search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11
MENU CLOSE

Τα τρίκυκλα κυκλοφορούν ανάμεσά μας

01.02.2013 22:00
Τα τρίκυκλα κυκλοφορούν ανάμεσά μας - Media

Ήταν από τις περιπτώσεις που πήγαινα στο θέατρο προκατειλημμένη. Όχι επειδή έχω κάτι εναντίον της Έφης Θεοδώρου. Καμία σχέση.

Ήταν από τις περιπτώσεις που πήγαινα στο θέατρο προκατειλημμένη. Όχι επειδή έχω κάτι εναντίον της Έφης Θεοδώρου. Καμία σχέση. Όποιος και να αναλάμβανε να μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι του Εθνικού Θεάτρου το «Z» του Βασίλη Βασιλικού θα δεχόταν τον ίδιο σκεπτικισμό. Γιατί στην πραγματικότητα η σκηνοθέτις έπρεπε να μετουσιώσει σε θεατρική πράξη, όχι τον λόγο του Βασίλη Βασιλικού, αλλά την εικόνα του Κώστα Γαβρά, μια εικόνα που βραβεύτηκε με Όσκαρ, σπουδαίες ερμηνείες, παράσημα από τους κριτικούς και αγάπη από τους πολιτικοποιημένους σινεφίλ ήδη από το 1969, όταν πρωτοπροβλήθηκε.
Το έχουν αυτό το desavantage οι παραστάσεις που έπονται μιας διάσημης ταινίας.
Ο θεατής πρέπει να θρυμματίσει μια καλά σχηματισμένη εικόνα και να φτιάξει μια καινούργια. Να αφήσει πίσω του ένα αισθητικό σύμπαν, που έχει την ασυναγώνιστη δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας, και να χτίσει ένα άλλο που «πάσχει» από τη θνησιμότητα της θεατρικής διάρκειας. Είναι πολλές φέτος οι απόπειρες: «Οι ζωές των άλλων», «Κράμερ εναντίον Κράμερ», «Ο άνθρωπος της βροχής» κ.ά. διεκδικούν την προσοχή των θεατρόφιλων.
Το «Ζ», όμως, είναι μια άλλη κατηγορία από μόνο του, με μεγαλύτερες νομίζω δυσκολίες. Γιατί πρόκειται για πολιτικό θρίλερ, που από ελληνική υπόθεση έγινε διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, γυρισμένο με μαεστρία, ψυχή και άποψη από τον Κώστα Γαβρά και σφραγισμένο από τις εξαιρετικές ερμηνείες των Ιβ Μοντάν και Ζαν Λουί Τρεντινιάν .
Η Έφη Θεοδώρου απεγκλωβίστηκε από την κινηματογραφική εικόνα και έστησε ένα λιτό σκηνικό, με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι που γίνεται σκηνικό των δράσεων, οι χαρακτήρες παίζουν, μεταμορφώνονται, αλλάζουν ρόλους, την ώρα που στον τοίχο ένας προτζέκτορας προβάλλει συνθήματα. Ξεχωρίζει ο εξαιρετικός Νίκος Χατζόπουλος ως δικαστής – και όχι μόνο. Ούτως ή άλλως, όμως, η Έφη Θεοδώρου είχε με το μέρος της τις καλές ερμηνείες όλων των ηθοποιών (Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Χάρης Φραγκούλης κ.ά.). Το «Ζ» ήταν ταινία-«σημαία» για μια ολόκληρη γενιά, που θρήνησε τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ουσία του, όμως, μπορεί να είναι παντιέρα διαχρονική. Γιατί και σήμερα υπάρχουν φασίστες. Όχι πάνω στα τρίκυκλα, όπως έδειχνε το «Z». Αλλά μέσα στη Βουλή, κυριλέ και ατσαλάκωτοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:11