search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:11
MENU CLOSE

Ο αντιρατσιστικός φερετζές

28.01.2013 22:00
oldphotosmetanastes1359388438.jpg

Όλα τα ’χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε! Ο λόγος φυσικά για την Ελληνική Αστυνομία, που επέλεξε τη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία και τις πλέον δυσμενείς για την ίδια συνθήκες για να παρουσιάσει το νέο Π.Δ. για τα τμήματα και γραφεία αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Όλα τα ’χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε! Ο λόγος φυσικά για την Ελληνική Αστυνομία, που επέλεξε τη χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία και τις πλέον δυσμενείς για την ίδια συνθήκες για να παρουσιάσει το νέο Π.Δ. για τα τμήματα και γραφεία αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας.

Είχε προηγηθεί, τα ξημερώματα της Πέμπτης 18/1, η άγρια ρατσιστική δολοφονία του 27χρονου μετανάστη Σερντάρ Γιακούμπ στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Δράστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ένας 28χρονος πυροσβέστης και ένας 25χρονος. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για παραβατικούς, σεσημασμένους για κλοπές.

Οι ύποπτοι ομολόγησαν ότι χτύπησαν και οι δύο με στιλέτα τον άτυχο μετανάστη και υποστήριξαν πως… παρεμβλήθηκε μπροστά τους με ποδήλατο, με διάφορους ελιγμούς στον δρόμο (οχτάρια), δεν τους άφηνε να τον προσπεράσουν και… γι’ αυτό τον σκότωσαν! Στην αυτονόητη ερώτηση των αστυνομικών τι γύρευαν στην περιοχή εκείνη την ώρα και αν, όταν βγαίνουν βόλτα τη νύχτα, έχουν πάντα μαζί τους στιλέτα, δεν φαίνεται να έδωσαν πειστικές απαντήσεις.

Ο πυροσβέστης είχε πάρει δεκαπενθήμερη άδεια από την υπηρεσία του στο Μαρκόπουλο Αττικής. Στην αστυνομία εξακολουθούν να ελέγχουν τις άδειές του για να διαπιστωθεί εάν συνδυάζονται με αδικήματα και επιθέσεις για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν για ρατσιστικούς λόγους.

Ρατσισμός κατ’ επιλογήν

Λίγες ώρες αργότερα, για να εξυπηρετηθεί η επικοινωνιακή ανάγκη στήριξης του Δένδια, που… «αγκομαχεί» ως η μοναδική κυβερνητική επιλογή αντιστήριξης στο ρεύμα προς τη Χρυσή Αυγή, η ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυπτε μέσω διαρροών ότι στο σπίτι του 25χρονου βρέθηκαν 50 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Το οξύμωρο του πράγματος είναι ότι στο κατηγορητήριο που συνέταξαν… δεν συμπεριέλαβαν τα ρατσιστικά κίνητρα! Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, «στους γενικούς κανόνες για την επιμέτρηση της ποινής του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα, που προστέθηκε με νόμο του 2008, συνιστά επιβαρυντική περίπτωση η τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος, όταν τελείται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό. Αυτή η διάταξη δεν έχει συμπεριληφθεί στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των δύο φασιστών που φέρονται ως δράστες του ρατσιστικού εγκλήματος στα Πετράλωνα». Όμοιος ομοίω αεί πελάζει;
[Στο σημείο αυτό αξία έχει να παρενθέσουμε μια αποκάλυψη που έκανε το «Π» συμπτωματικά την ημέρα της άγριας ρατσιστικής δολοφονίας. Στο φύλλο της Πέμπτης 17/1 δηλαδή. Γράφαμε τότε αναφορικά με τις τελευταίες απανωτές επιθέσεις τοξικομανών και μικροπαραβατικών στα Εξάρχεια και σε μετανάστες:
«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαπίστωση που προέκυψε είναι πως πολλοί από τους τοξικομανείς της περιοχής με αρχηγικό προφίλ έχουν “προσηλυτιστεί” από νεοναζιστές και χρησιμοποιούνται ως… Πέμπτη Φάλαγγα ώστε να πρωτοστατούν στα πογκρόμ αρχικά εις βάρος μεταναστών και στη συνέχεια, αναλόγως της συγκυρίας, κατά των αναρχικών».

Παρά τις αποκαλύψεις και τον θόρυβο, πάντως, το συνήθως λαλίστατο – ανεξαρτήτως του τι λέει – τμήμα επικοινωνίας και προπαγάνδας της Χρυσής Αυγής προτίμησε αυτήν τη φορά τη… σιωπή. Θεωρώντας, προφανώς, ότι είναι… χρυσός.
Η σύλληψη από την αστυνομία των δύο ύποπτων για την άγρια δολοφονία του μετανάστη στα Πετράλωνα, με προφανή το ρατσιστικό κίνητρο και τη φασιστική μισαλλοδοξία, ήρθε πρώτη φορά να συνδέσει το νεοναζιστικό κόμμα με τα δολοφονικά freikorps που κυνηγούν τις ιδεολογικής κατασκευής τους λαίλαπες και χίμαιρες στο κέντρο της Αθήνας.

Σε δύο περιπτώσεις, σε Σπάρτη και Βόλο, από τυχαία κάθε φορά γεγονότα ανακαλύφθηκαν οπλοστάσια φανατικών μελών της Χρυσής Αυγής, όμως η έρευνα δεν προχώρησε παραπέρα. Ούτε για τα συγκεκριμένα ούτε για τα άλλα…

Τα εγκαίνια

Στις προηγούμενες ερευνητικές ανακολουθίες και παλινωδίες, ήρθε να προστεθεί η παρουσίαση, από τον αρχηγό της αστυνομίας, των νέων τμημάτων και γραφείων (υποθετικής) αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας.

Όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, που έκανε τα… εγκαίνια των νέων υπηρεσιών, οι 200 αστυνομικοί που τα στελέχωσαν είναι ακόμη ανεκπαίδευτοι (!!!) στη διαχείριση αυτού του είδους των περιστατικών, ενώ υπό την πίεση των ερωτημάτων παραδέχτηκε επίσης την κατάργηση των γραφείων αντιμετώπισης κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας λόγω… μη εθελοντικής συμμετοχής δικαστικών λειτουργών.

Επιπλέον, δεν ήταν επαρκώς πειστικός για την πρόθεση της αστυνομίας να σταθεί – πέρα από τα ευχολόγια – απέναντι στο φαινόμενο με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές. Η ανακοίνωση ολοκληρώθηκε με τον αρχηγό να αδυνατεί ν’ αποτινάξει το στίγμα από την αστυνομία για την «ιδιώνυμη» μεταχείριση των υπόπτων διάπραξης κακουργημάτων με ισχυρές αποχρώσες ενδείξεις ρατσισμού, όπως για παράδειγμα στην κραυγαλέα περίπτωση της άγριας δολοφονίας των Πετραλώνων.

Στο ερώτημα γιατί, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μας έχουν συνηθίσει να δημοσιοποιούν για ψύλλου πήδημα φωτογραφίες συλληφθέντων σε προανακριτικό επίπεδο, αναζητώντας πρόσθετα στοιχεία και αποδείξεις, δεν το έκαναν σε μια τέτοια περίπτωση, ο αρχηγός ψέλλισε ότι δεν γνωρίζει εάν ζητήθηκε από τον εισαγγελέα κάτι τέτοιο.

Πάλι ανέκυψε, όπως στο στάδιο της προαναγγελίας τον Νοέμβριο από τον Δένδια, το σκληρό ερώτημα πώς ένας μετανάστης που μπήκε παράνομα στη χώρα θα καταγγείλει μια επίθεση εις βάρος του, αφού θα συλλαμβάνεται και θα κινδυνεύει με απέλαση. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., όπως επί της ουσίας ομολόγησε ο αρχηγός, απευθύνεται μόνο στους μετανάστες με νόμιμες άδειες παραμονής. Για τους υπόλοιπους, που αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος των μεταναστών, υπάρχει η πρόβλεψη της… στατιστικής καταγραφής και αποτίμησης της καταγγελίας τους.
Και μη χειρότερα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:11