search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Την Παρασκευή «κληρώνει» το νέο χαράτσι για τα ακίνητα

29.01.2013 13:05
Την Παρασκευή «κληρώνει» το νέο χαράτσι για τα ακίνητα - Media

Δύο με τρία δισεκατομμύρια το χρόνο σε σταθερή βάση αναζητά ο κυβερνητικός σχηματισμός μέσα από τις συνεχείς συσκέψεις για τον καθορισμό του νέου τέλους ακινήτων όπου θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια.

Δύο με τρία δισεκατομμύρια το χρόνο σε σταθερή βάση αναζητά ο κυβερνητικός σχηματισμός μέσα από τις συνεχείς συσκέψεις της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για τον καθορισμό του νέου τέλους ακινήτων όπου θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια.
 
Το νέο «ετήσιο» χαράτσι που θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 
Το ποσό πάντως των τριών δισεκατομμυρίων έχει καλυφθεί -θεωρητικά- για φέτος καθώς πέραν του ΕΤΑΚ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμπεριλάβει και τις εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012.
 
Το νέο πάντως χαράτσι θα ξεκινήσει να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και όπως φαίνεται θα «μοιραστεί» σε πέντε δόσεις.
 
Ο νέος Ενιαίος φόρος αναμένεται να καθοριστεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Όπως πάντως προκύπτει από τις συσκέψεις στο υπουργείο Οκονομικών, υπό τον Γ. Μαυραγάνη,  ο νέος φόρος θα έχει αφορολόγητο όριο από 50.000 έως 100.000 ευρώ και οι συντελεστές, ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,1%. Υπάρχει ωστόσο και το σενάριο μηδενικού αφορολόγητου.
 
Το βασικότερο πρόβλημα για την οριστικοποίηση του νέου φόρου ανέκυψε όσον αφορά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, όπου –όπως είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας – οι σημερινοί τέσσερις συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς οδηγούσαν σε πολλές περιπτώσεις σε υπέρογκες αντικειμενικές αξίες, ιδίως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής, με αποτέλεσμα οι φόροι να είναι τεράστιοι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπάρχουν εισηγήσεις για μικρότερη απόδοση του φόρου -κοντά στα 2 δισ. ευρώ- ώστε να μπορέσει να γίνει «ανεκτός».
 
Μιλώντας πάντως στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηριχθεί η φορολόγηση των αγροτεμαχίων πάνω στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Σημείωσε επίσης ότι το θέμα του φόρου στα αγροτεμάχια θα συζητηθεί το 2014 για να εξεταστούν τα δεδομένα και να μη γίνουν αδικίες, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους αγρότες.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:48