search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:55
MENU CLOSE

Το κεφάλαιο

16.01.2013 22:00
Το κεφάλαιο - Media

Οποιαδήποτε ομοιότητα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά με το ομότιτλο σύγγραμμα του Καρλ Μαρξ δεν είναι ακριβώς συμπτωματική, αλλά μάλλον γεννάει προσδοκίες που δύσκολα εκπληρώνονται.

Σκηνοθεσία: Κώστας Γαβράς
Παίζουν: Γκαντ Ελμαλέχ, Γκάμπριελ Μπερν, Νατάσα Ρενιέ
 
Οποιαδήποτε ομοιότητα της νέας ταινίας του Κώστα Γαβρά με το ομότιτλο σύγγραμμα του Καρλ Μαρξ δεν είναι ακριβώς συμπτωματική, αλλά μάλλον γεννάει προσδοκίες που δύσκολα εκπληρώνονται. Όπως και να χει, ο Γαβράς δεν δανείζεται τον τίτλο απευθείας από το Μαρξ, αλλά από το μυθιστόρημα του Στεφάν Οσμόν «Το κεφάλαιο» (Le capital, 2004) και φιλοδοξεί να αναλύσει μέσα σε δύο ώρες τους οικονομικούς και πολιτικούς μηχανισμούς που κινούν τον σύγχρονο κόσμο. Αυτό που πήρε μια ολόκληρη ζωή στο Μαρξ, δηλαδή. Ο πήχης μπαίνει αρκετά ψηλά για τα δεδομένα ενός σατιρικού οικονομικού θρίλερ, που παρουσιάζει τη σταδιακή μετατροπή ενός μεγαλοστελέχους πολυεθνικής σε αδίστακτο αφεντικό, επιχειρώντας να συνταιριάξει το ψυχολογικό-ρομαντικό στοιχείο με την επεξήγηση σύνθετων καπιταλιστικών μηχανισμών. Η κριτική που καταλήγει να ασκεί ο Γαβράς είναι περισσότερο οξεία και οργισμένη παρά νηφάλια και ραφιναρισμένη, και χρωστά τις όποιες αισθητικές αρετές της κυρίως στην πειστική παρουσία του Γκαντ Ελμαλέχ, στην εύστοχη φωτογραφία του σπουδαίου Ερίκ Γκοτιέ και στο επιθετικό στυλ που επιβάλλει το μοντάζ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50