search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:55
MENU CLOSE

Οι «κατίνες» του θεάτρου

24.01.2013 22:00
Οι «κατίνες» του θεάτρου - Media

Μου έλεγε κάποτε ένας πρώην υπουργός Πολιτισμού ότι αυτά που είδαν τα μάτια του στην οδό Μπουμπουλίνας δεν μπορούσε να τα πιστέψει.

Μου έλεγε κάποτε ένας πρώην υπουργός Πολιτισμού ότι αυτά που είδαν τα μάτια του στην οδό Μπουμπουλίνας δεν μπορούσε να τα πιστέψει.
Όσα μου περιέγραψε με δέος δεν βγήκαν από το στόμα κανενός «άψητου» χαρτογιακά. Αντιθέτως, τα έλεγε άνθρωπος της «δουλειάς», που είχε ζεστάνει πολλές υπουργικές καρέκλες, συνηθισμένος σε ίντριγκες, πισώπλατα μαχαιρώματα, λυκοφιλίες και πολέμους μέχρις εσχάτων.
Κι όμως. Τίποτα από όσα έζησε εντός και εκτός του ιστορικού κτηρίου όπου στεγάζεται το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμιά σύγκριση με όσα είδε και άκουσε σε άλλα υπουργεία.
Έτσι τουλάχιστον πίστευε. Και για να το αποδείξει, θυμήθηκε σκηνές απείρου κάλλους. Σοβαρούς ανθρώπους της τέχνης να λογομαχούν μεταξύ τους σαν βαρκάρηδες αφήνοντας κατά μέρος κάθε πρόσχημα. Θεατρώνες και «ποιοτικούς» σκηνοθέτες να μένουν επίτηδες τελευταίοι ύστερα από κάποια συνάντηση για να θάψουν τους «κολλητούς» τους, οι οποίοι είχαν μόλις αποχωρήσει. Δραχμοφονιάδες όλου του καλλιτεχνικού φάσματος να αφρίζουν επειδή κάποιος συνάδελφος πήρε επιχορήγηση μερικά χιλιάρικα παραπάνω. Έλεγε κι άλλα. Για τα «βύσματα», τα αήθη κουτσομπολιά που έφταναν ώς το γραφείο του, τα επίμονα τηλεφωνήματα υπέρ γνωστών καλλιτεχνών ώστε να πλασαριστούν για μια κρατική θέση…
Κάποια φορά τόλμησε, είπε, να επαινέσει την καλλιτεχνική αξία απόντα σκηνοθέτη, γνωστού για την ποιότητα των παραστάσεών του, ενώπιον μερικών ομοτέχνων του. Κι εκείνοι, σαν τα κοράκια, έπεσαν να τον φάνε. Όχι τον υπουργό, βεβαίως, μα τον απόντα…
Αφορμή για να τα ξαναθυμηθώ όλα αυτά ήταν η τρομερή είδηση που ήρθε από τη Ρωσία, ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου Μπολσόι, Σεργκέι Φιλίν, νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στα μάτια έπειτα από επίθεση εναντίον του με οξύ! Η επίθεση είχε επαγγελματικά κίνητρα, αφού ο 42χρονος χορογράφος και χορευτής δεχόταν απειλές μετά την τοποθέτησή του σ’ αυτήν τη θέση, όπως και οι προκάτοχοί του, δήλωσε σοκαρισμένη η εκπρόσωπος του θεάτρου.
Νόμιζε κι αυτή, όπως ο πρώην υπουργός, ότι ο κόσμος του πολιτισμού θα είχε υψηλό ήθος. Ότι μια θέση ή ένας ρόλος δεν είναι πετρελαιοπηγές για να ξεσηκώσουν ανηλεείς πολέμους.
Λάθος. Ο πόλεμος στον χώρο του πολιτισμού είναι συχνά απάνθρωπος, αιματηρός, χωρίς κανόνες, υποχθόνιος. Κι ας προέρχεται από ανθρώπους «του πνεύματος».
Γιατί όταν το «πνεύμα» συναντηθεί με την άκρατη ματαιοδοξία, γίνεται ένα επικίνδυνο δαιμόνιο, έτοιμο για όλα. Απλώς εδώ δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο βιτριόλι…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:54