search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:59
MENU CLOSE

Υποβαθμίσεις για Κύπρο-Κροατία

01.02.2013 06:55
Υποβαθμίσεις για Κύπρο-Κροατία - Media

Σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, μετά την υποβάθμιση της Κύπρου στις 25 Ιανουαρίου.

Σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, μετά την υποβάθμιση της Κύπρου στις 25 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, υποβαθμίστηκαν τα μακροπρόθεσμα ratings και support ratings floors σε Β από BB-. Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, στην ανακοίνωση του οίκου οι υποβαθμίσεις των τραπεζών αντανακλούν την αποδυνάμωση της ικανότητας του κράτους να παρέχει στήριξη στις τράπεζες.
Το outlook για τα ratings χρηματοοικονομικής ευρωστίας είναι αρνητικό, όπως και το outlook της Κύπρου. Τα βραχυπρόθεσμα ratings και support ratings έχουν επιβεβαιωθεί στο Β και 4 αντίστοιχα.
Ο οίκος σημειώνει ότι επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρονική τοποθέτηση και τις λεπτομέρειες ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης της Κύπρου, περιλαμβανομένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.
Ωστόσο, αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα συμφωνηθεί πριν από τις 3 Ιουνίου και ότι θα παρέχει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να στοιχίσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ.

Κροατία: Ο Moody's υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε χθες Πέμπτη την προοπτική του αξιόχρεου της Κροατίας σε Ba1 από Baa3, κρίνοντας όμως την προοπτική της χώρας σταθερή και όχι αρνητική.
Ο Moody's δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει οικονομική ανάκαμψη στην Κροατία», επισημαίνοντας το γεγονός πως "δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση, αφού η ανάπτυξή παρεμποδίζεται».
Η σταθερή προοπτική σημαίνει πως ο Moody's δεν σκοπεύει να υποβαθμίσει και άλλο την χώρα, διότι, όπως αναφέρει «ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης είναι περιορισμένος».
Ο οίκος αξιολόγησης είχε υποβαθμίσει τον Μάιο την προοπτική αξιόχρεου της Κροατίας. Το ίδιο έκανε τον Δεκέμβριο και ο οίκος Standard & Poor's επικαλούμενος τις «ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις και την υποβάθμιση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:57