search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:27
MENU CLOSE

Αντιδράσεις για την επέμβαση της αστυνομίας στο Μετρό

25.01.2013 10:53
Αντιδράσεις για την επέμβαση της αστυνομίας στο Μετρό - Media

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τα σωματεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε η επέμβαση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια. Την άμεση ανάκληση της επιστράτευσης ζητά ο Αλέξης Τσίπρας.

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τα σωματεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε η επέμβαση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι «πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος» και εξέφρασε την πεποίθησή τπως η κατάσταση στην κυκλοφορία των ΜΜΜ θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «διάλογος δεν μπορεί να γίνεται αδιαφορώντας για δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρώντας το σύνολο του επιβατικού κοινού», ενώ σχολιάζοντας τις διαφωνίες που εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι φυσικό να συμβαίνουν σε κάθε συνασπισμό.
 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ως «ψυχρό εκτελεστή της Δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Την άμεση ανάκληση εδώ και τώρα της επιστράτευσης των εργαζομένων του μετρό, την οποία τη χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματική» και «στρατιωτικού τύπου», ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή-ερώτησή του προς τους Υπουργούς Μεταφορών, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα καταδίκασε την επέμβαση των ΜΑΤ στο μετρό στα Σεπόλια, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει σύσσωμη.
 
Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας, αποκάλεσε την επιστράτευση των εργαζόμενων του μετρό «στρατιωτικού χαρακτήρα ενέργεια» και αντισυνταγματική, που μόνο στόχο έχει «την κινεζοποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», με την κυβέρνηση να ασκεί «αντιδημοκρατικές, αυταρχικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας», ενώ αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στο μετρό στα Σεπόλια, τόνισε ότι «καταδεικνύει αυτόν τον επικίνδυνο, αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον οποίο ολισθαίνει με τεράστια ταχύτητα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ».

Την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η επιχείρηση "Νόμος και Τάξη" της κυβέρνησης στόχο έχει τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες». 

«Η κρατική βία και καταστολή δε στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Ο λαός σαν μια γροθιά να απαντήσει με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, τους αντιδραστικούς νόμους και την καταστολή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης αύριο, Σάββατο, στις 11 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη έδειξε το κυνικό αντιδραστικό αντεργατικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίταξη των ηρωικών απεργών του μετρό. Τώρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια! Ο καθένας θα διαλέξει στρατόπεδο! ίτε θα περάσουν τα αντεργατικά τανκς του μνημονίου, είτε θα νικήσουν οι απεργοί του μετρό και των συγκοινωνιών και θα μπούμε σε τροχιά ανατροπής της φασίζουσας επίθεσης της κυβέρνησης, της τρόικας, της ΕΕ και του ΔΝΤ!».

«Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι. Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης ανέφερε ότι «με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε «δημοκρατικότητα» ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται».

Τέλος ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως εργαλεία τον φόβο, τους εκβιασμούς, τις επεμβάσεις, τις απειλές, τη διαπόμπευση και την προβοκάτσια για να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:21