search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:02
MENU CLOSE

Η μυθολογία της Αμερικής

10.01.2013 22:00
Η μυθολογία της Αμερικής - Media

Η αφηγηματική ικανότητα του Βασιλικού δεν έχει δεύτερη στη σύγχρονη λογοτεχνία μας.

Βασίλης Βασιλικός
Επιμέλεια – Επίμετρο:
Θανάσης Αγαθός
Εκδόσεις: Γκοβόστης
Σελ.: 220
Η αφηγηματική ικανότητα του Βασιλικού δεν έχει δεύτερη στη σύγχρονη λογοτεχνία μας. Ο Βασιλικός, έχοντας ξεπεράσει από την αρχή της συγγραφικής του σταδιοδρομίας τον εγχώριο επαρχιωτισμό που καταδυναστεύει την ελληνική λογοτεχνία, γράφει σαν Έλληνας συγγραφέας για να διαβαστεί σαν Ευρωπαίος. Την τελευταία δεκαετία σε αλλεπάλληλες εκδόσεις ανατυπώνονται διάφορα έργα του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα, τα οποία διατηρούν τη φρεσκάδα τους, ταυτόχρονα με την αίσθηση της διαχρονικότητας. Η λογοτεχνία του Βασιλικού είναι σύγχρονη, παρούσα· τι κι αν το συγκεκριμένο πεζογράφημα συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα ζωής, οι εντυπώσεις του νεαρού – τότε – συγγραφέα παραμένουν ζωντανές, επίκαιρες και απολαυστικές.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Βασιλικός βρέθηκε στην Αμερική προκειμένου να σπουδάσει σκηνοθεσία, και σε αυτό το βιβλίο του αξιοποιεί την εμπειρία του από τη χώρα εκείνη στην οποία τα όνειρα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εθνικής της μυθολογίας. Ο νεαρός – επαναλαμβάνουμε, τότε – συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο τρόπο ζωής, διαφορετικό τουλάχιστον από τον ευρωπαϊκό, τον οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει σε αντιδιαστολή με τον ελληνικό. Έτσι, ενώ γράφει για την Αμερική, ο συγγραφέας έχει τον νου του στη γενέθλια χώρα, η οποία αποτελεί τη σταθερά του έργου του. Στις ταξιδιωτικές του αυτές εντυπώσεις αποτυπώνει την τρέχουσα καθημερινότητα, προβληματίζεται για τη φιλοσοφία ζωής, παρατηρεί εξονυχιστικά τόπους, χαρακτήρες, πρόσωπα – προκειμένου να συνθέσει τις εντυπώσεις του και τα πολιτικά, κοινωνικά συμπεράσματα για τον Νέο Κόσμο, που ακόμα φαντάζει, πενήντα χρόνια αργότερα, σαν σύγχρονη Γη της Επαγγελίας, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Η Αμερική, η χώρα των πιο βίαιων αντιθέσεων, αποτελεί οικουμενικό όνειρο, πράγμα που ο Βασιλικός μέσα από τα πεζογραφήματά του υπονοεί διακριτικά. Με έντονες αυτοβιογραφικές αναφορές, πολιτική κριτική ματιά αλλά και με τη διαβρωτική λειτουργία της ειρωνείας, ο Βασιλικός μας αποκαλύπτει τη δική του Αμερική και μας την παραδίδει με την εσωτερικότητα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και την εντυπωσιακή εκδοχή της έγχρωμης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:02