search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50
MENU CLOSE

Χρήστος Αγγελάκος: «Νιώθω τυχερός που δεν είμαι ευπώλητος»

24.01.2013 22:00
Χρήστος Αγγελάκος: «Νιώθω τυχερός που δεν είμαι ευπώλητος» - Media

Το βραβείο μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature που κέρδισε πριν από μερικούς μήνες για το βιβλίο του «Το δάσος των παιδιών» του έδωσε μια σύντομη χαρά.

Το βραβείο μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature που κέρδισε πριν από μερικούς μήνες για το βιβλίο του «Το δάσος των παιδιών» του έδωσε μια σύντομη χαρά. Μια χαρά «που κράτησε ένα απόγευμα κι ένα βράδυ», όπως μας είπε.
Το άλλο πρωί η επικαιρότητα φρόντισε να το σβήσει. Παρ’ όλα αυτά, ο «καθημερινός εγκλωβισμός των τελευταίων χρόνων» δεν πτοεί τον συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Χρήστο Αγγελάκο. Ίσως γιατί γνωρίζει ότι «η λογοτεχνία δεν μπορεί να μας σώσει, μπορεί όμως να μας οδηγήσει σε σωτήρια ταξίδια». Όπως ήταν γι’ αυτόν η κατάδυση στη μοναχική ψυχή της τελευταίας ηρωίδας του, της Λουκίας, και η επίσκεψη στους θρυμματισμένους κόσμους της.
Ο δις βραβευμένος συγγραφέας (έχει τιμηθεί και με το Β’ Κρατικό Βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς) είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στα νέα ελληνικά γράμματα. Μοναχικός και ο ίδιος, ενίοτε αποσυρμένος στο ενδότερο καταφύγιο μιας ψυχής που κουράστηκε απ’ τον δρόμο, μοιάζει να γράφει επειδή αγάπησε άλλους που έγραψαν πριν απ’ αυτόν. Γι’ αυτό η γραφή του έχει κάτι παλιό, σαν κάτι γνώριμο που ’ρχεται από το παρελθόν δένοντας με μια αόρατη κλωστή παλιές αγάπες με κάτι νέο: Το «μαύρο» γράψιμό του, που κλείνει το μάτι στο ψυχολογικό θρίλερ, έχει τόση δόση ρεαλισμού όση και ονείρου. Ο ίδιος λέει: «Όσο πιο άχαρη κι αδιάφορη γίνεται η πραγματική ζωή τόσο πιο πλούσια και συναρπαστικά τα όνειρά μου».
«Το δάσος των παιδιών» κατάφερε και κάτι ακόμη: να ξεφύγει επιτυχώς από την ανίατη ελληνική ασθένεια του απλοϊκού ηθογραφήματος. Απαλλαγμένο από ελιτίστικες συνταγές ή ληξιπρόθεσμα γιατροσόφια, τραβάει την ψυχική ανηφόρα της ιδιότυπης ηρωίδας του, που δεν είναι άλλη από «κάποια που μου εμπιστεύτηκε τα μυστικά της», όπως λέει. Και φτάνει στο τέρμα ασθμαίνοντας, με όλες τις ρωγμές ανοιχτές, σε πείσμα των «ενάντιων ερώτων» μιας Λουκίας που δεν ξέρει να ζει, μα δεν κάνει εκπτώσεις στη μοναξιά της. Όπως και ο συγγραφέας της, που δείχνει να ξέρει από «ενάντια κύματα» και δεν καταδέχεται τα ρηχά.
Στα βαθιά του πάθους ο Αγγελάκος, γράφει και ζει γνωρίζοντας πως «ό,τι χάθηκε είναι εσαεί χαμένο. «Μεγαλώνω θα πει να μη μου λείπουν πια αυτά που έχασα. Ίσως είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να βοηθήσει η τέχνη. Να μετατρέψει το άθροισμα των απωλειών σε μια λευκή σελίδα που γεμίζει».
Κι όμως. Δεν είναι αλήθεια πως δεν του λείπει τίποτα. Αναζητά τη φοιτητική ζωή του στο Παρίσι μόνο και μόνο γιατί «αυτή η πόλη είναι η φυσική προέκταση ενός έργου τέχνης, χωρίς η ασκήμια να σου ακυρώνει τις εντυπώσεις».  Κι αν κάτι θεωρεί χειρότερο ακόμα κι απ’ την ασχήμια, είναι οι βεβαιότητες των κάθε λογής διανοούμενων, «που δεν αλλάζουν τις τελείες με ερωτηματικά», που «δεν τους νοιάζει να εμπνεύσουν, αλλά να πείσουν».
Εν τω μεταξύ ο Αγγελάκος συνεχίζει να γράφει ή σταματά για ανάπαυλα. Πάντως δεν βιάζεται. Γνωρίζει ότι μεταβολίζει αργά, και είναι ευτυχής που δεν αναγκάζεται να έχει συχνή εκδοτική παρουσία. «Νιώθω τυχερός που δεν είμαι ευπώλητος» λέει, και το πιστεύει. «Έχω επίγνωση ότι η λογοτεχνία δεν με χρειάζεται. Ίσως να χρειάζεται περισσότερο ένα παιδί από την Ορεστιάδα που θα θελήσει να βγάλει την πρώτη του ποιητική συλλογή. Και που ο άυλος υπουργός Πολιτισμού κι ο συνάδελφός του των Οικονομικών κάνουν τα πάντα για να το αποτρέψουν. Διότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, στην Ελλάδα του 2013 δεν υπάρχει θέση για έναν νέο Σαχτούρη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:50