ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:47
MENU CLOSE

23.01.2013 13:57
Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Κάμερον - Media

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές το 2015.

Στην περίπτωση αυτή, ο Κάμερον δεσμεύτηκε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017 και διευκρίνισε ότι θα κάνει εκστρατεία «με όλη του την καρδιά και την ψυχή» ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν θα έχουμε διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία» για τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, «θα προτείνουμε στους Βρετανούς δημοψήφισμα με την πολύ απλή επιλογή: παραμονή στους κόλπους της ΕΕ επί αυτής της νέας βάσης ή πλήρης έξοδος. Αυτό θα είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην ΕΕ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του για την Ευρώπη.

Η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «θα είναι μία σχέση επικεντρωμένη στην ενιαία αγορά», ανέφερε.

«Εάν δεν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει η Ευρώπη και οι Βρετανοί να σπεύσουν προς την έξοδο», προειδοποίησε, διευκρινίζοντας: «Δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού…Δεν επιθυμώ απλώς μία καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Θέλω μία καλύτερη συμφωνία και για την Ευρώπη».

«Ηρθε η ώρα να πάρει τον λόγο ο βρετανικός λαός. Ήρθε η ώρα να διευθετήσουμε το ερώτημα για τη Βρετανία και την Ευρώπη», είπε ο Κάμερον.
Το Συντηρητικό του κόμμα θα κάνει εκστρατεία για τις εκλογές του 2015 υποσχόμενο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί του όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, το αν τελικά θα διοργανώσει ο Κάμερον το δημοψήφισμα παραμένει ασαφές όσο και οι πιθανότητες να κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές το 2015.

Οι Συντηρητικοί έπονται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος στις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί μέσω σκληρών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού, γεγονός που πιθανόν να ενοχλήσει τους ψηφοφόρους μέχρι τότε.

Το Ρόιτερς εκτιμά ότι η απόφαση αυτή του Κάμερον είναι πιθανόν να ικανοποιήσει τα περισσότερα μέλη του κόμματός του, που είναι διχασμένα με αφορμή το ζήτημα, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει αβεβαιότητα όταν τα γεγονότα θα καταστήσουν ανέφικτη την επιθυμητή για τον πρωθυπουργό λύση, δηλαδή μία «χαλαρότερη» εκδοχή της πλήρους συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Αντιδράσεις από Βερολίνο – Παρίσι

Η Ευρώπη «δεν μπορεί να γίνει α λα καρτ», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κάμερον στο ραδιοσταθμό France Info. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη» είπε.

«Ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι» τόνισε ο Φαμπιούς. «Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε αντέδρασε σε ανάλογο τόνο: «Στην Ευρώπη δεν διαλέγουμε τα κεράσια από το καλάθι» είπε μετά την ομιλία του Κάμερον.

Ο Βέστερβελε τόνισε επίσης πως «επιθυμία» του Βερολίνου είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, επανέλαβε, είναι «περισσότερη, όχι λιγότερη ενοποίηση».

Η Κομισιόν εκτιμά πως η Βρετανία «συνεισφέρει πολύ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρώπης».

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δημοσιοποίησε στο Twitter μηνύματα υπέρ της Ευρώπης.

«Σύντομα εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα είμαστε παρά το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας παρά μόνον αν δουλέψουμε μαζί» έγραψε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:46