search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:50
MENU CLOSE

Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος

27.01.2013 14:29
Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος - Media

Δυο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση, η Αίγυπτος εξακολουθεί να βιώνει μια βαθιά κρίση. Η καταδίκη των κατηγορουμένων για την ποδοσφαιρική τραγωδία του 2012, προκάλεσε νέες αιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες θύματα

Δυο χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση, η Αίγυπτος εξακολουθεί να βιώνει μια βαθιά κρίση. Η καταδίκη των κατηγορουμένων για την ποδοσφαιρική τραγωδία του 2012, προκάλεσε νέες αιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες θύματα

Ολονύκτιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου μετά τα βίαια επεισόδια στο Πορτ Σάιντ που στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους, ύστερα από την καταδίκη σε θάνατο 21 κατηγορούμενων για την ποδοσφαιρική τραγωδία της περασμένης χρονιάς.

Την πρώτη Φεβρουαρίου του 2012 δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ, στην εκπνοή της αναμέτρησης μεταξύ της τοπικής ομάδας Αλ Μάσρι και της Αλ Άχλι από το Κάιρο. Με το σφύριγμα της λήξης οπαδοί της πρώτης επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και όπλα σε οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 74 άνθρωποι. Το δικαστήριο καταδίκασε εν τέλει 21 οπαδούς της Αλ Μάσρι στην εσχάτη των ποινών.

Η απόφαση προκάλεσε τους έξαλλους πανηγυρισμούς συγγενών των θυμάτων αλλά και οπαδών της Αλ Άχλι στο Κάιρο. Στο Πορτ Σάιντ αντίθετα, οργισμένοι κάτοικοι της πόλης και συγγενείς των κατηγορουμένων προσπάθησαν να εισβάλουν στα κρατητήρια για να απελευθερώσουν τους καταδικασθέντες. Στα επεισόδια που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δυο αστυνομικοί.

Σε κλίμα έντασης έγιναν σήμερα Κυριακή οι κηδείες ορισμένων από τα 31 θύματα των χθεσινών συγκρούσεων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Δεν αποκλείεται η λήψη έκτακτων μέτρων

Εξαιτίας του νέου κύματος βίας, ο πρόεδρος Μούρσι, ο οποίος επισκέπτεται την ερχόμενη εβδομάδα τη Γερμανία, ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των αφρικανικών χωρών στην Αιθιοπία, για να διαβουλευτεί με τους υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης και Πληροφοριών. Ακολούθησε μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, το οποίο κάλεσε σε διάλογο για την «επίλυση των πολιτικών διαφορών», αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, όπως την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή την απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων της κυβέρνησης και της αστυνομίας ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και στο Κάιρο. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής στην πλατεία Ταχρίρ, όπου διαδηλωτές πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα. Όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους παραμένουν κλειστές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Εκπρόσωποι των Αδελφών Μουσουλμάνων επιρρίπτουν στην αντιπολίτευση ότι τροφοδοτεί τη βία των τελευταίων ημερών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους θεωρούν τον πρόεδρο Μούρσι και την κυβέρνησή του βασικούς υπεύθυνους για την έξαρση της βίας.

Πηγή: Deutsche Welle
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:49