search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:23
MENU CLOSE

Αρχίζει το… ματς

31.01.2013 22:00
oldphotospod_3101_051_cmyk1359645435.jpg

Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες θα βρεθούν μόλις πάρουν τον μισθό του Ιανουαρίου μισθωτοί με παιδιά που έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, καθώς θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου.

Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες θα βρεθούν μόλις πάρουν τον μισθό του Ιανουαρίου μισθωτοί με παιδιά που έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, καθώς θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου.

Για παράδειγμα, με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σε μισθωτό υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα (14 μισθοί) με μηνιαίο εισόδημα 1.785,71 θα παρακρατείται πλέον μηνιαίως το ποσό των 303,07 τον μήνα, από 293,93 σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί κατά 9,15 ευρώ τον μήνα.
Στην παρακράτηση υπολογίζεται και η εισφορά αλληλεγγύης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.
Αντίστοιχα για μισθωτό του δημόσιου τομέα (χωρίς παιδιά) με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα παρακρατείται μηνιαίως το ποσό των 353,58 ευρώ από 342,91 ευρώ σήμερα (επιβάρυνση 19,67 ευρώ μηνιαίως). Ακριβώς η ίδια παρακράτηση θα γίνει και στους συνταξιούχους.
Βαρύτερο είναι όμως το πλήγμα για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οικογενειάρχης που ζει μια πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο, θα χάσει επιπλέον 90 ευρώ τον μήνα, λόγω αύξησης στην παρακράτηση φόρων. Μαζί και με την παρακράτηση για την Εισφορά Αλληλεγγύης που καθιερώνεται από τον Ιανουάριο φέτος, θα χάσει 132 ευρώ τον μήνα.
Προβλήματα στην εκκαθάριση της μισθοδοσίας, πάντως, ενδέχεται να παρατηρηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κυρίως, όπου συχνά οι υπάλληλοι δεν δηλώνουν τα παιδιά τους επειδή τα επιδόματα τέκνων δεν προσαυξάνουν τους μισθούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται τελικά να μην τους γίνεται η σωστή παρακράτηση και έτσι θα προκύψουν εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος την άνοιξη του 2014.

Φουσκωμένος λογαριασμός
Οι κρατήσεις φόρου θα είναι αυξημένες:
◆ για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και εισόδημα από 23.000 ευρώ και πάνω,
◆ για όσους έχουν ένα παιδί και εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω,
◆ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω.
Με τη διπλή παρακράτηση (και του φόρου εισοδήματος και της Ειδικής Εισφοράς που γίνεται «προκαταβολικά») έρχονται τα πάνω κάτω στους μισθούς. Για παράδειγμα, στον ιδιωτικό τομέα (για 14 «μισθούς» τον χρόνο μαζί με τα «δώρα»):
Φορολογούμενος χωρίς παιδιά:
◆ με εισόδημα 8.000 ευρώ θα έχει μείωση μηνιαίων κρατήσεων κατά 21 ευρώ,
◆ με εισόδημα 15.000 ευρώ θα δει μείωση κρατήσεων κατά 3 ευρώ,
◆ με εισόδημα 40.000 ευρώ θα δει αύξηση μηνιαίων κρατήσεων κατά 147 ευρώ.
Φορολογούμενος με ένα παιδί:
◆ με εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση μηνιαίων κρατήσεων κατά 14 ευρώ,
◆ με εισόδημα 26.000 ευρώ θα δει αύξηση κρατήσεων κατά 72 ευρώ.
Φορολογούμενος με δυο παιδιά:
◆ με εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση κρατήσεων 27 ευρώ τον μήνα,
◆ με εισόδημα 30.000 ευρώ θα δει αύξηση κρατήσεων 132 ευρώ τον μήνα.
Φορολογούμενος με τρία παιδιά:
◆ με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει αύξηση κρατήσεων 55 ευρώ τον μήνα,
◆ με εισόδημα 35.000 ευρώ θα χάσει λόγω αύξηση κρατήσεων 164 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας θα προσδιορίσουν το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.

Βρήκε ευκαιρία
Ευκαιρία βρήκε να τραβήξει το αυτί στους διαπλεκόμενους του πολιτικού συστήματος για να μας πάρει και τα βρακιά ο Πολ Τόμσεν… Απηύθυνε νέα προειδοποίηση πως αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή θα μας κόψουν και πάλι τους μισθούς και τις συντάξεις.
Τόνισε επίσης ότι «για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης». Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέδωσε την αδυναμία είσπραξης φόρων στην Ελλάδα «σε κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις που μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».
Σημειώνει, ωστόσο, πως «η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του».
Παράλληλα, ο Τόμσεν παραδέχεται ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήρθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία. Αυτή ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:22