search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:00
MENU CLOSE

Στην πολ ποζίσιον τα αθόρυβα μονοθέσια

17.01.2013 22:00
Στην πολ ποζίσιον τα αθόρυβα μονοθέσια - Media

Oι λάτρεις της F1 και του διαπεραστικού ήχου που «αναβλύζει» από τα «σπλάχνα» των µονοθέσιων καθώς «χτυπούν» ταχύτητες πάνω από 300 χιλιόµετρα την ώρα, σίγουρα θα γελάσουν ειρωνικά…

Oι λάτρεις της F1 και του διαπεραστικού ήχου που «αναβλύζει» από τα «σπλάχνα» των µονοθέσιων καθώς «χτυπούν» ταχύτητες πάνω από 300 χιλιόµετρα την ώρα, σίγουρα θα γελάσουν ειρωνικά µε την είδηση για τη διεξαγωγή αγώνων ταχύτητας µε ηλεκτρικά µονοθέσια. Και θα γελάσουν γιατί µια αθόρυβη, άηχη F1, που τη σιωπή της θα διακόπτουν µόνο οι ανάσες των θεατών δεν είναι ό,τι καλύτερο για τους λάτρεις των αγώνων ταχύτητας. Οι καιροί, όµως, αλλάζουν και, σε µια εποχή κατά την οποία τα τεχνολογικά επιτεύγµατα στον τοµέα της αυτοκίνησης είναι καινοτόµα, η χρήση πηγών ενέργειας που έρχονται από το 1885, όπως τα ορυκτά καύσιµα, είναι τουλάχιστον αναχρονιστική.
Την επανάσταση λοιπόν στον χώρο έρχεται να φέρει η νέα οικολογική Formula, ή αλλιώς Formula E Holdings (FEH). Η FEH έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο του µηχανοκίνητου αθλητισµού, λανσάροντας ένα πρωτάθληµα παρόµοιο µε της Formula 1, µε τη µόνη διαφορά ότι αυτό θα διεξάγεται µε ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αγώνων. Υπό την αιγίδα της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας Αυτοκίνησης (FIA) και σε συνεργασία µε τη Spark Racing Technology θα κατασκευαστούν 42 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ανταγωνισµού σε υψηλά επίπεδα απόδοσης.
Μπορεί το όλο να πλάνο να µοιάζει σε έναν βαθµό ουτοπικό, αλλά το 2014 θα γίνει πραγµατικότητα, καθώς για τότε έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραµµα της έναρξης των αγώνων, οι οποίοι θα λάβουν χώρα σε δέκα µεγάλες πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αρχή θα γίνει στη Βραζιλία και συγκεκριµένα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου αναµένεται να συµµετάσχουν 10 οµάδες µε συνολικά 20 οδηγούς ενώ υποψηφιότητα έχουν βάλει το Μεξικό και το Μονακό, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τα µονοθέσια της Formula 1.
Ο στόχος της Formula E είναι το πρωτάθλημα να προσελκύσει το ενδιαφέρον και τα ηλεκτροκίνητα αμάξια να μπουν στην καθημερινότητά του κοινού. Το μοντέλο στο οποίο είναι δομημένο το εγχείρημα αποτελείται από τρεις άξονες, την ενέργεια, το περιβάλλον και την ψυχαγωγία. Πρωταρχικά η ηλεκτρική ενέργεια που κινεί τα οχήματα θεωρείται το μέλλον της αυτοκίνησης. Ακολούθως ο εναρμονισμός με τις περιβαλλοντικές επιταγές είναι απαραίτητος πλέον, ενώ οι αγώνες υπόσχονται συγκινήσεις σε εκείνους που θα τους παρακολουθήσουν.
Το πρωτότυπο όχημα κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Formulec, έχει επιδόσεις που αγγίζουν τα 220 χλμ./ώρα, λειτουργεί με μπαταρία λιθίου και μπορεί να αποδώσει 25 λεπτά σε συνθήκες αγώνα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Formula E Holdings, Michael Agag: «Ο σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ως μια ρεαλιστική επιλογή για την καθημερινή ζωή του καθενός, η οποία θα καταστήσει τις πόλεις καθαρότερες και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:00