search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:42
MENU CLOSE

Αποφασίζουν για το ενιαίο «χαράτσι» στα ακίνητα

01.02.2013 16:15
Αποφασίζουν για το ενιαίο «χαράτσι» στα ακίνητα - Media

Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίθηκε η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από 50.000 και άνω επί της αντικειμενικής αξίας, αν και παραμένει στο τραπέζι το σχέδιο για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου.

Υπό την πίεση αντιδράσεων βουλευτών αλλά και υπουργών της τρικομματικής κυβέρνησης συνεδρίασε και πάλι σήμερα υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη η διακομματική(Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) για το νέο Ενιαίο Φόρο επί της ακίνητης περιουσίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίθηκε η φορολόγησή της από τα 50.000 ευρώ και άνω (επί της αντικειμενικής αξίας)  και με συντελεστές φορολόγησης που θα δεν θα είναι χαμηλότεροι από 0,1%, αν και παραμένει στο τραπέζι το σχέδιο για πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε επίσης πως αν το αφορολόγητο τεθεί υψηλότερα (πχ στις 100.000 ευρώ), τότε το μέτρο δεν θα μπορεί να αποδώσει τα αναγκαία έσοδα.
 
Το θέμα αυτό -όπως και η νέα κλίμακα φορολόγησης των ακινήτων- αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα, σε νέα σύσκεψη των μελών της επιτροπής  υπό τον Γιάννη Στουρνάρα. Στη σύσκεψη αυτή ωστόσο δεν αποκλείονται αλλαγές, καθώς ως στόχος παραμένει η συγκέντρωση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση.
 
Εάν υπάρξει συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το τελικό σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
Σχετικά με την φορολόγηση των αγροτεμαχίων συνεχίστηκε η συζήτηση, χωρίς ωστόσο λήψη αποφάσεων.
 
Μιλώντας την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο του Mega, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε πως υπάρχει σκέψη για μείωση των αντικειμενικών αξιών όπου αυτές διαφέρουν πολύ από τις εμπορικές, ενώ σημείωσε πως θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ: 

«Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας», σημείωσε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης .

 

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα φόρο «που ενσωματώνει και παγιώνει άλλους έκτακτους φόρους επί των ακινήτων, όπως το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ, αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και η εφαρμογή του θα οδηγήσει κατ’ ουσία στη δήμευση των ακινήτων».

 
ΚΚΕ:
 
Η κυβέρνηση  «σκοπεύει μέσα απ' τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης να υπερφορολογήσει την μικρή ακίνητη περιουσία, αστική και αγροτική, από τη στιγμή που η μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να φοροδιαφεύγει νόμιμα αξιοποιώντας τις δυνατότητες μιας σειράς σχετικών φορολογικών διατάξεων που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συμπληρώνει:
«Επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο την συγκέντρωση της γης σ' όλο και λιγότερα χέρια και την αλλαγή χρήσης τις ικανοποιώντας τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33