search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:07
MENU CLOSE

Συν & Πλην

12.04.2010 04:47
Συν & Πλην  - Media

Όχι άλλοι γυναικείοι μονόλογοι! Και οι άνδρες έχουν ψυχή, ασχέτως που οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο.

ΠΛΗΝ

– Όχι άλλοι γυναικείοι μονόλογοι! Και οι άνδρες έχουν ψυχή, ασχέτως που οι γυναίκες μιλάνε περισσότερο.

– Στα σύγχρονα έργα με τις τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά ιστορίες, όπως το «Φύλλα από γυαλί» και «That Face». Ακραία και «αρρωστημένα». Μια γροθιά στο στομάχι του θεατή χωρίς νόημα.

– Είπαμε, περικοπές στο Φεστιβάλ Αθηνών –σύμφωνοι, κατανοητό–, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το να μην υπάρχει ούτε μία συναυλία της προκοπής από ξένο καλλιτέχνη στο πρόγραμμά του η απόσταση είναι τεράστια. Καλός ο Καετάνο Βελόσο, αλλά ξεπερασμένος. Καλοί ο Αγγελάκας και ο Ψαραντώνης, αλλά έχουμε την ευκαιρία να τους παρακολουθούμε κάθε μήνα σε διάφορους χώρους στην Αθήνα. Οι φίλοι της μουσικής δεν θα βρουν λόγους να επισκεφθούν πολλές φορές το Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι.

– Στην τάση να βλέπουμε τις κωμωδίες του παλιού, πάλαι ποτέ καλού ελληνικού κινηματογράφου στη σκηνή. Μόδα; Έλλειψη ιδεών ή μία από τις συντηρητικότερες στροφές στη θεατρική διαδρομή του τόπου; Όταν το σύγχρονο θέατρο έχει να δώσει θέματα, η θεατρική γλώσσα εξελίσσεται και η τεχνολογία εισβάλλει δυναμικά στο σανίδι, τι έχουν να μας πουν π.χ. «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», το «Ένα βότσαλο στη λίμνη» ή το «Στραβόξυλο»; Η επιτυχία του «Μπακαλόγατου» ωστόσο απέδειξε ότι το κοινό βαδίζει πρόσω… οπισθοδρομικώς! Οπότε: Ευτυχές το 1960!

– Στον Μανώλη Λιδάκη γιατί ξεκινάει από την άποψη ότι «στην ελληνική μουσική έχουν γίνει όλα» και καταλήγει στον μίζερο στόχο «να έχουμε μια ωραία μελωδιούλα κι ένα ωραίο στιχάκι, μπας κι αγγίξουμε τις ψυχές των ανθρώπων και εξυγιάνουμε και τις δικές μας». Με τέτοια αντίληψη, στον τελευταίο του δίσκο αφέθηκε στη μανιέρα και την (σημερινή) μπαναλιτέ των τραγουδιών του (σημερινού) Χρήστου Νικολόπουλου. Λες και ο χρόνος κόλλησε στο 1990. Κρίμα, τέτοια φωνή.

– Αφού ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο Θύμιος Καρακατσάνης πως θα περιοδεύσει με «Ιππής» φέτος το καλοκαίρι έχοντας στα ατού του τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τελικά προτίμησε τα σίγουρα∙ τη βόλτα του λοιπόν στις… αγορές της περιφέρειας θα την κάνει με την πετυχημένη περυσινή παραγωγή του «Ο θάνατος του εμποράκου». Προφανώς οι άλλοι «Ιππής», που θα ανοίξουν τα Επιδαύρια με τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιώργο Αρμένη, είναι ισχυρό εμπορικά χαρτί και δεν αφήνουν περιθώρια για διπλές αναγνώσεις του ίδιου έργου.

– Άλλο ένα ναυαγισμένο όνειρο; Φήμες θέλουν να μη γίνεται τελικά το θέατρο που είχε «τάξει» η Ελληνική Θεαμάτων στον Θωμά Μοσχόπουλο.

– Μόδα είναι, αλλά δεν δείχνει να περνάει: Κάθε επώνυμος που πασχίζει για την εφήμερη δόξα του φωτογραφίζεται με τα παιδιά του γιατί τελικά η οικογένεια μας προέκυψε trendy. Όποιος πάλι δεν έχει παιδιά, όπως ο Παναγιώτης Πετράκης (Λουκάς στα «Μυστικά της Εδέμ»), φωτογραφίζεται με τα βαφτιστήρια του… Ε, ρε Ξανθόπουλε, δρόμο που άνοιξες!

– Στη Δήμητρα Παπίου, γιατί φτάνει πια τόση… ποιότητα! Του χρόνου να ξαναπροσπαθήσει!

– Άλλο ένα καινούργιο περιοδικό που μόλις κυκλοφόρησε επένδυσε στα άλογα που κάποτε ήταν κούρσας. Στον Σάκη, τη Δέσποινα, την Ελένη κι όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό της εφήμερης λάμψης. Χαμένο χαρτί.

– Και η Χριστίνα Λαμπίρη «πούλησε» το όνομά της στη διαφήμιση! Διαφημίζει κάτι που δεν θυμάμαι, αλλά μ’ ένα στόρι ταιριαστό στο τηλεοπτικό της προφίλ. Ούτε η πρώτη είναι ούτε και η τελευταία. Πόσο μάλλον τώρα που άρχισε να τρίζει η καρέκλα όλων αυτών των τηλεοπτικών κίτρινων αστέρων, οι οποίοι βλέπουν τις ακροαματικότητές τους να πέφτουν, να πέφτουν, να πέφτουν… Κοινώς: βάλε τώρα που (ακόμα) γυρίζει!

– Στον Κώστα Κόκλα, ο οποίος μοιάζει να τα έχει βρει μια χαρά, χωρίς να τον τσιμπάει κανένας καλλιτεχνικός οίστρος, με την τηλεοπτική παραλία στην οποία τον έβγαλε η ζωή. «Έχω φτάσει πια στην ηλικία που παίζω πατεράδες με παιδιά» διαπιστώνει. «Να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα;» τον ρωτάνε λίγο προβοκατόρικα, μπας και βγει καμιά ψευτοείδηση για τίποτα υποτυπωδώς εναλλακτικότερο. «Θα με βλέπετε πατέρα πλέον!», απαντά ακλόνητος και εφησυχασμένος.

ΣΥΝ

+ Στον «Γλάρο» του Τσέχωφ που παρουσίασε η ομάδα Pequod στην Knott Gallery. Παράσταση με άποψη και ουσία. Ελπίζουμε οι προσπάθειες για την επανάληψή της να ευοδωθούν. (Και η Αγγελική Παπαθεμελή, για άλλη μια φορά, ήταν καταπληκτική!)

+ Στη Χάρη Αλεξίου, αληθινή νικήτρια του Παλλάς και της δισκογραφίας για τη χειμερινή σεζόν.

+ Στην πρωταπριλιάτικη είδηση πως η Μιμή Ντενίση θα παίξει στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Ολυμπίας Δουκάκη! Κόσμος έχασε τον ύπνο του…

+ Για τέσσερις ακόμα παραστάσεις, εκτός αν θέλετε να περιμένετε τον Οκτώβριο, θα παίζεται στην Αθηναΐδα η παιδική μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου «Ένα σπίτι παραμύθια». Διέσχισε γρίπη και οικονομική κρίση νικηφόρα.

+ Στην Άντζελα γιατί μας χάρισε άλλο ένα πρόσχαρο τηλεοπτικό Πάσχα. Με καινούργια μάτια μπλε καλοκαιρινά, με αυτοκρατορική maxi τουαλέτα, και γόβα που αναδεικνύει το θεϊκό κουτουπιέ έτσι όπως ζούμαρε ο κάμεραμαν ικανοποιώντας το φανατικό κοινό της λαίδης.

+ Στη βουλευτίνα Φωτεινή Πιπιλή για το θάρρος της να… ξεφτιλιστεί ξανά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό σόου χορού του AΝΤ1.

+ Στην Αιμιλία Υψηλάντη γιατί έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό της παράστασής της «That Face» να έχει στα χέρια του ένα πολύ φροντισμένο πρόγραμμα, με ολόκληρο το έργο, βιογραφικά των συντελεστών και γενικά ένα ενδιαφέρον υλικό. Ένα μικρό Θέατρο (Αργώ) κάνει τελικά πιο σοβαρή δουλειά από άλλα μεγάλα, ακόμα και επιχορηγούμενα, θέατρα που τυπώνουν ένα φυλλάδιο της συμφοράς γεμάτο διαφημίσεις.

+ Στην εικαστικό Αλίκη Παλάσκα, διότι εμπνεύστηκε από κάτι θεμελιώδες στη νεανική εικονολατρία: ό,τι ζωγραφίζουν με μαρκαδόρους πάνω στις τσάντες, τα παπούτσια και τα ρούχα τους οι μαθήτριες και οι μαθητές. Η εγκατάστασή της «Moonbeams» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα» αποτελείται από 21 επιμέρους έργα, για ένα φαινόμενο που υπάρχει δίπλα μας αλλά μας διαφεύγει. Μόνο μία ένσταση: η συγκεκριμένη δουλειά θα ήταν πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα αν οι σταρ ήταν πιο σύγχρονοι από τους ροκ… «παππούδες» τύπου Λου Ριντ και Τζάνις Τζόπλιν.

+ Στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου, γιατί διατύπωσε απλά αυτό που άλλοι συνάδελφοί του κάνουν ότι τάχα μου δεν ισχύει. «Θεωρώ όμως ότι ένα μεγάλο μέρος της κακής αντιμετώπισης των ξένων σκηνοθετών στην Ελλάδα υποκινείται από έλληνες σκηνοθέτες», είπε, «οι οποίοι αισθάνονται είτε ότι είναι αντίθετοι με το σκεπτικό, είτε ότι απειλούνται τα εισοδήματά τους, η φήμη τους, η θέση τους κ.τ.λ., κ.τ.λ.».

+ Μετά από αρκετές αποτυχίες στο Eurimages, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενισχύει τις κινηματογραφικές παραγωγές των χώρων-μελών της, επιτέλους και μια επιτυχία. Η ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι «Αμνηστία» έλαβε υποστήριξη ύψους 120.000 ευρώ. Ο αλβανός σκηνοθέτης, που ζει και δουλεύει στην Ελλάδα, είχε κάνει αίσθηση με τις μικρού μήκους ταινίες του και τώρα ετοιμάζεται να γυρίσει την πρώτη του μεγάλου μήκους, που είναι συμπαραγωγή της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Γαλλίας.

+ Στη συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου, γιατί έχει διαφορετική από πολλούς άποψη για το Facebook και τη λέει χωρίς φόβο και πάθος. «Δεν μου πάει αυτή η αδιάκοπη επικοινωνία, το αράδιασμα φίλων και γνωστών, όπου όποιος έχει περισσότερους είναι καλύτερος. Σαν να είμαστε σε ένα συνεχές πάρτι, πάρτι όμως δεν υπάρχει. Και από την άλλη τρώει πολύ χρόνο, μπαίνεις σε μια μαύρη τρύπα και δεν ξεκολλάς», λέει. Καμιά αντίρρηση;

+ Screamin’ Athens Horror Film Festival την Παρασκευή και το Σάββατο στο Gagarin 205 και οι φίλοι του είδους θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ένα… τρομακτικό τριήμερο. Με 22 συνολικά ταινίες από ολόκληρο τον πλανήτη και με πολλές νέες και underground παραγωγές. Απορία: όταν παρακολουθείς τέτοια φιλμ με παρέα, φοβάσαι λιγότερο;

+ Στο κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί στις ταβέρνες της Επιδαύρου λόγω της πλειονότητας των αριστοφανικών φετινών παραστάσεων που προβλέπεται να μαζέψουν πελατεία.

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:07