search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:43
MENU CLOSE

Το «πραξικόπημα» στη Μονή Λαζαριστών

20.01.2013 22:00
Το «πραξικόπημα» στη Μονή Λαζαριστών - Media

Εγκαινιάστηκε πριν από χρόνια με τυμπανοκρουσίες για να δώσει καλλιτεχνική πνοή στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ξαφνική διακοπή της δράσης του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών, λόγω υπερβολικού κόστους, εγείρεται θέμα για τη βιωσιμότητά της

Εγκαινιάστηκε πριν από χρόνια με τυμπανοκρουσίες για να δώσει καλλιτεχνική πνοή στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ξαφνική διακοπή της δράσης του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών, λόγω υπερβολικού κόστους, εγείρεται θέμα για τη βιωσιμότητά της

Κεραυνός εν αιθρία; Όχι ακριβώς, παρόλο που έτσι ακούστηκε στην αρχή η ξαφνική απόφαση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος να αναστείλει την καλλιτεχνική δράση του στη Μονή Λαζαριστών, κρίνοντας τη συμμετοχή του στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ως «ζημιογόνα υπερβολή, που απαιτεί πάνω από 300.000 ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό». Παράλληλα με την προσωρινή «παύση εργασιών» το ΚΘΒΕ ζήτησε άμεση σύγκληση των εταίρων για να επανακαθοριστούν οι δραστηριότητες και οι όροι συμμετοχής τους. Στη Μονή μετέχουν με ποσοστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Παύλου Μελά, το ΚΘΒΕ και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Όπως φάνηκε στην πορεία, η αλλαγή των όρων συμμετοχής των συστεγαζόμενων εταίρων ήταν ο απώτερος στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος μέσα σε δυο μέρες φόρτωσε καρέκλες και… πολυελαίους από το θέατρο της Μονής προκαλώντας ένα μίνι «πραξικόπημα».

 «Δεν ξέρουμε πού πάνε τα λεφτά του ΚΘΒΕ»
Πολλοί εξεπλάγησαν από την απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή να ταράξει τα νερά, ακόμα και οι λοιποί εταίροι της Μονής. Κάποιοι άλλοι δεν έμειναν μόνο στην έκπληξη, αφού προσάπτουν στον Σωτήρη Χατζάκη κρυφό κίνητρο, ισχυριζόμενοι ότι δημιούργησε αναίτιο ντόρο για να καλύψει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει παρουσιάσει τον απολογισμό της καλοκαιρινής περιοδείας του Κρατικού Θεάτρου. Τι απαντά σ’ αυτό ο καλλιτεχνικός διευθυντής; «Δεν ασχολούμαι με αστειότητες. Σε λίγες μέρες, όταν θα ολοκληρωθούν θεσμικά και δοθούν τα νούμερα στη δημοσιότητα, πολλοί θα χωθούν στις τρύπες τους… Ουδέποτε εγκαταλείψαμε τη Μονή. Η απόφαση να αναστείλουμε το καλλιτεχνικό έργο μας αφορά στην επιβεβλημένη και απαραίτητη συγκρότηση του ΚΘΒΕ και στη διαχρονική έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά στο πού και στο τι ακριβώς πληρώνει το Κρατικό Θέατρο στη Μονή με την ετήσια συμμετοχή του, που φτάνει στα 208.000 ευρώ ετησίως (μαζί με τα λειτουργικά έξοδα ανέρχεται στα 308.000 ευρώ)». Και τονίζει με έμφαση: «Από το 2002 μέχρι σήμερα δεν έχει σταλεί από κανέναν πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία ‘‘Μονή Λαζαριστών’’ καμιά εκτέλεση του προϋπολογισμού σε κανένα αρμόδιο όργανο του ΚΘΒΕ.
Δεν ξέρουμε τι πληρώνουμε. Αρκετά πια με το αμαρτωλό παρελθόν. Οι προτάσεις μας, που αφορούν στο μέλλον, έχουν σχέση με έναν νέο στρατηγικό καλλιτεχνικό σχεδιασμό, και είναι ήδη γνωστές στον αρμόδιο δήμαρχο Παύλου Μελά, στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης και στον μητροπολίτη Νεαπόλεως Βαρνάβα. Με τους εταίρους μας δεν είμαστε αντίπαλοι, ούτε βρισκόμαστε σε σύγκρουση. Είμαστε σύντροφοι σε έναν κοινό στόχο, στη βιωσιμότητα της Μονής». Με δυο λόγια, ο Χατζάκης παραδέχεται ότι «η αναστολή του καλλιτεχνικού έργου ήταν ο μοχλός πίεσης για την ορθότερη και δικαιότερη επαναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής του ΚΘΒΕ (μέχρι χτες ήταν σε ποσοστό 71%), κάτι που το απαιτεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Και καταλήγει: «Αν δεν γινόταν αυτό, θα έπρεπε να απολυθούν 50 εργαζόμενοι. Ε, λοιπόν, προτιμώ τους ανθρώπους από τα ντουβάρια».

Τι λέει ο δήμος και το ΚΜΣΤ
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά τα πρόσφατα γεγονότα δηλώνει υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης και ενός νέου μοντέλου συλλειτουργίας όλων των εμπλεκόμενων εταίρων. «Κανένας άλλος, εκτός από τον Δήμο Παύλου Μελά, δεν έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ρόλο, τη σημασία και το έργο της Μονής Λαζαριστών. Σε λίγες μέρες θα καθίσουμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι και με καλή πίστη θα καταλήξουμε σε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης της Μονής, που είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητά της», μας δήλωσε. Καίριο λόγο και ρόλο για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας θα παίξει και η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία μας είπε: «Είμαι αισιόδοξη διότι υπάρχει από όλους μας καλή πρόθεση. Μπορεί να εξεπλάγην αρχικά διότι έμαθα για την κίνηση του ΚΘΒΕ να διακόψει τη συνεργασία με τη Μονή από τις εφημερίδες, αλλά πρέπει να πω ότι ως έναν βαθμό κατανοώ τα προβλήματα. Όλοι θέλουμε μια βιώσιμη, ουσιαστική, αλλά και ρεαλιστική λύση, καθώς και έναν νέο τρόπο διαχείρισης του φορέα». Το ΚΜΣΤ συμμετέχει μέχρι σήμερα ως εταίρος με ποσοστό 25%, καταβάλλοντας φέτος στη Μονή 100.000 ευρώ.

Τα σχέδια που θα πέσουν στο τραπέζι
Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για την αναπτυξιακή συνδιαχείριση της Μονής, έτσι ώστε, επιτέλους, να αξιοποιηθεί ένα πολιτιστικό μεγαθήριο 20.000 τ.μ., του οποίου η ανακαίνιση και επέκταση κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 22.000.000 ευρώ. Δεν είναι, εξάλλου, λίγες οι φωνές ντόπιων παραγόντων που υπενθυμίζουν ότι η Μονή δεν αξιοποιήθηκε ποτέ σωστά, ούτε κατάφερε να γίνει ισχυρό σημείο αναφοράς της πόλης, ενσωματώνοντας και τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών. Κάποια από τα σχέδια που αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ των εταίρων είναι η στενή συνεργασία τους σε θεματικές ενότητες (π.χ. Ρώσικη πρωτοπορία – Συλλογή Κωστάκη ή θρησκευτικό – λειτουργικό δράμα με αντίστοιχη έκθεση) και η δημιουργία κοινών ελκυστικών «πακέτων» για την αναζήτηση τουριστών – μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας – από τη Ρωσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10