search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:32
MENU CLOSE

Η γοητεία του κλασικού

01.02.2013 22:00
Η γοητεία του κλασικού - Media

Η χρονιά ξεκίνησε με την Άννα Καρένινα να πέφτει στις γραμμές του τρένου για 24η φορά (στη μεγάλη και μικρή οθόνη).

Η χρονιά ξεκίνησε με την Άννα Καρένινα να πέφτει στις γραμμές του τρένου για 24η φορά (στη μεγάλη και μικρή οθόνη). Νωρίτερα, ο Γιάννης Αγιάννης εντυπωσίαζε με το ήθος του για πολλοστή κινηματογραφική φορά. Σε λίγο ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» θα κυνηγήσει ξανά στη μεγάλη οθόνη το δικό του όνειρο. Πρόσφατα ξαναγυρίστηκαν και «Οι μεγάλες προσδοκίες», μια ακόμα «Τζέην Έυρ», ενώ από τα πιο πολυκινηματογραφημένα μυθιστορήματα παραμένει το «Περηφάνια και προκατάληψη», που αυτόν τον μήνα συμπληρώνει 200 χρόνια από την έκδοσή του.
Τα κλασικά λογοτεχνικά έργα γοητεύουν. Όχι μόνο τους κινηματογραφιστές, αλλά και το κοινό. Πολλά διαφορετικά μεταξύ τους «κοινά», διαφορετικών εποχών και ηλικιών αφού, όπως λέει και ο Καλβίνο στο δοκίμιό του «Γιατί να διαβάζουμε τους κλασικούς», «όσο περισσότερο πιστεύουμε ότι τα γνωρίζουμε επειδή τα έχουμε ακουστά, τόσο περισσότερο όταν τα διαβάζουμε μας αποκαλύπτουν νέες, απροσδόκητες, άγνωστες πλευρές τους». Και συνεχίζει ο Ιταλός συγγραφέας: «Κάθε νέα ανάγνωση ενός κλασικού βιβλίου είναι μια ανάγνωση ανακάλυψης και ασκεί μιαν ιδιαίτερη επίδραση […], τα βιβλία αυτά συνιστούν έναν πλούτο για όποιον τα έχει διαβάσει και αγαπήσει».
Απαραίτητη, βεβαίως, προϋπόθεση για να τα διαβάσει κανείς είναι να τα βρει, κάτι που μερικές φορές αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Στο ευρύχωρο βιβλιοπωλείο κοντά στο σπίτι μου, για παράδειγμα, χρόνια τώρα η κλασική λογοτεχνία καταλαμβάνει το 1/5 του χώρου που διατίθεται για συνταγές μαγειρικής και το 1/3 του χώρου στον οποίο απλώνονται τα πέντε – έξι «ευπώλητα» μυθιστορήματα, σε τόσο πολλά αντίτυπα που αποκλείεται να τ’ αγνοήσεις. Πασίγνωστα παλιότερα έργα δεν υπάρχουν καθόλου. Σπουδαίοι συγγραφείς εκπροσωπούνται με ένα μόνο αντίτυπο που, όταν πωλείται, δεν αντικαθίσταται, και πολύτομα μυθιστορήματα σπανίζουν, με αποτέλεσμα η πωλήτρια να σου φέρνει τον… τρίτο τόμο, αφού τους δύο πρώτους δεν τους βρίσκει.
Ας ελπίσουμε οι τόσες κινηματογραφικές μεταφορές και τα χολιγουντιανά βραβεία να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει αυτή η συνθήκη. Για να ξαναδιαβάσουμε, έστω, όσα λέει για τις δυστυχισμένες οικογένειες ο Τολστόι, για να μας ξανακεντρίσει τη συνείδηση ο Ουγκό, για να δούμε πόσο άνευ νοήματος αποδείχτηκαν τα αγαθά του Γκάτσμπι όταν δεν κατάφερε να έχει πλάι του την αγαπημένη του…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:31