search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Το δις εξαμαρτείν του ΔΝΤ

04.02.2013 18:26
Το δις εξαμαρτείν του ΔΝΤ - Media

Τα στελέχη του ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες με δηλώσεις τους σε ξένα και ελληνικά μέσα έχουν επιδοθεί σε συντονισμένη επικοινωνιακή στρατηγική για να «μπαλώσουν» το πρώτο μεγάλο τους λάθος.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΜΠΑΚΑΚΟΥ
 
Τα στελέχη του ΔΝΤ τις τελευταίες εβδομάδες με δηλώσεις τους σε ξένα και ελληνικά μέσα έχουν επιδοθεί σε συντονισμένη επικοινωνιακή στρατηγική για να «μπαλώσουν» το πρώτο μεγάλο τους λάθος: να υποτιμήσουν την τεράστια ύφεση που προκάλεσαν τα μέτρα που «επέβαλαν» από το 2010 και μετά στην Ελλάδα.
Νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έπεσαν και σε δεύτερο «λάθος», αυτή τη φορά για το ύψος της ανεργίας που θα πλήξει την Ελλάδα: στις νέες προβλέψεις που έδωσαν στη δημοσιότητα στις 18 Ιανουαρίου, μαζί με το αναθεωρημένο μνημόνιο, εκτιμούν την ανεργία στο 24,4% το 2012 και στο 26,6% το 2013.
 
Ωστόσο, οι επίσημες μετρήσεις δείχνουν ότι τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία είχε ήδη φτάσει στο 26,8%. Είχε δηλαδή ξεπεράσει και την «πρόβλεψη» του ΔΝΤ για το 2013 πριν καν κλείσει το 2012.
 
Επιπλέον, οικονομολόγοι εξηγούν ότι η ανεργία του 2012 είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και άλλο καθώς ιστορικά «φουντώνει» τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου. Και αυτό γιατί απολύονται και οι τελευταίοι των εποχικών επαγγελμάτων.
Ωστόσο το πόσο «έκλεισε» η ανεργία το 2012 δυστυχώς δεν είναι ακόμη γνωστό στην Ελλάδα τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί οι ανάλογες μετρήσεις σε όλα σχεδόν τα κράτη ανά την Ε.Ε. Η Eurostat την Παρασκευή έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για όλα τα κράτη της Ε.Ε. που δείχνουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα πήρε «χρυσό» έχοντας ανεργία υψηλότερη και την Ισπανία (στο 26,1% για τον μήνα Δεκέμβριο και 26% για τον Οκτώβριο).
 
Οι ίδιοι αναλυτές εξηγούν ότι μετά από 2 μήνες που θα δώσει και η ΕΛΣΤΑΤ τα ελληνικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο, το πρόβλημα πιθανότητα θα είναι οξύτερο. Προς το παρόν όμως, συνεχίζουν, η αλήθεια «καλύπτεται» και από την αδυναμία της ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ να παραγάγει στατιστικά στοιχεία…
«Χάνουμε τη δυνατότητα έως τότε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία για να ζητήσουμε περισσότερα κονδύλια για τους ανέργους ή ελαστικότητα στη λήψη νέων μέτρων» αναφέρουν πολιτειακά στελέχη, εξηγώντας ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση την οποία η Αθήνα δεν εκμεταλλεύεται διπλωματικά.
Κάνουν λόγο για αριθμούς που αποκαλύπτουν μία εντονότατη κρίση στην κοινωνία, η οποία βράζει.
 
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT
 
Οι αριθμοί της Eurostat λένε ότι τον Οκτώβριο του 2012:
 * Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο 26,6% έναντι 26% της Ισπανίας και 11,7 μέσου όρου στην Ε.Ε.
 * Στους νέους η ανεργία έφτασε στο 57,6%, ποσοστό επίσης το υψηλότερο ανά την Ε.Ε. (στους νέους η πρωτιά έχει… κατακτηθεί από το 2011). Στην Ισπανία ο δείκτης είναι στο 55,3% και ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 23,9%.
 * Η ανεργία στους άνδρες είναι χαμηλότερη της ισπανικής, στο 24,1% και διαμορφώνεται στο 25,6% στην Ισπανία. Στις γυναίκες όμως, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 30,6%, στην Ισπανία βρίσκεται 26,4% και στην Ε.Ε. στο 11,8%…

Αναδημοσίευση από τις 6μέρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48