search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27
MENU CLOSE

Η Βουλή επικυρώνει όλες τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

14.01.2013 12:40
Η Βουλή επικυρώνει όλες τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου - Media

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για επικύρωση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που αφορούν το Mνημόνιο III, ενώ, μεταξύ άλλων, απαλλάσσει τα ΔΣ των τραπεζών από κάθε ευθύνη για την ανταλλαγή ομολόγων και εκχωρεί κομμάτι του ΟΣΕ στους ιδιώτες.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για επικύρωση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που αφορούν το Mνημόνιο III, ενώ, μεταξύ άλλων, απαλλάσσει τα ΔΣ των τραπεζών από κάθε ευθύνη για την ανταλλαγή ομολόγων και εκχωρεί κομμάτι του ΟΣΕ στους ιδιώτες.

Το πολυνομοσχέδιο «σκούπα»174 σελίδων κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή και περιλαμβάνει ένα μωσαϊκό ρυθμίσεων από την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης για την ανταλλαγή ομολόγων, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες εποπτείας υπουργείων, ΔΕΚΟ, δήμων, ταμείων και άλλων φορέων του δημοσίου, έως και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, για τον ΟΣΕ, για την απελευθέρωση αγορών και άλλες διατάξεις.

Την ίδια ώρα όμως, το Πολυνομοσχέδιο επικυρώνει και την τροποποίηση στην δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2012 στο Eurogroup. Θεσπίζει ως εφαροστέο δίκαιο το βρετανικό (όπως και τα προηγούμενα Μνημόνια), ενώ προβλέπει ρητά ότι:
 
«Ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως λένε ψέματα ευσυνειδήτως και παραπλανούν όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η σύμβαση μπορεί να θίξει τον εθνικό πλούτο της χώρας.

«Βρισκόμαστε στα όρια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Δεν έχουμε αντίρρηση να ψηφιστούν διατάξεις και ρυθμίσεις που αποτελούν δεσμεύσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διατάξεις που δεν αποτελούν εκκρεμότητες συμβατικών υποχρεώσεων ή μνημονιακών δεσμεύσεων», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας.

Για πρακτικές βίας και διχασμού έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί «κατάπτυστου νομοσχέδιου».

«Ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα, όπως αυτό που ψηφίζεται σήμερα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπογράφει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, βάζοντας «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ελλάδας». 
 
Αντίστοιχα, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτήρη, ζήτησε να παραμείνουν εκτός νομοσχεδίου, οι διατάξεις που αφορούν την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ και του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, τα θέματα περιβάλλοντος, τη λειτουργία της διοίκησης, του ΕΣΠΑ, και των ΟΤΑ.
 
Το ΚΚΕ αποχώρησε το μεσημέρι από τη συζήτηση. Το ίδιο είχε κάνει και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή). 
Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κατέθεσαν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

 
Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο:
 
– ενσωματώνει Πράξη που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων. Με πιστοποιητικό συμμόρφωσης η εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.
 
– προβλέπει απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζει και φορολογικά θέματα, ενώ φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.
 
– ενσωματώνει διάφορες διατάξεις για την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής, το μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών, τις αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.
 
– ενσωματώνει σε άρθρα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.
 
– ο φιλοτελικός πλούτος των ΕΛΤΑ θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου προς φύλαξη και δεν θα ενταχθεί στην υπο αποκρατικοποίηση ΕΛΤΑ Α.Ε. με την απομάκρυνση του φιλοτελικού μουσείου από την οργανωτική δομή της εταιρείας.
 
– επανέρχονται οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης με εκτιμώμενα έσοδα 111,6 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετά
 
– περιλαμβάνει ρυθμίσεις που φέρουν αλλαγές στο καθεστώς των αργιών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάνει παραβάσεις.
 
– το άρθρο 24 προβλέπει την ίδρυση εταιρείας τροχαίου υλικού, το άρθρο 25 προβλέπει την απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού και την απορρόφησή του από τον ΟΣΕ, το άρθρο 26 προβλέπει την μεταβίβαση του τροχαίου υλικού στο δημόσιο, το άρθρο 27 ρυθμίζει την μεταβίβαση της ΓΑΙΟΣΕ στο δημόσιο
 
– εισάγεται νομοθετικό πλαίσιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα
 
– καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πληροφοριακού συστήματος για όσους χορηγούν κρατικές ενισχύσεις
 
– γίνεται σαφέστερος ο τρόπος επιβολής κυρώσεων στις υπηρεσίες του ΕΟΤ σε περιπτώσεις παραβάσεων
 
– δίνεται και πάλι δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν την επαγγελματική τους ιδιότητα
 
– ρυθμίζονται θέματα επιτάχυνσης έργου Ειρηνοδικείων
 
– γίνονται πρόσθετες παρεμβάσεις στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού
 
– δίνεται η δυνατότητα μείωσης της μόχλευσης των κονδυλίων που διατίθενται μέσω του ΕΤΕΑΝ για να διευκολυνθεί η επανεκκίνησή του

– περιλαμβάνει ρύθμιση για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής το οποίο εξομοιώνεται με αυτό των εργαζόμενων στο ΥΠΟΙΚ
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:26