search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:35
MENU CLOSE

Ξεναγοί, ΜΑΤ και χρυσαυγίτες

03.02.2013 22:00
oldphotospod_3101_011_cmyk1359708974.jpg

Μπορεί να εκφράζεται διάχυτη ανησυχία για τον φετινό τουρισμό… εσείς μην ανησυχείτε όμως.

Μπορεί να εκφράζεται διάχυτη ανησυχία για τον φετινό τουρισμό… εσείς μην ανησυχείτε όμως. Χάρη στους πιστωτές μας και τη συγκυβέρνηση, χάρη στη Χρυσή Αυγή και την ΕΛ.ΑΣ., η Ελλάδα λανσάρει ένα πρωτοποριακό είδος «εναλλακτικού» τουρισμού… προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την καθημερινότητα εξουθενωμένων πολιτών που, έχοντας επί της ουσίας απολέσει κάθε κοινωνικό και οικονομικό τους δικαίωμα, κινδυνεύουν πλέον να πειστούν ότι ακόμη τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν «πολυτέλεια».

Μετά την Ακρόπολη, οι τουρίστες θα οδηγούνται (με κλούβες των ΜΑΤ, για να πολλαπλασιάζεται η ένταση του ελληνικού… μύθου) σε κάποιο κέντρο κράτησης μεταναστών. Μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο, θα περνάνε για ουζάκι από το αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα.
Από τέτοιες «ατραξιόν» άλλο τίποτα… Εξάλλου, την ιδιαίτερη «αξία» τους αναδεικνύει και η… παρέλαση εκπροσώπων και ειδικών απεσταλμένων διεθνών οργανισμών πάσης φύσης – από τον ΟΗΕ μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης και από γνωστές οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι αβέβαιης ταυτότητας ομάδες «ακτιβιστών» –, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν στη χώρα τούς τελευταίους δύο μήνες προκειμένου να «διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι» τα όσα «φρικτά» φτάνουν στα αυτιά τους από – όχι πάντα αμερόληπτες – πηγές.
Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία των μελών της ΕΛ.ΑΣ., ο πολλαπλασιασμός των ρατσιστικών εγκλημάτων και των πογκρόμ κατά των μεταναστών, η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η ανεξέλεγκτη δράση των μελών της έχουν μπει στο μικροσκόπιο επιτροπών, υπο-επιτροπών και επιτρόπων οργανώσεων, οργανισμών και «παρα-οργανισμών»…

Το… παγώνι
Ποια είναι η απάντηση της ελληνικής πολιτείας; Μα η καθολική άρνηση του προβλήματος φυσικά. Και αυτό δεν το κάνει μόνο απευθυνόμενη στους εκάστοτε «απρόσκλητους» επισκέπτες, αλλά προσπαθεί να το πουλήσει στους ίδιους τους πολίτες. Αντί δηλαδή να δουν το πρόβλημα κατάματα και να αναλάβουν οι ίδιες πρωτοβουλίες για την ανακοπή μιας λαίλαπας που απειλεί να σαρώσει ό,τι απέμεινε από την – ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη – δημοκρατία, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους. Η αστυνομική βία αφορά «μεμονωμένα περιστατικά». Οι αυθαίρετες κρατήσεις αφορούν «τρομοκράτες» ή – ακόμη χειρότερο απ’ ό,τι φαίνεται – «λαθρομετανάστες» (όπως τους αποκαλούν οι ίδιοι). Τα ρατσιστικά εγκλήματα «δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ρατσιστικά». Η Χρυσή Αυγή «δεν είναι παρά μια διαμαρτυρία». Και πάει λέγοντας.
Η γραμμή που ακολουθούν, είτε από αδυναμία είτε από… επιλογή, θα έχει βαριές συνέπειες. Πρώτον, συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας, η οποία πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει πως το «φαινόμενο του ντόμινο» δεν θα περιοριστεί στους μισθούς και τις συντάξεις (κάτι το οποίο ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν παραδιδόμενοι στις σειρήνες του κοινωνικού αυτοματισμού) και πως μετά την καταστρατήγηση κάθε έννοιας ανθρώπινου δικαιώματος για τους ανεπίσημους μετανάστες θα έρθει και η σειρά της. Και δεύτερον, συνέπειες για τα ίδια τα εθνικά συμφέροντα που η συγκυβέρνηση υποστηρίζει πως «προασπίζεται» παριστάνοντας τη στρουθοκάμηλο. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν η πολιτεία έχει εγκαταλείψει μέχρι και τα προσχήματα δέσμευσης έναντι των όποιων διεθνών Συμβάσεων, τότε ανοίγει αναπόφευκτα την πόρτα της παρέμβασης από μέρος διεθνών οργανισμών στους οποίους… συμμετέχουν και «άλλοι» διόλου αμερόληπτοι «τρίτοι» που προωθούν τις δικές τους ατζέντες οι οποίες δεν συμμερίζονται τις ενδεχόμενες «καλές προθέσεις» των εκάστοτε ειδικών απεσταλμένων.

Οι μουσαφίρηδες
Έτσι, ως «διά μαγείας», μετά την αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, ο οποίος είχε αρχικά προγραμματίσει να έρθει τον Δεκέμβρη για να διερευνήσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη στάση της πολιτείας έναντι της ανόδου του φασισμού, η θεματολογία «διευρύνθηκε». Πριν αναχωρήσει από το Στρασβούργο ο επίτροπος τη Δευτέρα, το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε ότι «στην ατζέντα του προστέθηκε και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας». Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, η αλήθεια είναι ότι ο Μουίζνιεκς επέμεινε τελικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του να επικεντρωθεί στο ζήτημα της Χ.Α. και των σχέσεων της τελευταίας με την ΕΛ.ΑΣ., αυτό όμως δεν υποβαθμίζει το γεγονός ότι «κύκλοι» στο ΣτΕ προσπάθησαν – και κατάφεραν – να εντάξουν στην ατζέντα του και άλλα ζητήματα.
Το ίδιο ισχύει – εν δυνάμει – και για τους υπόλοιπους… που μας τίμησαν ή θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους το επόμενο διάστημα. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Έχουμε και λέμε: Τον περασμένο Δεκέμβρη, έφτασε στη χώρα μας ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Μεταναστών. Στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη «fact finding mission» (επίσημη διερευνητική αποστολή) της υπο-επιτροπής της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία επισκέφτηκε τα κέντρα κράτησης μεταναστών και της οποίας η έκθεση έχει τη δυνατότητα να θέσει την Ελλάδα σε «καθεστώς παρακολούθησης». Ακολούθησε η επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις των Η.Ε. που λειτουργεί με βάση τους Όρους Αναφοράς του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) και η οποία αναμένεται να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου. Βασικό θέμα «διερεύνησης» της συγκεκριμένης ομάδας – η οποία έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί επισκέψεις σε χώρους κράτησης χωρίς σχετική άδεια και να διενεργεί εμπιστευτικές συνεντεύξεις με κρατουμένους – αποτελούσαν όχι μόνο τα κέντρα κράτησης των μεταναστών, αλλά και οι αυθαίρετες κρατήσεις στη ΓΑΔΑ, η συμφόρηση του δικαστικού συστήματος που οδηγεί σε εξάντληση του 18μηνου προφυλάκισης αλλά και η αστυνομική βία. Αυτές τις ώρες, συνεχίζει να βρίσκεται στην Αθήνα ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταφθάσει στη χώρα και αντιπροσωπία της Επιτροπής για την Αποτροπή των Βασανιστηρίων του ΣτΕ. Αφορμή για το ενδιαφέρον που δείχνει η τελευταία για την Ελλάδα στάθηκε η διεθνής διάσταση που έλαβε η υπόθεση των 15 συλληφθέντων της αντιφασιστικής πορείας τον Οκτώβρη του 2012 (και η επιλογή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια να σπεύσει να καλύψει τους αστυνομικούς).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15