search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:34
MENU CLOSE

Βλέπουν τους ρύπους να… πετούν

15.01.2013 22:00
oldphotospod_1001_019_cmyk1358161849.jpg

Ανίκανη να αντιμετωπίσει την «έκρηξη» των φονικών ρύπων, των αιωρούμενων σωματιδίων, εμφανίζεται η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ευθύνεται αποκλειστικά για την περιβαλλοντική κρίση που βιώνουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες οι μεγάλες πόλεις.

Ανίκανη να αντιμετωπίσει την «έκρηξη» των φονικών ρύπων, των αιωρούμενων σωματιδίων, εμφανίζεται η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ευθύνεται αποκλειστικά για την περιβαλλοντική κρίση που βιώνουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες οι μεγάλες πόλεις.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που εδώ και χρόνια έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, μιλούν για εγκληματική αδιαφορία, ενώ άκρως χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του διευθυντή της Greenpeace Νίκου Χαραλαμπίδη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης με τίτλο «Η βλακεία είναι πιο επικίνδυνη από την ατμοσφαιρική ρύπανση», άρθρο το οποίο καταλήγει με τη φράση: «Ανίκανοι, ανόητοι και επικίνδυνοι. Φτάνει πια!»
Ενδεικτικό της κατάστασης αφασίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι αρχικά «ανέβασε» το θέμα της ρύπανσης «ανακαλύπτοντας» τα αιωρούμενα σωματίδια και προκαλώντας πανικό στους πολίτες και στη συνέχεια προσπάθησε να το κάνει «γαργάρα», αφού τα μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ ήταν αντίθετα με τη μνημονιακή λογική της και τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα άρχισε να εξαφανίζεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και από τα πρώτα θέματα των τηλεοπτικών δελτίων όταν όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ πρότειναν ως άμεσο μέτρο τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
«Γαργάρα» έγιναν ακόμη και οι δραματικές δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, η οποία, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, ζήτησε επιτακτικά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η υγεία του πληθυσμού επείγει και είναι πάνω από τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Έτσι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για να διορθώσει τις δικές της τραγικές αποφάσεις και παραλείψεις που οδηγούν σε ασφυξία τον πληθυσμό, αφού ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του ειδικού φόρου ούτε διεύρυνσης του επιδόματος θέρμανσης. Σιγή ιχθύος επικρατεί και στο ΥΠΕΚΑ όσον αφορά τα μέτρα για τον έλεγχο της ποιότητας της βιομάζας αλλά και των συσκευών που πωλούνται, όπως επίσης και της επιδότησης για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

Τραγικές αποφάσεις
Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές των πιο επικίνδυνων ρύπων, των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, έχει προκληθεί από την ασυλλόγιστη καύση υλικών σε τζάκια και ξυλόσομπες. Υλικά πάσης φύσεως, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα τόσο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον όσο και για την ασφάλεια των πολιτών.
Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, αφού δόθηκε το πράσινο φως για τη χρήση βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς, όμως, όπως ζητούσαν επιστήμονες, παράγοντες της αγοράς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την πιστοποίηση των πέλετ αλλά και των ειδικών συσκευών, λεβήτων και σομπών, που είναι κατάλληλες για τη χρήση βιομάζας.
Αντίστοιχα η αύξηση της χρήσης βιομάζας (ξύλα, πέλετ κ.λπ.) προκλήθηκε από την τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης και την τρομακτική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών. Η εξίσωση του φόρου έγινε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά επί της ουσίας με την προσδοκία αύξησης των εσόδων του Δημοσίου.
Οι κυβερνητικές επιλογές, όμως, απέτυχαν παταγωδώς, αφού για την πάταξη του λαθρεμπορίου κανένα άλλο μέτρο δεν ελήφθη, με αποτέλεσμα όχι μόνον να μην παταχθεί, αλλά αντίθετα να ζει μεγάλες στιγμές δόξας. Αντίστοιχα οι προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων βούλιαξαν, αφού μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% η κατανάλωση, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 900 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από εκείνα που είχε προϋπολογίσει.
Στις αποφάσεις για «φούμο» περίοπτη θέση κατέχει και η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έγινε επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παρά τη σφοδρή αντίδραση επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Και ήταν απόφαση για «φούμο», αφού τα πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι από τις βασικές πηγές εκπομπής των αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες εκτινάσσονται στα ύψη εξαιτίας και της νοθείας στα καύσιμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32