search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:49
MENU CLOSE

Φοβάται παραπομπή Βενιζέλου η κυβέρνηση

16.01.2013 13:42
Φοβάται παραπομπή Βενιζέλου η κυβέρνηση - Media

Μεγάλος πονοκέφαλος για την τρικομματική κυβέρνηση αποδείχθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή – την Πέμπτη –  για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Τρεις κάλπες εισηγείται στην Ολομέλεια η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προσπαθώντας να προφυλάξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την τρικομματική κυβέρνηση αποδείχθηκε όχι μόνον η ίδια η λίστα Λαγκάρντ αλλά και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
 
Μπορεί όλοι να συμφωνούν για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δηλώνει ότι «δεν θα γίνει Ιφιγένεια», η σπουδή όμως των τριών αρχηγών είναι να μην οδηγηθεί στην «πυρά» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ή και ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Για να αποφύγει κάποια άσχημη τροπή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του επιθυμώντας να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές στην αυριανή ψηφοφορία για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ

Ο λόγος είναι ο φόβος τους, σε περίπτωση που θα στηθεί μία κάλπη ανά πρόσωπο, ότι πολλοί βουλευτές δεν θα ακολουθήσουν την σκληρή κομματική γραμμή και θα υπερψηφίσουν την παραπομπή τους.
 
Για το λόγο αυτό οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επιδιώκουν να στήσουν κάλπες, ανά κομματική πρόταση, έτσι ώστε να διασπαστούν οι καταδικαστικές ψήφοι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, παρά τη διάψευση, ενώ μία άλλη πληροφορία για μία πρόταση της ΔΗΜΑΡ περί μίας κάλπης διαψεύσθηκε στη συνέχεια.
 
Στο μεταξύ η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην Ολομέλεια να στηθούν τρεις κάλπες στην αυριανή συζήτηση της βουλής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».
 
Η κυβέρνηση ζήτησε τρεις κάλπες όσες και οι προτάσεις προανακριτικής που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα:
* Μία κάλπη για την πρόταση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που αφορά τον Γ. Παπακωνσταντίνου,
* Μία δεύτερη κάλπη για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ που αφορά τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο, και
* Μία Τρίτη κάλπη  για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που αφορά τους Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο.

Αντίθετα η αντιπολίτευση προτείνει μία κάλπη για κάθε πρόσωπο.
 
Δριμύ κατηγορώ για τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση με τις τρεις κάλπες για την προανακριτική της λίστας Λαγκάρντ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
«Αυτή η πρόταση παραβιάζει και την μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.
 
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα τέσσερα ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προσέρχονται οι βουλευτές σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, επισημαίνοντας πως διαφορετικά (αν επιλέγουν τη κάλπη στην οποία θα ψηφίζουν) θα γίνεται φανερή η βούληση τους και θα παραβιάζεται η μυστικότητα της.
 
«Αν συμβεί αυτό θα είναι προσπάθεια επιβολής κομματικής νομιμοφροσύνης» και τότε «θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας και θα λέει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα», κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης.

«Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος και ταυτόχρονα γίνεται όμηρος του κ. Σαμαρά», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τυχόν απόφαση για τρεις κάλπες.
 
Ο κ. Καμμένος σημειώνει ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως «η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική» και πως «σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι βουλευτής».
 
«Άρα στην λογική να μην έχουν διαρροές και να μπει κάλπη ανά πρόταση, στην δική μας πρόταση που έχει δύο εν ενεργεία βουλευτές (Παπανδρέου, Βενιζέλο) δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε ο ένας για την παραπομπή του άλλου αφού στην ίδια κάλπη παραπέμπεται και ο ίδιος»,  επισημαίνει και προσθέτει πως «οι εγκάθετοι δε της ηγεσίας μπορούν να δουν αν τα ψηφοδέλτια ανά πρόταση του βουλευτή είναι λευκά η όχι άρα καταργείται η μυστικότητα της ψήφου».
 
«Πόσο πια θα ανέχεται ο ελληνικός λαός και οι βουλευτές τη συγκάλυψη της συμμορίας του κολλεγίου. Ο καθένας πλέον αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη», καταλήγει ο κ. Καμμένος.
 
Και το ΚΚΕ τονίζει πως τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ «οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας» και επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:48