23/01/2021 12:16:04

Ο τελευταίος Έλληνας

Ο τελευταίος Έλληνας - Media
Άρης Φιορέτος
Εκδόσεις:
Καστανιώτη
Σελ.: 428
Γεννημένος στο Γκέτεμποργκ από πατέρα Έλληνα και μητέρα Αυστριακή, ο συγγραφέας, που κατοικεί στο Βερολίνο, αποτελεί από μόνος του μια ζωντανή ιστορία της μετανάστευσης. Το θέμα γίνεται ξανά επώδυνα επίκαιρο για τη χώρα μας, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας υπό το καθεστώς της κρίσης παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Στο πολυσέλιδο μυθιστόρημα, η κεντρική αφήγηση υποστηρίζεται από χρονικά πισωγυρίσματα στις ρίζες, ο συγγραφέας διηγείται την ιστορία ενός προσώπου, μιας οικογένειες, και ανατέμνει μια περιπέτεια μέσα από ιστορικές συγκύριες - γεγονότα που δεν λειτουργούν συμπληρωματικά στην υπόθεση, αλλά καθορίζουν τις τύχες των ηρώων. Η ιστορία της μετανάστευσης του Γιάννη Γεωργιάδη που βρέθηκε στη Σουηδία, αποτελεί την αφορμή για μια διήγηση που ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και επεκτείνεται χρονικά σε ολόκληρο τον αιώνα. Πίσω από τις περιπέτειες και τις οικογενειακές ιστορίες κρύβεται ο αγώνας για επιβίωση μέσα σε συνθήκες δυσανάλογα σκληρές για τις ανθρώπινες δυνάμεις – που ωστόσο βρίσκουν τελικά τον τρόπο να τις υπερβούν.
Άνθρωποι από χαμένες πατρίδες, διωγμένοι από τους τόπους τους, αναζητούν νέους κόσμους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί μαζί με τις ζωές των ηρώων και τον αγώνα τους να ενσωματωθούν σε ξένες κοινωνίες διατηρώντας ζωντανή την ταυτότητά τους ως υπέρτατη υπαρξιακή ανάγκη αυτοπροσδιορισμού μέσα σε έναν πολύβουο κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.