search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:12
MENU CLOSE

Όσκαρ με καλλιτεχνικά ανακλαστικά

19.01.2013 22:00
Όσκαρ με καλλιτεχνικά ανακλαστικά - Media

Πάνε μέρες που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Όσκαρ.

Πάνε μέρες που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων Όσκαρ. Ας προσπεράσουμε στα γρήγορα τα νούμερα, δηλαδή τις 12 υποψηφιότητες για το «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, τις 11 για τη «Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι, τις 8 του «Silver Linings Playbook» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ και των «Αθλίων» του Τομ Χούπερ. Κι ας μείνουμε λίγο στα φετινά παράδοξα και στις ανέλπιστα ευχάριστες εκπλήξεις.

Η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε είναι φυσικά υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αλλά να που κατάφερε να «παίξει» σε άλλες τέσσερις σημαντικές κατηγορίες, αποδεικνύοντας ότι καμιά φορά τα συντηρητικά μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου έχουν σοβαρά καλλιτεχνικά αντανακλαστικά, που λειτουργούν υπέρ του χαμηλόφωνου ευρωπαϊκού σινεμά. Ο σκοτεινός, στενόχωρος, αλλά απόλυτα συναισθηματικός ύμνος στην «Αγάπη» διεκδικεί Όσκαρ για τις εξής κατηγορίες: Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Η Εμμανουέλ Ριβά, που είναι υποψήφια για το τελευταίο, καταγράφει ένα ρεκόρ: είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία ηθοποιός, 85 χρόνων, που διαγωνίζεται για το χρυσό αγαλματάκι. Την ίδια στιγμή, η 9χρονη Γουόλις Κουαβενζενέ, μια απίστευτη φατσούλα με κατσαρά μαλλιά, που έχει πολύ μέλλον μπροστά της στο σινεμά, διεκδικεί το ίδιο Όσκαρ για την ταινία «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν ως η μικρότερη ever στην ιστορία του θεσμού.
Αυτή η ταινία μάς πάει και σε μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη: στο ότι το ανεξάρτητο σινεμά και ο Μπεν Ζάιτλιν – που ξεκίνησε την καριέρα της ταινίας του από το φεστιβάλ του Σάντανς και συνέχισε σε αυτό των Καννών, όπου έγινε το talk of the festival – μπήκαν στην ύψιστη κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, αλλά και Διασκευασμένου Σεναρίου.
Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις, στις λαμπερές βραβεύσεις δηλαδή, έχουν νόημα οι απουσίες, ας κρατήσουμε και το απουσιολόγιο. Τι μας έλειψε από τις φετινές υποψηφιότητες; Το «Skyfall» του Σαμ Μέντες («παίζει» σε δευτερεύουσες κατηγορίες), αλλά και ο «Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή» του Κρίστοφερ Νόλαν.
Η Μαριόν Κοτιγιάρ για την ερμηνεία της στο «Σώμα με σώμα» του Ζακ Οντιάρ.
Ο Τζο Ράιτ για τη θεατρική σκηνοθεσία του «Άννα Καρένινα». Χωρίς να λέμε ότι μας πειράζει – αφού δεν έχουμε δει ακόμα τις ταινίες –, η Ακαδημία γύρισε την πλάτη της στην κάποτε θριαμβεύτρια Κάθριν Μπίνγκελοου («Zero dark years»), στον Τομ Χούπερ («Οι Άθλιοι») και στον Κουέντιν Ταραντίνο («Django: Ο τιμωρός») στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Η τελετή απονομής θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου. Και τα στοιχήματα έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν». Αλλά στα Όσκαρ έχουμε δει να συμβαίνουν ακόμα και τα πιο απίθανα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:12