search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:04
MENU CLOSE

Μπάχαλο με αιτίες

31.01.2013 22:00
oldphotospod_3101_060_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_professional1359647523.jpg

Πώς φτάσαμε στο σημερινό μπάχαλο στο Μάλι; Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τα όσα διαδραματίζονται – και τα όσα παίζονται – σήμερα στην αφρικανική χώρα χωρίς να γνωρίζει… τις ρίζες του προβλήματος.

Πώς φτάσαμε στο σημερινό μπάχαλο στο Μάλι; Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τα όσα διαδραματίζονται – και τα όσα παίζονται – σήμερα στην αφρικανική χώρα χωρίς να γνωρίζει… τις ρίζες του προβλήματος.
 
Η Δύση, για ακόμη μια φορά δυστυχώς, αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του σημερινού χάους αφού κατάφερε – στην προκειμένη περίπτωση διαμέσου της Γαλλίας – να προετοιμάσει το έδαφος για την «έκρηξη» με μεγάλη, όπως αποδεικνύεται, επιτυχία.
 
Μπορεί να διακρίνει κανείς «τρεις κύκλους» δυτικών παρεμβάσεων που οδήγησαν, αργά αλλά σταθερά, στη σημερινή σύρραξη.
 
Πρώτον, η γαλλική αποικιοκρατία, η οποία χάραξε τους χάρτες στην περιοχή με μοναδικό γνώμονα «την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση εδαφών κάτω από μια ενιαία διοίκηση». Μια ματιά και μόνο στο σχήμα των συνόρων του Μάλι αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι το εθνοτικό, θρησκευτικό ή πολιτιστικό στοιχείο δεν ελήφθη υπόψη ούτε στο ελάχιστο. Μεγάλοι χαμένοι της αποικιοκρατικής «γεωμετρίας» ήταν και οι Τουαρέγκ, που βρέθηκαν διασκορπισμένοι σε διάφορά κράτη στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ.
 
Δεύτερον, η κήρυξη της ανεξαρτησίας δεν συνοδεύτηκε βέβαια και από μια «πραγματική» αποχώρηση της Γαλλίας. Τόσο επί εποχής Ψυχρού Πολέμου όσο και αργότερα… το Παρίσι «επέβλεπε» τις εξελίξεις στις πρώην αποικίες δίνοντας – ανάλογα – την ευχή ή την κατάρα του στην εκάστοτε ηγεσία.
 
Το Παρίσι δεν δίσταζε να υποστηρίξει το όποιο αυταρχικό καθεστώς, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία πρώτα την απειλή του «κομμουνισμού» και ύστερα του «θρησκευτικού φανατισμού». Ένα μικρό μόνο παράδειγμα – με όλες τις συνέπειες που έχει στις σημερινές εξελίξεις στο Μάλι και αλλού – ήταν η απόφαση της Γαλλίας να στηρίξει την καταστολή της λεγόμενης «δημοκρατικής μετάβασης» στην Αλγερία που ξεκίνησε με διαδηλώσεις το 1988 και κατέληξε με την εκλογι- κή νίκη του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου το 1992.

Το καθεστώς απέρριψε τη νίκη του ΙΑΜ, με αποτέλεσμα το κίνημα να περάσει στην παρανομία και από αυτό να γεννηθούν μια σειρά από τις πλέον ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις της Αλγερίας που βρίσκουν καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Μάλι.
 
Τέλος, η πιο πρόσφατη παρέμβαση της Γαλλίας – και της υπόλοιπης Δύσης – στην περιοχή σημειώθηκε κατά την Αραβική Άνοιξη και σηματοδοτήθηκε (όπως πάντα) από τραγικά λάθη. Αρχικά, μόλις ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στην Τυνησία, η Γαλλία τάχθηκε εξ αντανακλάσεως στο πλευρό του Μπεν Άλι… Όταν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβαινε, και πως η κατάσταση ήταν μη ανατρέψιμη, το Παρίσι προσπάθησε να «εξιλεωθεί» στα μάτια των νέων «αρχόντων» (προσβλέποντας βεβαίως σε μελλοντικά οφέλη).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:03