον προϋπολογισμό τους. Οι επόπτες του υπουργείου Οικονομικών θα παρακολουθούν τα πάντα και θα τους περιμένουν στη «γωνία» για να τους βάλουν σε τάξη.

Η εφαρμογή του νέου πλαισίου ελέγχου από το ΓΛΚ ξεκίνησε ουσιαστικά από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς, όπως αποτυπώνει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα:
Τα υπουργεία υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ξεχωριστά μνημόνια με το υπουργείο Οικονομικών «με στόχο τη δέσμευση για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013».
Η Προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι Ανεξάρτητες Αρχές και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση κλήθηκαν να αποστείλουν έως τις 31.12.2012 μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του Τακτικού Προϋπολογισμού τους και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2013.
Από το παραπάνω πρόγραμμα προκύπτουν οι τριμηνιαίοι στόχοι τους οποίους πρέπει να τηρεί κάθε φορέας. Εάν παρατηρηθούν υπερβάσεις μεγαλύτερες του 10%, τότε θα επιβάλλονται αυτόματα ισόποσες περικοπές δαπανών, ενώ οι προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων των οικονομικών υπηρεσιών του επίμαχου φορέα θα πρέπει να αιτιολογήσουν τις αποκλίσεις και να περιγράψουν σε έκθεσή τους τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή σχεδιάζεται να ληφθούν για τη διόρθωσή τους. Σε περίπτωση που οι υπερβάσεις συνεχιστούν επί δύο συναπτά τρίμηνα, θα αναλαμβάνουν δράση επόπτες του υπουργείου Οικονομικών.

Περικοπές δαπανών
Το ελεγκτικό πλαίσιο θα είναι ακόμη πιο αυστηρό για τους δήμους, τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Τυχόν απόκλιση άνω του 10% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού τους θα πρέπει να καλύπτεται μέσα σε τρεις μήνες. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί επί δύο τρίμηνα, θα ενεργοποιείται ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», ξεκινώντας από τις λειτουργικές δαπάνες και τις επιχορηγήσεις και φθάνοντας μέχρι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικά για τους δήμους, αν προκύψει «ψαλίδα» μεγαλύτερη από 10% μεταξύ εσόδων και εξόδων θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών μέσα σε 15 ημέρες. Υπέρβαση του προϋπολογισμού τους κατά περισσότερο από 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπαχθούν υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Έτσι, ο δήμος θα χάνει μέρος της διαχειριστικής του αυτονομίας.
Όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, τυχόν παρατεταμένες αποκλίσεις θα αντιμετωπίζονται με αναστολή της καταβολής αμοιβών στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:17