search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:32
MENU CLOSE

Σύγκρυο στην ΕΛ.ΑΣ. από τα καλάσνικοφ

21.01.2013 22:00
oldphotosena1358777290.jpg

Λίγες μόνο ώρες μετά τις περινούστατες αναλύσεις και οιωνοσκοπίες της Αντιτρομοκρατικής περί του εγγύς τέλους της τρομοκρατίας, ήρθαν οι πυροβολισμοί από καλάσνικοφ στα γραφεία της Ν.Δ. να γκρεμίσουν τον χάρτινο πύργο της σκέψης των αντιτρομοκρατικάριων.

Λίγες μόνο ώρες μετά τις περινούστατες αναλύσεις και οιωνοσκοπίες της Αντιτρομοκρατικής περί του εγγύς τέλους της τρομοκρατίας, ήρθαν οι πυροβολισμοί από καλάσνικοφ στα γραφεία της Ν.Δ. να γκρεμίσουν τον χάρτινο πύργο της σκέψης των αντιτρομοκρατικάριων.

Η επίθεση, πέρα και πάνω από τον όποιο συμβολισμό, είναι ουσιαστική. Κι αυτό διότι η Αντιτρομοκρατική το τελευταίο διάστημα, ύστερα από μία ανάπαυλα σχεδόν δύο ετών, την έφοδο δηλαδή στη Νέα Ιωνία Βόλου και τη σύλληψη πέντε ύποπτων συμμετοχής στη Συνωμοσία, ανέλαβε εκ νέου επιχειρησιακή δράση προ λίγων μόνο ημερών για τη σύλληψη του 29χρονου και της 25χρονης, τους οποίους εμφάνισε ως ύποπτους προπαρασκευής τρομοκρατικής δράσης. Είτε σε επίπεδο πρώιμης προετοιμασίας, τις ληστείες – απαλλοτριώσεις δηλαδή όπως διατεινόταν, είτε σε αυτό καθαυτό το επιχειρησιακό, που είναι η ενέργεια.

Φυσικά δεν έπεισε κανέναν. Ούτε τον εφέτη ανακριτή, στον οποίο τους οδήγησαν και τους άφησε ελεύθερους.

Με αυτές τις συλλήψεις και με τη σύλληψη του Τάσου Θεοφίλου στην Αντιτρομοκρατική, υπήρξε η αίσθηση ότι έχει «αφοπλιστεί» η επιχειρησιακή ικανότητα των νέων αυτοφυών πυρήνων της Συνωμοσίας και συνεπώς της νεοτρομοκρατίας εν γένει για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς στον ορίζοντα τίποτε δεν διαφαινόταν ικανό να τους ξεπεράσει.

◆ Ο Επαναστατικός Αγώνας και μαζί το οπλοστάσιό του εξαρθρώθηκαν, παρ’ ότι θεωρείται πως ύποπτοι συμμετοχής σε αυτόν παραμένουν ελεύθεροι.
◆ Η Συνωμοσία είναι στη φυλακή.
◆ Η Σέχτα έχει να παρουσιαστεί στο προσκήνιο από το καλοκαίρι του 2009, ενώ στην Αντιτρομοκρατική πιστεύουν, χωρίς να το διατυμπανίζουν, ότι και ο σκληρός πυρήνας της Σέχτας έχει αλυσοδεθεί. Και το έλεγαν αυτό ανεξαρτήτως ή παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν «ασύλληπτα» όπλα, μεταξύ αυτών τα καλάσνικοφ της ΟΠΛΑ και τα όπλα της Σέχτας.

Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η ρίζα του ζητήματος. Στο γεγονός ότι η «νεοτρομοκρατία»… ζει, είναι δραστήρια και δηλώνει επιχειρησιακά έτοιμη να φέρει εις πέρας υψηλού ρίσκου και απήχησης αποστολές. Συνυπολογίστε ότι η Αντιτρομοκρατική ξαφνιάστηκε από αυτήν ακριβώς την ικανότητα ανασύνθεσής της, με ζυμώσεις μάλιστα που έγιναν, αλλά δεν θεωρήθηκε αρχικά πως αφορούσαν κάτι περισσότερο από τη Συνωμοσία. Τώρα όμως η ανησυχία επανέρχεται καθώς οι πρώτοι υπολογισμοί υπάρχει κίνδυνος να διαψευστούν.

Παρ’ ότι τα στοιχεία δείχνουν προετοιμασία εκ του προχείρου, καθώς μόλις δύο ημέρες νωρίτερα είχε κλαπεί το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε, ενώ αυτός που πυροβόλησε δεν ήταν τόσο εξοικειωμένος (μόνο μια σφαίρα από τις 9 «τρύπησε» τα γραφεία της Ν.Δ. – οι υπόλοιπες 8 από την ανάκρουση πήγαν ψηλά στον αέρα), η ενέργεια καθεαυτή και το αποτέλεσμα την τοποθετούν σε επίπεδο ανώτερο από αυτό της Συνωμοσίας.

Στην «εξίσωση» της «νεοτρομοκρατίας», ως ενέργεια και μόνο, η επίθεση στη Ν.Δ. – καθώς δεν υπήρχε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ – τοποθετεί την οργάνωση που έφερε εις πέρας την επίτευξή της σε επίπεδο μεταξύ των Πυρήνων και των Επαναστατικού Αγώνα – Σέχτας Επαναστατών. Πολύ ψηλά…

Οι οργανώσεις

Αυτό άλλωστε πιστοποιείται από το γεγονός ότι τέσσερις οργανώσεις έχουν χτυπήσει με ή εμφανίσει μέχρι σήμερα στο προσκήνιο των ενεργειών ή των εντυπώσεων καλάσνικοφ.

1 Τα «εγκαίνια» στη χρήση τους έκανε ο Επαναστατικός Αγώνας με επιθέσεις κατά αστυνομικών αμέσως μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα.
◆ Η πρώτη επίθεση ήταν στις 23 Δεκεμβρίου 2008, όταν πυροβόλησαν μέσα από τον περίβολο της Πανεπιστημιούπολης με δύο καλάσνικοφ και ΜΡ5 κλούβα των ΜΑΤ, με 23 αστυνομικούς, ενώ το υπηρεσιακό όχημα είχε βγει από τις εγκαταστάσεις στην οδό Κοκκινοπούλου στο Γουδή.
◆ Η δεύτερη – αμέσως επόμενη – φορά ήταν στις 5 Ιανουαρίου 2009, όταν δύο άτομα πυροβόλησαν πάλι με καλάσνικοφ και ΜΡ5 διμοιρία ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο αστυφύλακας Διαμαντής Μαντζούνης.

2 Η δεύτερη οργάνωση που παρουσίασε καλάσνικοφ ως τμήμα του οπλοστασίου της ήταν η Σέχτα Επαναστατών, αμέσως μετά τη δολοφονία με 16 σφαίρες του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Στην προκήρυξη, που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου στα «Νέα» και η οποία αφέθηκε δίπλα στο Α.Τ. Νίκαιας, παρουσίασε το οπλοστάσιό της, με τρία καλάσνικοφ να «κοσμούν» την «επικεφαλίδα» της φωτογραφίας. Έκτοτε, πάντως, όπως σημειώσαμε ήδη, η Σέχτα σίγησε.

3 Η τρίτη περίπτωση ήταν η πιο δραματική, αλλά ευτυχώς δίχως ανθρώπινες απώλειες. Στις 27 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς (2009) εκδηλώθηκε το πρωτοφανούς δολοφονικού μένους χτύπημα κατά αστυνομικών έξω από το Τμήμα Αγίας Παρασκευής. Η επίθεση εκδηλώθηκε μία μόλις ημέρα μετά την επικήρυξη με 600.000 ευρώ των Ληστών με τα Μαύρα. Έξι αστυνομικοί (οι δύο σοβαρά) και ένας πολίτης τραυματίστηκαν από τα πυρά των τρομοκρατών, που έριξαν συνολικά 99 σφαίρες.
Τρεις μέρες μετά δημοσιεύτηκε προκήρυξη στην «Ελευθεροτυπία» οργάνωσης με το όνομα ΟΠΛΑ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη. Με προκήρυξή του ο Επαναστατικός Αγώνας στο «Π» στις 19 Νοεμβρίου 2009, τον οποίο φωτογράφισαν κάποια μέσα ως υπαίτιο του παρ’ ολίγον λουτρού αίματος, υποστήριξε κι επιχειρηματολόγησε ότι δεν έχει σχέση με αυτήν την ενέργεια.

4 Η τέταρτη και τελευταία περίπτωση ήταν στις 4 Δεκεμβρίου 2010, όταν η Αντιτρομοκρατική «εξάρθρωσε» την… «ανώνυμη» μέχρι σήμερα τρομοκρατική οργάνωση. Σε οπλαποθήκη της οδού Καισαρείας 14 στη Νέα Σμύρνη, έξω από την οποία πιάστηκαν οι Κ. Σακκάς και Α. Μητρούσιας, βρέθηκαν όπλα ίδια σχεδόν με αυτά της Σέχτας, αλλά… δεν ήταν της Σέχτας.

Βρέθηκαν, συγκεκριμένα, τρία καλάσνικοφ, τρία υποπολυβόλα, από τα οποία δύο τύπου Scorpion, επτά πιστόλια Glock, Zastava και Μπαϊκάλ, ένας σιγαστήρας, γεμιστήρες, πολλά φυσίγγια πολλών διαμετρημάτων, 50 κιλά εργοστασιακού ANFO, τέσσερις χειροβομβίδες, 200 γραμμάρια TNT και τέσσερις χειροβομβίδες.
Τώρα τα καλάσνικοφ επανεμφανίστηκαν και προκαλούν σύγκρυο στα διωκτικά επιτελεία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43